Pomoc przy pierwszym winie
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 00:52
- Podziękował: 2 razy
Witam. Dzisiaj mija 9 dzień fermentacji mojego wina, które robie z około 17 kilogramów winogron. Z tych owoców wyszlo mi około 15 litrów moszczu. Dodałem za pierwszym razem 2 kilogramy cukru i 2 litry wody. Blg wynosiło wtedy 24. Po upływie 5 dni Blg wynosiło 1 i dodałem syrop cukrowy składający się z 1,75 kilograma cukru i 1,75 litra wody. Blg wskoczyło na 9. Dzisiaj po kontroli Blg ponownie pokazuje 1, czyli ogólnie zjadło 31 Blg. Wino docelowo ma mieć około 18%. Powiedzcie mi ile dodać tego syropu? Ja myślę nad syropem z 1litra wody i 1,5 kilograma cukru. Wino po dzisiejszej próbie ma moc ale jest tez lekko kwaskowate.
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 00:52
- Podziękował: 2 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie
Teraz mam kolejne pytanie. Dodalem syrop cukrowy składający się z 0,75 litra wody i 1,25 kilograma cukru. Teraz mierzyłem Blg i wynosi 6. Wino bulka już słabiutko. Podpowiedzcie mi czy jeszcze czekać aby blg zeszło jeszcze niżej puki bulka? Czy to już znak że mam odlać winko od owoców?
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: poniedziałek, 25 wrz 2017, 00:52
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Pomoc przy pierwszym winie
Wino ma dopiero 2,5 tygodnia, zostaw piro w spokoju !!! Jak dosładzasz wino to dodawaj cukier rozpuszczony w nastawie, a nie w wodzie bo tylko rozwadniasz wino z każdym dosładzaniem. Jeżeli moc ci odpowiada, odstaw wino do piwnicy i zlewaj z nad osadu ok. raz na 3 miesiące, aż będzie idealnie klarowne. Jeżeli wino ma 18% to już nie podskoczy, więc cukier możesz dodać do smaku.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 10:08
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Wrocław
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Pomoc przy pierwszym winie
Cześć, zrobiłem swoje pierwsze wino. Bez przepisu, ale i nie na "pałę". Wino pracowali z drożdżaki 4 tygodnie, po tym czasie, oddzieliłem wino od skórek i innych. I tak dalej stało 8 tygodni. Nie pracuje już dlugo i jest praktycznie wyklarowane. Kiedy można zlać bezpiecznie do butelek? Niby już nie pracuje, ale pewności nie mam, cukromierza też:/
"Dojrzewające zapasy szkockiej whisky są podobno warte więcej, niż rezerwy złota Banku Anglii" D. Ross
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy