Prośba o ocenę sprzętu
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Czyli poprawiając się wygląda to tak ?
LM (Liquid management) - Jest to odbiór destylatu a raczej chyba rektyfikatu na szczycie kolumny w fazie ciekłej z "jeziorka" i jest trochę zanieczyszczony przez frakcje lekkie. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu (1/4 do 3/4). Jakość produktu na poziomie VM. Prostsza budowa niż VM.
OLM ( *obniżony* Liquid management) - Jest to odbiór w fazie ciekłej na wysokości 20 cm pod LM/VM z "jeziorka" dzięki czemu ma mniej zanieczyszczeń z frakcji lekkich, które odparowują z jeziorka a po drugie jest ich tam ogólnie mniej bo są lżejsze i są wyżej. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu. Jakość trunku na poziomie OVM.
VM (Volatile management) - mój domysł rozwinięcia skrótu - Jest to odbiór produktu ze szczytu kolumny w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Odbiór na szczycie kolumny powoduje większe zanieczyszczenie lekkimi frakcjami niż przy odbiorze obniżonym. Prosta budowa w kolumnie ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Korzyści względem LM chyba brak a musi być dodatkowa chłodnica.
OVM (*obniżony* Volatile management) - Jest to odbiór produktu z kolumny na wysokości 20 cm pod VM/LM w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Ponieważ produkt jest odbierany niżej niż w VM ma mniej zanieczyszczeń ponieważ lżejsze frakcje są na szczycie kolumny. Prostsza budowa w kolumnie od OLM ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Jakość trunku porównywalna z OLM.
LM (Liquid management) - Jest to odbiór destylatu a raczej chyba rektyfikatu na szczycie kolumny w fazie ciekłej z "jeziorka" i jest trochę zanieczyszczony przez frakcje lekkie. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu (1/4 do 3/4). Jakość produktu na poziomie VM. Prostsza budowa niż VM.
OLM ( *obniżony* Liquid management) - Jest to odbiór w fazie ciekłej na wysokości 20 cm pod LM/VM z "jeziorka" dzięki czemu ma mniej zanieczyszczeń z frakcji lekkich, które odparowują z jeziorka a po drugie jest ich tam ogólnie mniej bo są lżejsze i są wyżej. Sterowanie rektyfikacją za pomocą iglicowego zaworu. Jakość trunku na poziomie OVM.
VM (Volatile management) - mój domysł rozwinięcia skrótu - Jest to odbiór produktu ze szczytu kolumny w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Odbiór na szczycie kolumny powoduje większe zanieczyszczenie lekkimi frakcjami niż przy odbiorze obniżonym. Prosta budowa w kolumnie ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Korzyści względem LM chyba brak a musi być dodatkowa chłodnica.
OVM (*obniżony* Volatile management) - Jest to odbiór produktu z kolumny na wysokości 20 cm pod VM/LM w fazie lotnej, który musi przejść przez chłodnicę (Liebiega) aby się skroplił. Ponieważ produkt jest odbierany niżej niż w VM ma mniej zanieczyszczeń ponieważ lżejsze frakcje są na szczycie kolumny. Prostsza budowa w kolumnie od OLM ale musi być dodatkowo chłodnica. Sterowanie zaworem kulowym. Jakość trunku porównywalna z OLM.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Po pierwsze jak do spirytusu to zamiast termometru w głowicy który jest zbędny, zamiana na termometr na 10 półce, dodatkowo zamiast termometru tarczowego, termometr taki sam jak na 10 półce (na pewno Jarek Ci zamieni po kosztach), reszta ok, wlać-grzać-destylować.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Piotrek / herbta666 Ty również nie czytasz od początku:
A co do rozwinięcia skrótów kolego robert26011988 to tutaj masz ciekawy temat: http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html który na pewno Ci co nieco wyjaśni.robert26011988 pisze:Jestem tu ponieważ poszukuję sprzętu zarówno do wysokoprocentowych trunków (95%) jak i słabszych smakowych (~50%).
