Problem z Fermentacją wina z soku gronowego.
Witam, jakiś miesiąc temu nastawiłem wino z soku gronowego kartonowego 100%. Uzylem drozdzy wysokofermentujacych Premium yeast aromatic wine complex. Dodalem zgodnie z instrukcja do nastawu I po kilku godzinach fermentacja się rozpoczęła . Kiedy blg zjechało prawie do 0 dodałem kilogram cukru i blg wynosiło 16 balonów . Pózniej fermentacja stanęła i zatrzymała się na 11 blg z moich obliczeń wynikało, ze nie powinna bo drożdże maja tolerancje do 15-16%. Przez jakieś 2-3 tygodnie blg nie spadało i drożdże nie wytwarzały co2. Zmartwiłem się bo nic się nie klarowalo , ale teraz po dwóch tygodniach wino znowu zaczęło fermentować. Co może być przyczyna takiej długiej pauzy ? Nie mam jak wina siarkowych bo mieszkam w Japonii i nie mam takiej możliwości, wiec chciałem zrobić wino procentowo na tyle wysokie żeby drożdże nie przetrzymały. Ale teraz się już we wszystkim pogubiłem i nie wiem co robić. Proszę o pomoc i pozdrawiam.