Znaleziono 190 wyników
- sobota, 20 sty 2024, 18:55
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka bakaliowa. Coś nowego.
- Odpowiedzi: 22
- Odsłony: 1527
Re: Nalewka bakaliowa. Coś nowego.
Też bym cukru nie dawał w ogóle na start, na zdrowy rozum alko wyciągnie cukier z bakalii, a potem jak będzie mało to zawsze możesz dosłodzić i wtedy masz opcję, cukrem lub miodem - znów eksperyment bo to z miodem może być eleganckie bo bakalie mi jakoś z miodem pasują.
- sobota, 20 sty 2024, 08:51
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
- Odpowiedzi: 133
- Odsłony: 10005
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
Tak wychodzi bo wpisując swoje zamówienie kolega Zwirek sie pomylił sumując i wpisał sumę o 100 kg większą od faktycznej. Więc ta setka jest jeszcze wolna do wzięcia.
A tej brakującej 25ki nie znalazłem .
Pozdro
A tej brakującej 25ki nie znalazłem .
Pozdro
- piątek, 19 sty 2024, 21:15
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
- Odpowiedzi: 133
- Odsłony: 10005
Re: AKCJA SKROBIA TAPIOKOWA
1.Jakis 1234 - 25 kg. 2. Szlumf - 50kg 3. Rykowyryk - 25kg 4. Bart412 - 50kg 5. Kamilasta - 50 kg 6.Michał2003 - 25 kg 7. Marian Naworski - 25kg paczkomat 8. czytam 50kg 9. Wichurski 25kg 10. artos41 300 kg 11. Kyneczek 50kg 12. Alien844 25kg paczkomat 13.Krychu35 - 100kg 14. drgranatt - 50 kg 15. c...
- sobota, 6 sty 2024, 13:20
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 1942
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą
Hej, przypominam że kolega pisał aby było tanio ;) , jak piszą chłopaki możesz sie pokusić o ryżowe z dodatkami jak na wermut - są dostępne gotowe zestawy przypraw, ciekawy smak i na grzańca jak znalazł. Ze swojej strony mogę polecić Ci wino z zielonej herbaty z dodatkami, przepis znajdziesz w necie...
- niedziela, 9 kwie 2023, 11:29
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Aabratek słaba moc
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 7439
Re: Aabratek słaba moc
Na jakiej podstawie twierdzisz że jest mniej voltów? Jeśli mierzyłeś alkoholomierzem to jesteś go pewien? Może skala w nim się przesunęła??
- poniedziałek, 20 mar 2023, 20:25
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Hurtownia/Sklep z Cu
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2129
Re: Hurtownia/Sklep z Cu
Hej boxer, jak chodzi bo kształtki to sprawdź Rimex Olsztyn, tylko nie wiem czy rury mają bo nie patrzyłem.
- wtorek, 17 sty 2023, 21:43
- Forum: Fun Forum
- Temat: In the... Internet
- Odpowiedzi: 689
- Odsłony: 243807
Re: In the... Internet
Nie chodzi o zniszczenie kogoś, ale o obojętność i to że tacy jak z filmu widzą tylko czubek swojego nosa i nic więcej. Co oczywiście da się zauważyć w otaczającym nas już świecie.
- wtorek, 17 sty 2023, 21:10
- Forum: Fun Forum
- Temat: In the... Internet
- Odpowiedzi: 689
- Odsłony: 243807
Re: In the... Internet
No defacto, mocne to video ale jakże prawdziwe w tych czasach!! Obecne młode pokolenie w większości wyrośnie zapewne na takich ludzi bo predyspozycje są do tego mocne :angry: nad czym ubolewam. Powinien ktoś zhakować Facebooka, i aby dostać się do swojego profilu trzeba by było obejrzeć cały ten fil...
- poniedziałek, 19 gru 2022, 19:09
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Jaki likier na święta?
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 3341
Re: Jaki likier na święta?
Artur zdążysz jeszcze zrobić likier a'la malibu ale musisz zacząć dzisiaj najlepiej. Przepis w necie znajdziesz, to taki z mlekiem skondensowanym w puszce. Tylko zrób go na wiórkach kokosowych, a nie czasem na mleczku kokosowym z puszki. Połączysz składniki w wigilię i w pierwsze święto będzie juz g...
- poniedziałek, 5 gru 2022, 23:07
- Forum: Destylacja i Rektyfikacja
- Temat: Wolny odbiór OLM
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3637
Re: Wolny odbiór OLM
Może sprężyny jakieś wpadły w OLM i dlatego tak. Możesz też zamienić najpierw zaworki lm z olm i zobaczysz wtedy co jest bez rozbierania rury. Jak dalej tak samo wolno to będziesz musiał popatrzeć do olm od środka.
- niedziela, 4 gru 2022, 12:21
- Forum: Wina Różne
- Temat: Nastaw wina z hibiskusa śmierdzi zgniłym jajem
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2839
Re: Nastaw wina z hibiskusa śmierdzi zgniłym jajem
A czytałeś kiedyś o fermentacji burzliwej??? Drożdże jak pracują to jest specyficzny zapach, też nie doczytałeś??
Może u taty jeszcze nastaw nie ruszył i dlatego wg Ciebie jest ok.
Może jakieś proporcje byś podał, ile czego dodałeś? Zdjęcie też by sporo pokazało.
Może u taty jeszcze nastaw nie ruszył i dlatego wg Ciebie jest ok.
Może jakieś proporcje byś podał, ile czego dodałeś? Zdjęcie też by sporo pokazało.
- czwartek, 27 paź 2022, 20:12
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 5149
Re: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
jakiś1234 powiedz mi proszę co natlenienie nastawu do przepedzenia spowoduje złego? Zahamuje fermentację. https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Pasteura No to u siebie czegoś takiego nie zauważyłem, być może i wystąpiło takie zjawisko, ale po pzemieszaniu jak pisałem i podgrzaniu widziałem znacznie l...
- czwartek, 27 paź 2022, 19:53
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 5149
Re: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
:witam: Na winach to się znasz ale na nastawach to nie za bardzo Z tego co się orientuję, żeby stworzyć wino, należy przed tym, popełnić nastaw na nie. Czyli należy dokładnie wiedzieć- ile, kiedy, co i jak. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób można znać się na winach a na nastawach to już nie ...
- czwartek, 27 paź 2022, 19:45
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 5149
Re: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
jakiś1234 powiedz mi proszę co natlenienie nastawu do przepedzenia spowoduje złego?? Masz wiedzę na ten temat?? Bawię się juz parę lat i nie spartoliłem jeszcze ani wina ani nastawu, co więcej gdy miałem problem tak jak kolega, że wolno pracowało bo za niska temp była to właśnie przemieszałem mocno ...
- środa, 26 paź 2022, 23:10
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 5149
Re: Zbyt niska temperatura dla optymalnej pracy drożdży
Siema, jak na rurę to nie baw się z wężem żadnym tylko przelej do zbiornika, a że napowietrzysz to drożdże wtedy powinny bardziej ruszyć nawet i od razu podgrzewaj, wspomoże to przyspieszenie fermentacji. Dobrze abyś przy podgrzewaniu czasem przemieszał żeby całość grzała sie jednakowo. Przerobi zan...
- sobota, 9 lip 2022, 21:52
- Forum: Chłodzenie
- Temat: Zamknięty obieg wody chłodzącej
- Odpowiedzi: 924
- Odsłony: 335597
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej
Kolego Kwitom, rób śmiało to co masz na myśli, ja mam obieg 200l i mam też chłodnice od klimy po drodze ale załączam ją tylko w lecie, jesień, zima śmiało jadę bez niej proces 8-10 godz na mocy ok 2,5 kW. Tylko raz woda nagrzala mi się do ok 50 st ale to po skończeniu roboty zmierzyłem więc wszystko...