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Ale bez zdejmowania kolumny? I z pozostałych wyjść czyli olm, ovm, vm też idzie destylat smakowy przy pełnym otwarciu? I jak to wygląda smakowo w porównaniu do klasycznego pot still?Doody pisze:Tym zaworkiem LM można odbierać nie tylko rektyfikat ale przy pełnym otwarciu - destylat w trybie pot still. Aabratek to dość uniwersalne urządzenie
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Musi albo i nie Sam wolę jak jest i nie trzeba schładzać i mierzyć % tylko rzut oka na wykres rybki i wszystko wiadomo ale jak ma być tanio to zawsze można kierować się tylko organoleptyką lub alkoholomierzem(ale przy LM konieczne schładzanie)przy smakówkach i termometr w głowicy niepotrzebny.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Kolumna podczas destylacji w opcji pot still (w pełni otwarty zaworek LM) pracuje jak deflegmator poprawiając jakość otrzymanego destylatu, ale go nie rektyfikuje czyli związki smakowo- aromatycznie przechodzą do destylatu. Termometr w głowicy jest potrzebny aby wiedzieć jaka moc destylatu jest odbierana.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
A wiesz może jaki jest smak takiego destylatu (jednokrotna destylacja) w porównaniu do destylatu ze zwykłego pot stilla (dwukrotna destylacja) ?Doody pisze:Kolumna podczas destylacji w opcji pot still (w pełni otwarty zaworek LM) pracuje jak deflegmator poprawiając jakość otrzymanego destylatu, ale go nie rektyfikuje czyli związki smakowo- aromatycznie przechodzą do destylatu. Termometr w głowicy jest potrzebny aby wiedzieć jaka moc destylatu jest odbierana.
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Destylację w trybie pot still na aabratku również przeprowadzamy co najmniej dwukrotnie dwukrotnie. Pierwszy raz można sobie pozwolić na odpęd wszystkiego jak leci bez podziału na frakcje. Drugi raz długo stabilizujemy kolumnę, odbieramy przedgon (kropelkowo) przy działającym refluksie, następnie gdy destylat wg nas jest już ok, otwieramy zaworek na maksa i odbieramy destylat do mocy około 50%. Ja odbieram do temperatury 94,3 na głowicy. Jaki ma smak? Destylat smakowy zawsze musi dojrzeć (moim zdaniem) i bezpośrednio po uzyskaniu jest taki sobie a czasami (jak w przypadku whisky) niepijalny. Dopiero dojrzewanie (starzenie) ze szczapami dębowymi w szkle lub (lepiej) w beczce dębowej daje szlachetniejszy trunek.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Ja destyluję na pełnej kolumnie. Też kiedyś destylowałem tylko raz, ale stwierdziłem, że przy pełnym pot stiilu przechodzi wystarczająca ilość aromatów i smaków podczas drugiej destylacji, a łagodność trunku, i jego o wiele szybsze "układanie się" podczas starzenia jest nieporównywalne z trunkami po pojedynczej destylacji. Może gdybym starzył trunki wiele lat zmieniłbym zdanie. Moje smakówki stoją na dębie zazwyczaj nie dłużej niż 6 miesięcy (za wyjątkiem kilku). Tak więc w moim przypadku destylacja podwójna jest obowiązkowa.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 12:34 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
A czy z obniżonych odbiorów bocznych OVM/OLM też można odbierać smakówkę na pełnym otwarciu? O rektyfikacji już sporo wiem z poniższego tematu, ale brakuje mi wiedzy o smakówkach.
http://alkohole-domowe.com/forum/post80990.html#p80990
http://alkohole-domowe.com/forum/post80990.html#p80990
-
- Posty: 44
- Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
- Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
- Ulubiony Alkohol: wsio
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Nie wiem jak samkówki, ale na aabratku przy cukrówce jak za mocno odkręcisz zawór i będzie za szybki odbiór to moja kolumna zaczyna szaleć. Jak przeczytasz art Lesgo gdzie jest wszystko krok po kroku to odbiór jest średnio na 1/4 mocy .
http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html całośc wydaję się dośc obszerna lecz jak zrobisz wydruk i zanaczysz 5 -6 najwazniejszysz rzeczy to możesz atakować temat.
http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html całośc wydaję się dośc obszerna lecz jak zrobisz wydruk i zanaczysz 5 -6 najwazniejszysz rzeczy to możesz atakować temat.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Zajrzyj do Top listy w słupku Ocena tematów zwróć uwagę na 5 temat od góry. Może zaspokoi twoją ciekawość?robert26011988 pisze:...Może podrzuci ktoś podobny temat do powyższego tylko o smakówkach?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Witam ponownie.
W związku z tym, że zaczynam "negocjacje" ze sprzedawcą poprosiłem go również o opinie co wybrać OLM czy OVM i otrzymałem taką odpowiedz:
"OLM i OVM w tej samej cenie +150zł
Ja uważam że OVM lepiej pracuje, do tego destylat jest dobrze schłodzony,
Jeden odbiór LM mamy już pod głowicą więc po co drugi LM niżej w kolumnie, nie wiem:)"
Jak wy uważacie ? Kolega @gadaka piszący w moim poście wyżej twierdzi, że lepszy jest OLM a jak reszta ?
