Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
kkrrystian
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 24 wrz 2017, 23:52
Załączniki
Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: kkrrystian » piątek, 6 paź 2017, 16:00

Witam. Dzisiaj mija 9 dzień fermentacji mojego wina, które robie z około 17 kilogramów winogron. Z tych owoców wyszlo mi około 15 litrów moszczu. Dodałem za pierwszym razem 2 kilogramy cukru i 2 litry wody. Blg wynosiło wtedy 24. Po upływie 5 dni Blg wynosiło 1 i dodałem syrop cukrowy składający się z 1,75 kilograma cukru i 1,75 litra wody. Blg wskoczyło na 9. Dzisiaj po kontroli Blg ponownie pokazuje 1, czyli ogólnie zjadło 31 Blg. Wino docelowo ma mieć około 18%. Powiedzcie mi ile dodać tego syropu? Ja myślę nad syropem z 1litra wody i 1,5 kilograma cukru. Wino po dzisiejszej próbie ma moc ale jest tez lekko kwaskowate.


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

damianf
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: damianf » piątek, 6 paź 2017, 17:02

Dodawaj maks 50gram na litr do skutku


Autor tematu
kkrrystian
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 24 wrz 2017, 23:52
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: kkrrystian » niedziela, 8 paź 2017, 17:29

Teraz mam kolejne pytanie. Dodalem syrop cukrowy składający się z 0,75 litra wody i 1,25 kilograma cukru. Teraz mierzyłem Blg i wynosi 6. Wino bulka już słabiutko. Podpowiedzcie mi czy jeszcze czekać aby blg zeszło jeszcze niżej puki bulka? Czy to już znak że mam odlać winko od owoców?

Awatar użytkownika

orzeszek87
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: orzeszek87 » środa, 11 paź 2017, 06:07

Odciskaj kolego i do balona, drożdże sobie poradzą tak czy inaczej.


Autor tematu
kkrrystian
10
Posty: 18
Rejestracja: niedziela, 24 wrz 2017, 23:52
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: kkrrystian » środa, 11 paź 2017, 12:44

Dzisiaj odciskam, a winko siarkowac? Bo czytalem dużo i pisze na różnych stronach aby ustabilizowac winko poprzez siarkowanie.

Awatar użytkownika

orzeszek87
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: orzeszek87 » środa, 11 paź 2017, 14:52

Czy siarkowac to zależy od Ciebie. Jak wino ma mieć 18 % i słodkie to niekoniecznie. Ja bym zastosował pirosiarczyn. Każde swoje wino traktowałem nim.


damianf
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: damianf » środa, 11 paź 2017, 21:10

poszukaj siarkowanie wina wino domowe 2.0

Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 395
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: siwy1121 » niedziela, 15 paź 2017, 21:13

Wino ma dopiero 2,5 tygodnia, zostaw piro w spokoju !!! Jak dosładzasz wino to dodawaj cukier rozpuszczony w nastawie, a nie w wodzie bo tylko rozwadniasz wino z każdym dosładzaniem. Jeżeli moc ci odpowiada, odstaw wino do piwnicy i zlewaj z nad osadu ok. raz na 3 miesiące, aż będzie idealnie klarowne. Jeżeli wino ma 18% to już nie podskoczy, więc cukier możesz dodać do smaku.


Michall
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 2 sty 2018, 10:08
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: Michall » piątek, 12 sty 2018, 15:29

Cześć, zrobiłem swoje pierwsze wino. Bez przepisu, ale i nie na "pałę". Wino pracowali z drożdżaki 4 tygodnie, po tym czasie, oddzieliłem wino od skórek i innych. I tak dalej stało 8 tygodni. Nie pracuje już dlugo i jest praktycznie wyklarowane. Kiedy można zlać bezpiecznie do butelek? Niby już nie pracuje, ale pewności nie mam, cukromierza też:/
"Dojrzewające zapasy szkockiej whisky są podobno warte więcej, niż rezerwy złota Banku Anglii" D. Ross

Awatar użytkownika

orzeszek87
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 05:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Pomoc przy pierwszym winie

Postautor: orzeszek87 » piątek, 12 sty 2018, 18:49

Wino butelkujesz jak już nie pojawia sie osad. Obciagasz znad osadu i patrzysz. Cukromierz radziłbym kupić, na pewno sie przyda.


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości