Witam wszystkich zacnych producentów.
Jestem Jarek, odkąd trafiłem przez przypadek na to forum to wręcz cały czas myślę o tematach tu poruszanych i aż strach się przyznać jak bardzo absorbuje to czas. Oczywiście początki były takie że nieprzespane noce bo czytałem, w każdą wolną chwilę telefon w łapę i forum, teraz się to już ustatkowało trochę lecz dalej tyle ciekawych spraw, że jak tylko czas pozwala to czytam, oglądam, obliczam
Z wyrobem alkoholi do tej pory miałem tyle do czynienia co parę nastawionych win, zrobionych nalewek na kupnym spirytusie lub na właśnie - bimberku od wujka. O ile teraz wiem (po lekturze forum), że jego sprzęt jest z przed stu lat przed "murzynami" tym niemniej wszyscy w rodzinie zawsze to pili i nie powiem bo jak na taką metodę i taki sprzęt ( kainerowy "parnik", jeden odstojnik, długie rurki miedziane łączące to wszystko i oczywiście potężna spirala z rurki miedzianej zanurzona w baniaku z wodą jako chłodnica) to smakowo wychodziło to bardzo dobre(oczywiście po jakimś tam czasie, lecz niedługim leżakowania- i oczywiście odpowiednio zaprawione). Również nie było mowy o jakimkolwiek cięciu frakcji itp- ciągnięte do ok 40 vol.
Jestem na etapie dalszego czytania forum i poszerzania wiedzy lecz nie mogłem się oprzeć i kupiłem fermentator, beczkę aby popełnić swój pierwszy nastaw- cukrówka, 38 l wody , 10 kg cukru, 1 paczka alcotec 48 turpo pure. Blg początkowe około 21, nastawione w niedzielę rano, temp. ok 28 st C, fermentacja skończona w czwartek ok południa i po 1 dniowym odgazowaniu, odpoczęciu, nie mogłem uwierzyć bo nastaw miał - 8 blg w temp 20 st C. Czy to możliwe? Cukromierz ten szwedzki w skali OE na wodzie wskazuje poprawne 0.Na chwile obecną nastaw wyklarowany i spuszczony znad osadu, leży i czeka.
Reasumując przymierzam się do zakupu lub złożenia swojego pierwszego sprzętu tylko cały czas nie wiem w co uderzyć. Na początek myślałem jakiegoś pot stila na kegu 50 l z kolumną ok 80/100 cm z częściowym wypełnieniem termometrem na szczycie i chłodnicą prostą gdyż mam dostęp do owoców, lecz nie jest to jeszcze ukartowane. W zimie może poszłaby i na tym też jakaś cukrówa. Oczywiście potem z czasem dokupić aabratka z OLM jak fundusze pozwolą.
Ogólnie dziękuję za ogrom wiadomości tu dostępnych,a wiadomo że bez Was by ich tu nie było.
Z zakupem nie będę się spieszył bo wolę doczytać, doszkolić się itp no bo wiadomo.
Pozdrawiam wszystkich i powiem jedno - zamierzam Was dogonić
Ps. przepraszam że tak długo ale musiałem napisać co mi na sercu leży, pozdro.
freek
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: freek
Witaj na forum
Piszesz jasno i przejrzyście, na pewno dogadasz się w każdej kwestii. Powodzenia!
Tak, to jak najbardziej prawidłowy odczyt dobrze przeprowadzonej fermentacji. Na początku też miałem ten cukromierz, ale "zużył się" gdy odgazowywałem nastaw i zapomniałem go wyjąć. Tu masz przeliczniki skal różnych cukromierzy.freek pisze:...nie mogłem uwierzyć bo nastaw miał - 8 blg w temp 20 st C. Czy to możliwe? Cukromierz ten szwedzki w skali OE
Piszesz jasno i przejrzyście, na pewno dogadasz się w każdej kwestii. Powodzenia!
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: