Drożdźdze TP48 od gadaka 17 stopnia nie ruszyły.
-
Autor tematu - Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Witam.
Wczoraj zalałem 1000L. nastaw 300 kg. cukru i 2 kg. TP48. Cały nastaw miał 17,2*C. Dzisiaj okazało się że nic nie ruszyło :/
Macie może jakiś pomysł? Przeważnie używałem Duble Snake C48 czerwone dawały sobie radę nawet 16*C a tu skucha.
Myślicie że zdechły? A może wystarczy podgrzać je odrobinę?
Wczoraj zalałem 1000L. nastaw 300 kg. cukru i 2 kg. TP48. Cały nastaw miał 17,2*C. Dzisiaj okazało się że nic nie ruszyło :/
Macie może jakiś pomysł? Przeważnie używałem Duble Snake C48 czerwone dawały sobie radę nawet 16*C a tu skucha.
Myślicie że zdechły? A może wystarczy podgrzać je odrobinę?
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdźdze TP48 od gadaka 17 stopnia nie ruszyły.
TP48 testowałem już wiele razy oraz wielu moich znajomych ich używa i doszliśmy do ich optymalnego stężenia które wynosi 29BLG.
Na paczkę 1KG grzybków dajemy 65kg cukierasa i 159 litrów wody, start odbywa się w 25C przy otoczeniu na poziomie 20C, grzybki napowietrzone ruszają po około 6 godzinach, a rozkręcają się na maksa po około 30 godzinach i potrafią wtedy zjadać 1 BLG na godzinę przy temperaturze w beczce na poziomie 31-34C (dochodziły do 38-40 i potrafiły zejść normalnie do -4-5 BLG). Fermentacja jest bardzo burzliwa i potrafi zakończyć się w 4 i pół doby od dodania grzybów.
Na paczkę 1KG grzybków dajemy 65kg cukierasa i 159 litrów wody, start odbywa się w 25C przy otoczeniu na poziomie 20C, grzybki napowietrzone ruszają po około 6 godzinach, a rozkręcają się na maksa po około 30 godzinach i potrafią wtedy zjadać 1 BLG na godzinę przy temperaturze w beczce na poziomie 31-34C (dochodziły do 38-40 i potrafiły zejść normalnie do -4-5 BLG). Fermentacja jest bardzo burzliwa i potrafi zakończyć się w 4 i pół doby od dodania grzybów.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdźdze TP48 od gadaka 17 stopnia nie ruszyły.
Ostatnio zaczęła rosnąć temperatura nastawu 220l,(60 kg glukozy, drożdże Alcotec 48 Turbo Pure 3 opakowania) było już 31*C. Włączyłem wentylator - małego Zefirka - i przez 18h temperatura spadła o 4*C. Temp. otoczenia ok 20*C.
Już kilka razy stosowałem z dobrym skutkiem tę niekłopotliwą metodę
Już kilka razy stosowałem z dobrym skutkiem tę niekłopotliwą metodę
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Drożdźdze TP48 od gadaka 17 stopnia nie ruszyły.
W jaki sposób je uśmierca?herbata666 pisze:używanie butelek z zamrożoną wodą powoduje szok dla grzybków i je uśmierca.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1190
- Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
- Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
- Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 140 razy
- Kontakt:
Re: Drożdźdze TP48 od gadaka 17 stopnia nie ruszyły.
Drugą dobrą metodą chłodzenia nastawu jest zastosowanie chłodnicy zanurzeniowej z rurki karbowanej (najlepsza wydajność).
Pozdrawiam
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory