Problem z kolumną półkową
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Tak.
Proponuję także odbierać w mniejsze buteleczki. Pod koniec procesu musi nastąpić pogorszenie jakości i przechodzenie pogonów do produktu.
Taki sposób prowadzenia procesu na kolumnie sitowej jest bardziej zbliżona do klasycznego pot-stilla.
Proponuję także odbierać w mniejsze buteleczki. Pod koniec procesu musi nastąpić pogorszenie jakości i przechodzenie pogonów do produktu.
Taki sposób prowadzenia procesu na kolumnie sitowej jest bardziej zbliżona do klasycznego pot-stilla.
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Problem z kolumną półkową
No tak , ale kolega ma termometr kotłowy zainstalowany dodatkowo w deklu zbiornika (czytaj w oparach) więc wskazania termometru w zbiorniku nie mówią nam o niczym, ale tak mi się coś wydaje, że koledze Lucent36 chodziło bardziej o temperaturę w głowicy a nie zbiornika.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
Re: Problem z kolumną półkową
Tak w głowicy. Tak jak kolega @kula piszę ten termometr w kotle nie wiele daje. Może za mało doprecyzowałem. Na kolumnie zwykłej przychodził taki moment, że mimo zmniejszania odbioru temperatura była dosyć wysoka. I o takim momencie mówię na półkowej. Poprostu pogoń za czyna się jak dla mnie dużo póżniej .
-
Autor tematu - Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Problem z kolumną półkową
Wczoraj przeprowadziłem destylację stosując się do rad kolegów i otrzymany destylat był nadaj ostry w smaku. Zbierałem cały urobek do butelek o pojemności 250ml. Analizowałem wcześniej zapisywane dane, przy jakiej mocy, jakiej temperaturze, ilu pracujących półkach był odbierany dany destylat. Okazało się, że najlepszy smakowo destylat wyszedł przy ogrzewaniu mocą około 2,6kW przy wpełni pracujących 2 półkach i jednej na "pół gwizdka" . Ponieważ dzisiaj próbując wszystkie butelki nie byłem zbytnio zadowolony. wlałem wszystko do kega, rozcieńczyłem do 18% (tak aby mieć co najmniej te 16-17litrów wsadu) i po krótkiej stabilizacji, odebrałem 50g przedgonu (po tej ilości destylat pachniał i smakował ok). Następnie przeprowadziłem kopię destylacji z dnia poprzedniego. Spróbowałem destylatu...TO JEST TO! Destylat nie tylko złagodniał i jest praktycznie pijalny ale uwypukliły się w nim aromaty. Jestem bardzo zadowolony. Każda kolumna jest inna. Moja widocznie potrzebuje podwójnej destylacji aby urobek cieszył usta i nozdrza. Jak będę robił następnym razem zbożówkę, też spróbuję najpierw strippingu na krótkiej kolumnie bez cięcia frakcji. A następnie destylacji na półkowej. Myślę, że znalazłem sposób na swoja kolumnę. Jeszcze raz dziękuje za uwagi.
Pozdrawiam
Darek
Darek