- niedziela, 6 mar 2022, 09:28
- Forum: Łączenie
- Temat: Keg i rura fi54
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 3797
Re: Keg i rura fi54
Ja brałem od radiusa przejściówkę, lutujesz do rury i wkręcasz w keg, rozwiązanie proste i skuteczne. Aczkolwiek gdybym miał teraz wybierać to bym raczej wlutował talerzyk od tri clampa, bo przeważnie rozbieram gorący sprzęt i triclamp by ułatwił ten zabieg. Opcje masz tylko musisz zdecydować co chc...
- czwartek, 13 sty 2022, 20:45
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z owoców dzikiej róży
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 5125
Re: Nalewka z owoców dzikiej róży
Żadna gorycz nie wychodzi, co za problem Masz spróbować zrobić w butelce pólitrowej eksperyment? Ani dużo owoców, ani dużo wódki nie pójdzie, a ocenisz sam.
Inaczej jest to tylko pisanie aby pisać, nic więcej.
A co do ryzyka, to na prawdę jest spore!
Inaczej jest to tylko pisanie aby pisać, nic więcej.
A co do ryzyka, to na prawdę jest spore!
- wtorek, 11 sty 2022, 21:25
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Nalewka z owoców dzikiej róży
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 5125
Re: Nalewka z owoców dzikiej róży
Witam, ja robiłem i wino i nalewkę z DR, oczywiście owoce z pestkami, jedynie oddzielałem te czarne pozostałości po kwiecie i od strony ogonka i żadna, ale to żadna gorycz ani w jednym ani w drugim nie występuje. Co do nalewek to również polecam owoce zalać alko najpierw na ok 1,5mies, potem cukier ...
- niedziela, 2 sty 2022, 02:34
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Zalewanie kolumny
- Odpowiedzi: 157
- Odsłony: 66399
Re: Zalewanie kolumny
No Panowie temat akurat u mnie na tapecie również. Ostatnie 2 razy nie mogę zalać. Keg 50, wsadu ok 45l, rura 63,5, grzałki 2x2kw ale rzeczywistej mocy nie sprawdziłem jeszcze. Grałem kiedyś tam i w katalizatorze miałem miedziane sp, wtedy zalało, potem gotowanie na gotowo tyle że podmienilem miedź ...
- poniedziałek, 13 gru 2021, 23:39
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Czyszczenie wypełnienia miedzianego - coś mocniejszego niż kwasek?
- Odpowiedzi: 242
- Odsłony: 125002
Re: Czyszczenie wypełnienia miedzianego - coś mocniejszego niż kwasek?
Faktycznie podrożał więcej niż o 100% !!
W tamtym roku kupowałem 1 kg po ok 13-14 zł/kg.
Paranoja jakaś.
W tamtym roku kupowałem 1 kg po ok 13-14 zł/kg.
Paranoja jakaś.
- niedziela, 5 gru 2021, 20:53
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 11095
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
Chodziło mi o to, że temperatura w której dojrzewa trunek nie ma znaczenia przy standardowym pomiarze balinga (probówka-spławik), bo czy jest to piwnica, czy temp zbliżona bardziej do pokojowej to i tak musisz podgrzać/schłodzić do tych 20st C. Sprawa ma się inaczej jak używasz kalkulatora i przelic...
- niedziela, 5 gru 2021, 14:12
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 11095
Re: Trójniak i czwórniak - czynności po pierwszym zlewaniu
Próbki do pomiaru mam rozumieć, że ogrzewasz do 20 st C? No chyba, że przeliczasz wynik na jakimś kalkulatorze?
Jeżeli tak, (a domyślam się że nie) to temperatura dojrzewania nie ma znaczenia.
Jeżeli tak, (a domyślam się że nie) to temperatura dojrzewania nie ma znaczenia.
- wtorek, 16 lis 2021, 21:19
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Zakup destylatora
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2138
Re: Zakup destylatora
Jest na forum temat " polecani producenci", popatrz tam, na pewno w tym budżecie coś znajdziesz i nie będziesz miał problemów, sprzęt będzie kompletny i zrobiony jak książka pisze. Ty otrzymasz instrukcję i ewentualną pomoc od konstruktora.