W związku z tym, że zaczynam "negocjacje" ze sprzedawcą poprosiłem go również o opinie co wybrać OLM czy OVM i otrzymałem taką odpowiedz:
"OLM i OVM w tej samej cenie +150zł
Ja uważam że OVM lepiej pracuje, do tego destylat jest dobrze schłodzony,
Jeden odbiór LM mamy już pod głowicą więc po co drugi LM niżej w kolumnie, nie wiem:)"
Jak wy uważacie ? Kolega @gadaka piszący w moim poście wyżej twierdzi, że lepszy jest OLM a jak reszta ?
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Jak sprzedawca nie wie po co jest obniżony odbiór, to zmień sprzedawcę;)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 137
- Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Myślę, że powinieneś teraz posłuchać rady Zygmunta "jak sprzedawca nie wie po co jest obniżony odbiór" Jak się coś buduje,robi to wypada wiedzieć co i do czego służy a także jak powinno być skonstruowane żeby działało prawidłowo A to czy lepszy ten czy drugi to nie wiem bo używam OVM . Ktoś na forum porównywał wyniki obu systemów i raczej wielkich różnic nie było. Chodzi mi o wynik psoty a nie samą budowę systemu bo ta jest znacząco inna. Podeślijcie może link do tematu.
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Właśnie kolega Lesgo58 opisywał oba systemy i wykazywał wyższość OLM-a w związku z możliwością otrzymania lepszej jakości serca. Nie twierdził, że OVM jest zły (na nim też można uzyskać bardzo wysoka jakość), tylko że OLM jest łatwiejszy do "okiełznania" nawet przez mniej doświadczonych psotników, a OVM wymaga pewnej "wirtłozerii" i bardziej restrykcyjnego przestrzegania zasad aby uzyskać tę samą jakość.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 mar 2017, 14:59 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Jeżeli chodzi o bezpośrednie porównanie OLM i OVM na jednej kolumnie podczas tego samego procesu to znajduje się w zestawieniu tutaj(i 2 strony wcześniej w tym samym temacie): http://alkohole-domowe.com/forum/sprawd ... 2-175.html - różnica owszem jest na korzyść OLM-a. Tylko ilu z nas te 0,004 g/l po 1 razie robi różnicę jeżeli spora część robi metodą 2 albo 2,5.
Doody - okiełznanie w obu systemach ustawiasz właściwą prędkość odbioru i jazda Przy OVM masz trochę więcej wężyków od wody co czasem komplikuje manewrowanie sprzętem.
Doody - okiełznanie w obu systemach ustawiasz właściwą prędkość odbioru i jazda Przy OVM masz trochę więcej wężyków od wody co czasem komplikuje manewrowanie sprzętem.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 mar 2017, 15:27 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Sprzęcik zamówiony u innego sprzedawcy czyli u Franzmastera.
KEG 50L
4 termometry zintegrowane w jednym urządzeniu z możliwością rozbudowy o kolejne dwa i o regulator mocy i automatyczne wyłączanie
Katalizator
kolumna z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi nierdzewnymi
No i oczywiście OLM
dwa nastawy zrobione
sprzęt 5 kwietnia u mnie a pierwsza psota prawdopodobnie 9 kwietnia
Następny nastaw będzie na glukozie - 90zł za worek 25kg to chyba dobra cena ?
KEG 50L
4 termometry zintegrowane w jednym urządzeniu z możliwością rozbudowy o kolejne dwa i o regulator mocy i automatyczne wyłączanie
Katalizator
kolumna z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi nierdzewnymi
No i oczywiście OLM
dwa nastawy zrobione
sprzęt 5 kwietnia u mnie a pierwsza psota prawdopodobnie 9 kwietnia
Następny nastaw będzie na glukozie - 90zł za worek 25kg to chyba dobra cena ?
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
Powiem tylko, że nie jest to Franzmaster, którego polecam za świetną obsługę, fachowe doradztwo i dobrą cenę, którą wynegocjowałem.
Nie będę robił komuś antyreklamy - myślę, że nie byłoby to w porządku.gadaka pisze:@robert26011988
Zygmunt dobrze radzi
Zdradzisz który to sprzedawca? Ku przestrodze innych, bo:marcek10 pisze:Jak się coś buduje,robi to wypada wiedzieć co i do czego służy a także jak powinno być skonstruowane żeby działało prawidłowo
Powiem tylko, że nie jest to Franzmaster, którego polecam za świetną obsługę, fachowe doradztwo i dobrą cenę, którą wynegocjowałem.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Prośba o ocenę sprzętu
http://allegro.pl/glukoza-polska-25kg-p ... 52399.html
Warto kupić?
Glukoza firmy Pepees S.A.gadaka pisze:Glukoza którego producenta?
http://allegro.pl/glukoza-polska-25kg-p ... 52399.html
Warto kupić?
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy