dd.jpg
PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Witam,
Ostatnio a w zasadzie, dzisiaj (wtorek) spotkała mnie ciekawa rzecz, a mianowicie w sobotę tj. 4dni temu nastawiłem taki oto nastaw;
36 dm3 wody,
9kg cukru,
znalezione w lodówce "obiadki bananowe" mojego synka,
jeden słoik dżemu wiśniowego,
koncentrat pomidorowy,
sok z dwóch cytryn,
pół startego jabłka,
i oczywiście paczka T3
BLG wynosiło powyżej 22, na dzień dzisiejszy wynosi -4(jeśli nie mniej)...
wlałem jeszcze 4litry wody z 2kg cukru i w dymionie zawrzało... Czy to oznacza że cukier już był przerobiony?, czy było go zbyt mało w pierwszym okresie?
Dzieki za pomoc
Bzymek80
Ostatnio a w zasadzie, dzisiaj (wtorek) spotkała mnie ciekawa rzecz, a mianowicie w sobotę tj. 4dni temu nastawiłem taki oto nastaw;
36 dm3 wody,
9kg cukru,
znalezione w lodówce "obiadki bananowe" mojego synka,
jeden słoik dżemu wiśniowego,
koncentrat pomidorowy,
sok z dwóch cytryn,
pół startego jabłka,
i oczywiście paczka T3
BLG wynosiło powyżej 22, na dzień dzisiejszy wynosi -4(jeśli nie mniej)...
wlałem jeszcze 4litry wody z 2kg cukru i w dymionie zawrzało... Czy to oznacza że cukier już był przerobiony?, czy było go zbyt mało w pierwszym okresie?
Dzieki za pomoc
Bzymek80
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 41
- Rejestracja: wtorek, 3 sie 2010, 16:54
- Krótko o sobie: Interesuję się bibrownictwem.Sam pędziłem, pędzę i pędzić będe.
- Ulubiony Alkohol: Własna Samogonka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Standard ale widziałem troszke zmodyfikowany proces.
1kg cukru
4L wody
1 kostka drożdży
Niech sobie postoi aż ustanie (tylko troche nie całkowicie) bulgotać, można teraz dodać jeszce troche walorów smakowych. Jak ktoś chce może posypać jeszcze troche jakąś pożywką do drożdży winiarskich.
Z tymi walorami smakowymi to można co sie chce:
mięta, jakieś pomarańcze, sok z cytryny, dużo osób które znam mówiło przede wszystkim o wszelich ziołach. Nawet młode pokrzywki będą dobre.
chociarz mięta, pokrzywa i inne zioła to po destylacji raczej sie daje.
Ale co kto robi jego sprawa.
1kg cukru
4L wody
1 kostka drożdży
Niech sobie postoi aż ustanie (tylko troche nie całkowicie) bulgotać, można teraz dodać jeszce troche walorów smakowych. Jak ktoś chce może posypać jeszcze troche jakąś pożywką do drożdży winiarskich.
Z tymi walorami smakowymi to można co sie chce:
mięta, jakieś pomarańcze, sok z cytryny, dużo osób które znam mówiło przede wszystkim o wszelich ziołach. Nawet młode pokrzywki będą dobre.
chociarz mięta, pokrzywa i inne zioła to po destylacji raczej sie daje.
Ale co kto robi jego sprawa.
Mamo, gdzie mój zestaw małego chemika ?
Re: PRZEPISY NA NASTAWY CUKROWE RÓŻNORAKIE
Witam wszystkich psotników o to mój przepisik na 15 l nastawu - 12 l wody rozpuszczamy w niej 3,3 kg cukru do tego 2 torebki standardowe cukru waniliowego, 6-7 gram kwasku cytrynowego, słoiczek koncentratu pomidorowego "włocławski", 1,5 kostki drożdzaków babuni, drożdze rozpuszam w letniej a nawet ciepłej wodzie wraz z koncentratem pomidorowym i do gara potem rozpuszczony cukier waniliowy wraz z kwaskiem i do gara, wychodzi z tego swojski dobry truneczek i głowa nie boli