Witam szanownych kolegów, postanowiłem zrobić whisky wg przepisu kolegi Radiusa
JACK DANIELS BLACK LABEL. Jest to mój pierwszy zacier wcześniej robiłem cukrówki, wszystko robiłem dokładnie wg przepisu -temperatura 62-65*C stale mieszając. Po 1,5 godz. zrobiłem próbę jodową i próba pozytywna czyli źle po 2 godz. to samo, po 3 dałem sobie spokój. Rano zmierzyłem zawartość cukru 10 blg!!! Co poszło nie tak ? Próbuje uratować zacier dosypałem 3 kilo cukru jak ostygnie dodam drożdży cobra
whisky yeast mam nadzieje że coś z tego wyjdzie Pozdrawiam kolegów
Problem z zacieraniem
Re: Problem z zacieraniem
wszystko zależy od tego jak mocno masz ześrutowaną kukurydze. Ja Jacka zacierałem z dodaniem enzymów w temp 65-68C i śruta była zmielona tak, że 80% to byla gruboziarnista mąka. Uzyskiwałem ok. 15-17blg przy 4l wody na kg. Próba jodowa wychodzi pozytywnie bo nabierając próbke zabierasz część nierozłożonego ziarna.
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Problem z zacieraniem
Tak jest Wszystko zależy od stopnia ześrutowania ziarna i temperatury przerwy scukrzającej. Najlepsza wg mnie (po kilkunastu zacieraniach) to 65-660C.
Ziarno im drobniej ześrutowane, tym więcej skrobi zostanie przerobione na cukier. Mój średni uzysk to 15 Blg. Nie przejmuj się pierwszym niepowodzeniem. Ja też zaczynałem zabawę z zacieraniem podobnie. Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz zadowolony ze swojej łychy tak, jak ja jestem zadowolony teraz
Ziarno im drobniej ześrutowane, tym więcej skrobi zostanie przerobione na cukier. Mój średni uzysk to 15 Blg. Nie przejmuj się pierwszym niepowodzeniem. Ja też zaczynałem zabawę z zacieraniem podobnie. Z czasem dojdziesz do wprawy i będziesz zadowolony ze swojej łychy tak, jak ja jestem zadowolony teraz
SPIRITUS FLAT UBI VULT