- sobota, 13 lis 2021, 22:09
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt zacierana na zimno.
- Odpowiedzi: 44
- Odsłony: 12524
Re: Whisky single malt zacierana na zimno.
Kolego @Fiflak chylę czoła za takie eksperymenty, tym bardziej mimo niedogodności z jakimi się borykasz. Ja jak narazie cierpię na chroniczny brak czasu,a jak wiadomo przy tradycyjnym zacieraniu schodzi i ten sposób podany przez Ciebie wydaje się być mocno trafiony w moje realia. Trzymam zatem kciuk...
- wtorek, 26 paź 2021, 20:37
- Forum: Wina Gronowe
- Temat: wino z ciemnych winogron
- Odpowiedzi: 94
- Odsłony: 39043
Re: wino z ciemnych winogron
Zapytam czy zostały odjęte niecukry od pomiaru blg w owocach? Czy wynik podany prosto po zmierzeniu ?
Koleżanko ciesz się że ten nastaw jeszcze chodzi biorąc pod uwagę dzikusy, nic nie ruszaj i teraz już nie zaglądaj do wiadra, aż do skończenia pracy drożdży, może jeszcze co nie co uciągną.
Koleżanko ciesz się że ten nastaw jeszcze chodzi biorąc pod uwagę dzikusy, nic nie ruszaj i teraz już nie zaglądaj do wiadra, aż do skończenia pracy drożdży, może jeszcze co nie co uciągną.
- piątek, 22 paź 2021, 10:56
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Jaki balingometr
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 6406
Re: Jaki balingometr
Kolego uwodnij grzyby w jednym naczyniu i jak sie już namnożą, dobrze zamieszaj i wlej po pół do każdego nastawu. Nie zapomnij o pożywce.
- wtorek, 19 paź 2021, 03:56
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5382
Re: Wino z czarnej porzeczki
@rozrywek Widać, że nie masz pojęcia o wyrobie wina z czarnych porzeczek. Porzeczka to nie winogrono! Doczytaj,a potem sie wypowiadaj w temacie. Sorry, to też ktoś musiał powiedzieć. Autorowi tematu jednak chodziło o wyrób wina, a nie nastawu do odparowania. To że na początku zawalił nie skreśla od ...
- niedziela, 10 paź 2021, 20:43
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: nalewka z kwiatów czarnego bzu
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4238
Re: nalewka z kwiatów czarnego bzu
No widzisz, ja robię inaczej. Słój 4,2 litra wypełniam kwiatami tak żeby był pełny, lekko ubite, tzn tak delikatnie dociśnięte. W garczku robię sobie sobie syrop cukrowy 2litry wody plus 1kg cukru i mocno gorącym ale nie wrzącym syropem zalewam kwiaty, słoik przykrywam tylko wieczkiem i nie zakrecam...
- piątek, 8 paź 2021, 20:16
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: nalewka z kwiatów czarnego bzu
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4238
Re: nalewka z kwiatów czarnego bzu
Hej nie wiem skąd ta różnica w kolorach i smakach, powinien być raczej słomkowy intensywny jak w pierwszym słoju. Może przy zlewaniu, przelewaniu napowietrzyłaś zbyt nalew i dlatego leci w bursztyn, ( tak też dzieje się z winem z białego winogrona). Jak chodzi o sposób obierania kwiatów to ja obcina...
- piątek, 1 paź 2021, 21:53
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino z winogron - czy ok ?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 3073
Re: Wino z winogron - czy ok ?
No czyli kolego @Jakiś1234 sie zgadzamy koniec końców. Po tym wpisie pierwszym autora nie można nawet zakładać że myślał o zbiciu kwasowości, to jeszcze nie ten etap jak widać. Ja bym nawet powiedział, że przy takich proporcjach otrzyma nie wino, a napój alkoholowy o smaku winogronowym i jeżeli zało...
