Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)

Szlumf
2000
Posty: 2385
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 632 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy

Post autor: Szlumf »

A co z przecierem pomidorowym?
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Szlumf pisze:A co z przecierem pomidorowym?
Pracuję nad tym.
Naskrobię jak tylko uda mi się ustalić jego skład chemiczny z wiarygodnego źródła.
Pożywki to przy tym był pikuś... :cry:

Szlumf
2000
Posty: 2385
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 632 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Szlumf »

Zmartwiła mnie uciążliwość otrzymywania prawidłowego termolizatu drożdżowego. Czemu ma służyć to trzymanie go przez 48 godzin w 55*C? Może potrzebny efekt da się osiągnąć inaczej?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: michal278 »

Przecier pomidorowy to potas głównie. Posiada też właściwości buforujące, alkalizujące, sklad taki jak pomidorów tylko skoncentrowany. Mówiłem oczywiście o tym domowym.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Szlumf pisze:Zmartwiła mnie uciążliwość otrzymywania prawidłowego termolizatu drożdżowego. Czemu ma służyć to trzymanie go przez 48 godzin w 55*C? Może potrzebny efekt da się osiągnąć inaczej?
Niestety nie - autoliza jest czasożerna.

Muszę się jednak uderzyć w pierś i Was przeprosić za podanie
błędnego przepisu - tak to jest jak się korzysta z opracowań osób trzecich :/

Poniżej właściwy przepis:

W 250 ml wody rozpuścić 200g drożdży babuni.
Otrzymane mleczko doprowadzić do wrzenia (100 oC) przez 20 minut.
Termolizat wyjąć i zostawić do ostygnięcia do temp. 50 oC.
Zakwasić kwasem siarkowym do pH = 5,6;
rozpuścić w nim kolejne 20g drożdży babuni.
Całość przetrzymywać w temperaturze 50 oC przez 24 godziny,
następnie podnieść temperaturę do 65 oC i utrzymywać ją przez 18 godzin.
Po tym okresie dodać wodę do 500 ml i mieszać intensywnie parę minut.
Podnieść temperaturę do 80 oC i utrzymywać przez 9 godzin.
Końcowo odwirować/zlać. Część płynną traktować jako ostateczny produkt.

W załączeniu źródło informacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Przecier pomidorowy.
skład: przecier pomidorowy wykonany w warunkach domowych 100%

Dodatek 10 g / l zwiększa w nastawie średnio o 40 mg YAN /l.

Pożywka powinna być stosowana w początkowym stadium fermentacji.
Zawiera głównie wolne aminokwasy (azot organiczny), oraz jest częściowo źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Optymalna wielkość dawki to 35 g /l.
W nastawach cukrowych jeśli jest jedyną pożywką powinna być stosowana wraz z dodatkiem
kwasku cytrynowego.

Przybliżona zawartość ilościowa aminokwasów - poniżej.
tomato_freeamino.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: michal278 »

A gdzie informacja o minerałach?? http://world-population.net/food/pl/k199k25
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: lesgo58 »

inblue pisze:
Szlumf pisze:Zmartwiła mnie uciążliwość otrzymywania prawidłowego termolizatu drożdżowego. Czemu ma służyć to trzymanie go przez 48 godzin w 55*C? Może potrzebny efekt da się osiągnąć inaczej?
Niestety nie - autoliza jest czasożerna...
@inblue
Mógłbyś odnieść się do tego? Jest to cytat z postów kolegi Filtrator z sąsiedniego forum.
Filtrator pisze:Kiedyś w swojej praktyce naukowej zajmowałem się troszeczkę tym tematem. Słynne szwedzkie "norsk turbo" zawiera właśnie ekstrakt drożdżowy (wnętrza komórek drożdzy) do pożywek stosuje się lizat drożdżowy uzyskiwany np przez homogenizację,
Liza (rozkład) drożdzy wysoką temperaturą wydaje mi się nienajlepszym pomysłem bo dłużej działajaca temperatura zdezaktywuje enzymy i witaminy, które mają być pożywką dla drożdży więc lepiej drożdze rozrobić z wodą i na kilka minut do blendera w ten sposób mechanicznie rozbijemy komórki uwalniając treść komórkową (nie za długo coby się nie podgrzały) a potem stosować jako pożywkę...

...Jak już pisałem robiłem eksperymenty z otrzymaniem ekstraktu drożdżowego i stosowałem z powodzeniem homogenizację mechaniczną (w dodatku w bardzo rozcienczonej hodowli drożdży) można stosować również lizę enzymatyczną najprosciej chyba lizozymem, liza termiczna (jak pokazały doświadczenia powyżej) jest również możliwa, liza za pomocą obniżonego ciśnienia (ale trzeba obniżyć ciśnienie poniżej prężności pary wodnej w danych warunkach czyli zwykłe pompki wodne raczej odpadają) a co do blendera komórki rozbija nie tylko uderzenie mechaniczne ale również zmiany ciśnienia, kawitacja (wystarczy obejżeć sobie diagarmy przebiegu ciśnień wokół lopatek dowolnej pompy wirnikowej) efekt jest taki że pod mikroskopem po kilku minutach homogenizacji nie uświadczysz całej komórki a metoda taka jest moim zdaniem najprostsza (poza tym nie niesie ryzyka dezaktywacji enzymów) i jakby co zawsze można powiedzieć : "kochanie właśnie robię sobie wzmacniający koktail drożdżowy" a ja bardzo lubię proste metody po wekendzie postaram się sparawdzić jaki jest minimalny czas miksowania drożdży w blenderze kasia...

