Nastaw się zatrzymał
Po tygodniu nastaw przestał pracować tj. zaprzestały pojawiać się bombelki powietrza. Nastaw wykonany zgodnie z 1410, niestety stoi w temperaturze wahającej się od 20 do 13 stopni i nie wiem czy to nie jest problem. Drożdżarze to drożdże piekarskie. Po 21 dniach nastaw zaczął się jakby klarować, pytanie czy wszystko w porządku? Poczekać jeszcze (dziś jest 21 dzień) - tak z tydzień i brać się za destylację?
-
- Posty: 154
- Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
- Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
- Ulubiony Alkohol: Łycha :>
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Silesia Inferior
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw się zatrzymał
IMO, jeśli wg 1410 to proporcje OK i pewnie w ciepełku przerobił.
Tym bardziej, że się klaruje... Jak dla mnie gotowe na rurki.
Ale... żeby nie było niespodzianek (w postaci słabiutkiego destylatu)
jak kolega radius sugeruje - zmierz BLG, jeśli masz ballingomierz...
P.S.
No kiedyś smakowali i obserwowali
P.P.S.
Kurczaki... aż tak długo pisałem?
Tym bardziej, że się klaruje... Jak dla mnie gotowe na rurki.
Ale... żeby nie było niespodzianek (w postaci słabiutkiego destylatu)
jak kolega radius sugeruje - zmierz BLG, jeśli masz ballingomierz...
P.S.
No kiedyś smakowali i obserwowali
P.P.S.
Kurczaki... aż tak długo pisałem?
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto
Kerry
omnia mea mecum porto
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw się zatrzymał
Szasza jeśli zrobiłeś nastaw dokładnie w/g przepisu 1410 to powinno ci to przerobić w 3 dni i oczywiście śmierdzieć niemiłosiernie.
Winę za to ponosi Otton Van Jungingen ponieważ nie wyjął miecza z pochwy (pokrowca) 8 lat wcześniej a byłoby 1402 i nam przepis by się zgadzał, a tak to dupa.
Pozdrawiam.
Winę za to ponosi Otton Van Jungingen ponieważ nie wyjął miecza z pochwy (pokrowca) 8 lat wcześniej a byłoby 1402 i nam przepis by się zgadzał, a tak to dupa.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw się zatrzymał
http://zdrowenalewki.pl/p/10/238/multim ... oria-.html
Pozdrawiam
Jan Okowita
Aparatura to brzmi dumnie !szasza pisze:Nie, nie mierzyłem.
Mam pytanie - jak kiedyś sobie z tym radzono nie dysponując aparaturą do pomiaru BLG?
http://zdrowenalewki.pl/p/10/238/multim ... oria-.html
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Nastaw się zatrzymał
Niestety, T3 Spiritfermu słabo sobie radzą z większą ilością cukru niż 6kg.
Swego czasu nastawiłem na tych drożdżach 8kg cukru + 22l wody + 50g przecieru i pracowało mi to 2 tygodnie BLG zatrzymało się na +2 i to był koniec fermentacji.
Proponuję odżałować tę resztkę cukru, która pozostała nieprzerobiona i puszczać nastaw na rurki.
Swego czasu nastawiłem na tych drożdżach 8kg cukru + 22l wody + 50g przecieru i pracowało mi to 2 tygodnie BLG zatrzymało się na +2 i to był koniec fermentacji.
Proponuję odżałować tę resztkę cukru, która pozostała nieprzerobiona i puszczać nastaw na rurki.
SPIRITUS FLAT UBI VULT