- piątek, 1 paź 2021, 14:54
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino z winogron - czy ok ?
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 3073
Re: Wino z winogron - czy ok ?
@Jakis1234 dlaczego za dużo cukru? Ja rozumiem to tak ze kolega chce dopełnić wodą do przynajmniej 30l więc wtedy cukru jest ok. O tym co z tego wyjdzie nie pisze nawet bo wiadomo. Jeżeli jednak sie.mylę i kolega chce tylko do soku dodać tyle cukru to masz rację, dużo za dużo cukru! I jeszcze po 10 ...
- wtorek, 21 wrz 2021, 22:39
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 728862
Re: Śliwowica 2009 - 2021
Otóż już odpowiadam, Gacek -pestek to nie rozwala, nie ostrzyłem tych krawędzi tak jak noża tylko delikatnie zeskosowane są i same obroty robią robotę, Góral - Myślałem o tym ale drut czy blaszka musiała by być na dolnych i na górnych śmigłach i po primo nie miałem takiego materiału, a po drugie pri...
- wtorek, 21 wrz 2021, 21:24
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 728862
Re: Śliwowica 2009 - 2021
A ja se zrobiłem takie o
- wtorek, 14 wrz 2021, 21:08
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5382
Re: Wino z czarnej porzeczki
Dolej wody o tej samej temperaturze co ma nastaw, blg spadnie, grzybom sie zrobi luźniej i jak to bayanusy to pewnie dociągną do kresu swych sił. Wyobraź sobie że jedna paczka drożdży taka na 50 litrów nastawu obsłużyła by mauzera 1000 litrów oczywiście odpowiednio namnożona, dokarmiana itp itd. Wię...
- wtorek, 14 wrz 2021, 03:54
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5382
Re: Wino z czarnej porzeczki
O tym już napisałem wyżej.Gammorin pisze:Nie wiem czy jak teraz doleję wody, to nie rozwodnie za bardzo.
Po co, w jakim celu?? Możesz uzasadnić?Gammorin pisze: Myślałem też o tym by kupić jeszcze jedną porcję drożdży, pożywki i dodać do tego.
Popatrz np tutaj
https://wino.org.pl/old/frames/porz_czarne.html
- poniedziałek, 13 wrz 2021, 21:04
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5382
Re: Wino z czarnej porzeczki
Śmiało możesz dolać 13,4 litra wody. A dlaczego? Bo czarna porzeczka ma mocne 30gramów kwasu na litr, a aromatu wystarczająco na rozcieńczenie nawet w stosunku 1:3 (sok:woda(wliczając cukier)). Tak wiec Ty powinieneś mieć około 20 litrów soku z owoców i jak dolejesz powyższą ilość wody to.będziesz m...
- poniedziałek, 13 wrz 2021, 18:17
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino z czarnej porzeczki
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 5382
Re: Wino z czarnej porzeczki
No to żeś chłopie poleciał po bandzie teraz, skąd masz ten przepis? Jaki procent alkoholu chciałeś osiągnąć finalnie?? Nie wspominając oczywiście o kwasowości i odpowiednim rozcieńczeniu soku. Ogólnie za mało wody, za dużo cukru i za mało żeś poczytał wcześniej. Takie pytanie czy pierwszy raz robisz...
- środa, 1 wrz 2021, 13:25
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 16964
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Winne posmaki są tym bardziej wyczuwalne, a przynajmniej przez dłuższy okres, im dłużej będzie trwać fermentacja przed zalaniem, ja przynajmniej takie wrażenie odniosłem. A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów ...
- niedziela, 29 sie 2021, 16:19
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 16964
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?
Przy zastosowaniu najpierw cukru, potem alko mamy w nalewce posmaki winne, ile ich jest zależy od tego kiedy zalejemy owoce z cukrem. Niektórzy tak lubią, inni zaś wolą smak samego "świeżego" owocu.
Sam zatem musisz spróbować co Ci lepiej posmakuje.
Sam zatem musisz spróbować co Ci lepiej posmakuje.