Czy ktoś używał tego soku na wino? http://www.sadsandomierski.pl/pl/100-pr ... blkowy.php
Jakie zastosować proporcje sok:woda ?
Wino z naturalnego soku
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z naturalnego soku
Ja bym wody nie dodawał, Zmierzyłbym cukromierzem, ile jest cukru (uwzględniając ok. 4 BLG na niecukry, czyli odjął od wyniku 4 BLG, dosłodził do ok. 12 - 15 BLG cukru (czyli do jakichś 18 BLG na cukromierzu - wraz z niecukrami) i zadał pożywką i drożdżami. Potem prosto - mierzyłbym co kilka dni BLG i dosładzał odpowiednio w trakcie fermentacji, żeby uzyskać efekt końcowy w postaci ulubionej słodyczy / zawartości alko. Jak przeliczać BLG na spodziewaną zawartość alkoholu? Reguła kciuka - każde 2 BLG przerobione przez drożdże to 1 % alko w nastawie / winie. Jak na początku było 20 BLG cukru, to po zejściu do 0 (albo poniżej) - masz 10% alko. jak w trakcie fermentacji dodałeś jeszcze 6 BLG (podniosłeś o tyle BLG sprzed dosłodzenia) i wylądowałeś w zerze (albo poniżej - powstały alkohol "zaniża" odczyty), to masz 10% + 3% z dosłodzenia, czyli 13%, itd.
Dosładzanie polega na spuszczeniu np. litra soku / nastawu do garnka, podgrzewaniu tego na kuchence wraz z 1 kg. cukru aż do rozpuszczenia mieszając. Nie gotując, cukier powinien się rozpuścić przy temperaturze w okolicach 50 stopni. Ostudzić taki syrop i wlać do nastawu.
Dosładzanie polega na spuszczeniu np. litra soku / nastawu do garnka, podgrzewaniu tego na kuchence wraz z 1 kg. cukru aż do rozpuszczenia mieszając. Nie gotując, cukier powinien się rozpuścić przy temperaturze w okolicach 50 stopni. Ostudzić taki syrop i wlać do nastawu.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z naturalnego soku
W ubiegłym roku soki z dojrzałych jabłek miały średnio 14 Blg i 6 gram kwasu na litr. Ten (też średnio) ma wpisane 9 g węglowodanów na 100 ml soku i stąd podejrzenie, że kwasów może być sporo więcej niż te 6 g/l. Bez odkwaszania lub rozcieńczenia wodą wino prawdopodobnie będzie zbyt kwaśne. Ile i jak to zrobić? Można na tzw. czuja, albo po pomiarach. Więcej czytaj http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!