...a co do blendera kuchennego to po około minucie miksowania mieszniny 100g drożdży + 100 cm3 wody nie byłem w stanie znaleźć w mieszanianie całej komórki drożdży ( za pomocą mikroskopu optycznego)...
Zachęcony stosuję osobiście tę metodę i dodaję w/w lizat do nastawu cukrówki fermentującej na zwykłych drożdżach babuni.
P.S. Zródło : http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=1312#1312
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

lesgo58,

Tak jak pisałem już wcześniej - ja jestem otwarty na nowe metody,
tylko fajnie by było, gdyby to ktoś rzetelnie przetestował i opisał np.:

- blender taki a taki,
- miksować tyle czasu,
- temperatura... itp.

Wszyscy byśmy na tym skorzystali.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: klepa »

Trójniak to, trójniak tamto, a jak to jest z zacierami? Sprzedawcy zachęcają do sypania proszku, a literatura podaje, że wystarczą same ziarenka.
Ty, "w niebieskim"... Ty wiesz, o co chodzi. ;)

1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: 1kaczucha »

Mój trójniaczek miał na starcie 29Blg, jakiś mało słodki miód chyba (słonecznikowy). Nastawiłem go na Bayanusach z dodatkiem Activitu - ile nie pamiętam. Zapewne tyle, ile było w instrukcji (10g + 10g?)
Ilość nastawu 50l.
Wystartował w tempie takim, że rurkę chciało urwać. Po dwóch dniach przez pierwsze 5tygodni pracował w temp. 14-16°C, potem (do teraz) ok 3tyg 20-22°C.
Przez ten czas Blg zjechało do 19 i w rurce ruchy są raz na 2 do 4 min.
Czy to dobry czas na dodanie DAF (poza zlaniem i napowietrzeniem)?
Czy DAF i DAP to jest to samo?
Znalazłem akurat w szafce taką torebeczkę, niegdyś otrzymaną do zakupionych drożdży (fot.)
Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 12:02 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: acurlydrug »

A nastawiałeś proporcjonalnie w odpowiednich jednostkach - woda i miód w LITRACH?
U winiarzy piszą, że druga porcja pożywki kiedy blg spadnie o 8-10 stopni.

1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: 1kaczucha »

17 Ltr miodku, a jest wszystkiego 50 l.
Czyli wychodzi na to, że to ta chwila mniej więcej...
W zeszłym roku w podobnej sytuacji (stop na 15) robiłem restart i zjechałem do 8, ale po ilości łącznie dodanego miodu, to bliżej do dwójniaka mu już było i pożywki tam trochę weszło...
DAF i DAP to to samo?
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 13:37 przez 1kaczucha, łącznie zmieniany 21 razy.

Deso
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 19:06
Podziękował: 4 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Deso »

(tak wiem, temat odkopuję ale jest chyba nadal bardzo aktualny i przydatny)

Ostatnio staram się zgłębić trochę lepiej temat pożywek, odżywiania drożdży.
Czy ktoś stosował poniższe pożywki, może coś o nich powiedzieć i rozwiać moje wątpliwości co do ich podobieństwa do innych opisywanych wcześniej:

FERMAID O
(wg opisu janlubera.pl: Fermaid O to mieszanka inaktywowanych drożdży bogatych w azot organiczny. Fermaid O nie zawiera soli amonowych (DAP) i mikroelementów.)
- czy jest to pożywka zbliżona składem i właściwościami do opisywanej na forum: Springferm ( Bioferm ) ?


SIHA PROFERM ® Plus
(wg opisu janlubera.pl: jest to nowy, zoptymalizowany produkt składający się z kombinacji wodorofosforanu dwuamonowego, siarczanu amonowego, witaminy B 1 i spreparowanych ścianek komórkowych drożdży, stworzony w celu zapewnienia najbardziej optymalnych warunków dla rozwoju drożdży odpowiedzialnych za prawidłowe procesy fermentacyjne.)
- czy jest to pożywka zbliżona składem i właściwościami do opisywanej na forum: Activit ?


pożywka Zimovit
(wg opisu janlubera.pl: Pożywka Zimovit składa się z fosforanu dwuamonowego, siarczanu amonu, wit.B1(tiaminy), mikroelementów i mikrocząstek celulozy, która jest nośnikiem dla drożdży, pozwalającym prowadzić równomierną fermentację w całym zakresie.)
- czy jest to pożywka zbliżona składem i właściwościami do opisywanej na forum: Kombi Biowin?

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”