takobel

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
takobel
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 10 maja 2012, 11:55

Post autor: takobel »

Witam wszystkich,
Przed napisaniem tematu spędziłem sporo czasu na forum aby znaleźć odpowiedzi na moje pyt
Proszę o pomoc w zweryfikowaniu poprawności nastawu:
Jako pojemnika używam beczki HDPE 60l
Proporcje: 39L wody, 11kg cukru, 1 torebka T3 Spiritferm - 45L czyli 3/4 pojemności beczki
Proszę również o odpowiedz na moje pytania:
Czy nastaw nie wykipi?
Czy bezpieczne będzie wyprowadzenie oparów rurką na zewnątrz?
W jakim czasie (przy temperaturze 25-27) nastaw bedzie gotowy?
Czy jedna saszetka Superklar 24 H Spiritferm wystarczy aby oczyścić nastaw?
Jaka jest różnica pomiędzy nastawem 25l, 7kg, 1x T3, a 39L, 11kg, 1x T3 (nie chodzi mi o czas fermentacji, a walory smakowe i zapachowe gotowej psoty?
z góry dziekuje za odpowiedź,
pozdrawiam
koncentraty wina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”