Witam,
Właśnie kończy mi się fermentacja nastawu wina z czarnej porzeczki. Jest tam jakieś 8kg owocu i oczywiście nie zamierzam go wyrzucić. Mam jeszcze około 1l 95% cukrówki i tak myślałem żeby ją rozcieńczyć do ok 50% zalać tym owoce, zostawić na jakiś czas i przedestylować.
Mam jeszcze małe doświadczenie, więc może któryś z Was już tak robił. Szkoda mi zmarnować 8kg porzeczki na moje próby i błędy, więc proszę o porady
Pozdrawiam
Recycling czarnej porzeczki po winie
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Recycling czarnej porzeczki po winie
Poszukaj pod hasłem recykling albo ponalewkowe / po nalewkach np. http://alkohole-domowe.com/forum/recycl ... t1033.html . Te 8kg było jak dodawałeś czy na tyle szacujesz resztki?
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Recycling czarnej porzeczki po winie
Recykling po nalewkach to zupełnie co innego. Inne też proporcje owoców i płynów.
Czarna porzeczka oddała już większość z tego co miała i raczej to jej koniec. Podobnie mocny smak ma pigwa, a też nie wyjdzie drugi nastaw. Jak dla mnie, to można ją tylko przesmażyć z cukrem na powidła. Delikatniejszy smak od moczenia w nastawie może być zaletą, bo nie każdy jest fanem czarnej porzeczki.
Po winie, w moim przypadku również miodzie owocowym, używam tylko dzikiej róży i głogu. Mają tyle dobra w sobie, że spokojnie można na nich nawet drugi nastaw robić. Wino robię drugi raz, a po miodzie zawsze robię nalewkę. Pierwsze i drugie użycie tych owoców daje dobre wyniki.
Czarna porzeczka oddała już większość z tego co miała i raczej to jej koniec. Podobnie mocny smak ma pigwa, a też nie wyjdzie drugi nastaw. Jak dla mnie, to można ją tylko przesmażyć z cukrem na powidła. Delikatniejszy smak od moczenia w nastawie może być zaletą, bo nie każdy jest fanem czarnej porzeczki.
Po winie, w moim przypadku również miodzie owocowym, używam tylko dzikiej róży i głogu. Mają tyle dobra w sobie, że spokojnie można na nich nawet drugi nastaw robić. Wino robię drugi raz, a po miodzie zawsze robię nalewkę. Pierwsze i drugie użycie tych owoców daje dobre wyniki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Recycling czarnej porzeczki po winie
Robię nastaw na destylat na porzeczce z wina, ale miałem jej dużo więcej niż 8kg - http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p105437. Destylat mimo to wychodzi aromatyczny, tylko trzeba umieć się z nim obchodzić.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 22:02
Re: Recycling czarnej porzeczki po winie
Czyli, raczej nic z tego nie będzie.
aronia - czytałem już o recyklingu owoców po nalewkach. Ja raczej chciałbym zmienić smak cukrówki a nie odsączyć z % z owoców. Po nastawie z wina i tak nie za dużo tam %%.
Wald - z tymi powidłami to serio?
Możnaby spróbować
aronia - czytałem już o recyklingu owoców po nalewkach. Ja raczej chciałbym zmienić smak cukrówki a nie odsączyć z % z owoców. Po nastawie z wina i tak nie za dużo tam %%.
Wald - z tymi powidłami to serio?
Możnaby spróbować
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Recycling czarnej porzeczki po winie
W przepisach na recykling są różne metody - nie tylko z bezpośrednim odzyskiem %, ale z tego co pamiętam to niektórzy też nastawiają na resztkach. Co do zmiany smaku cukrówki wszystko zależy od proporcji które użyjesz, aczkolwiek po tak długim czasie te porzeczki mogą już niewiele wnieść - szczególnie jak dołożysz cukru jak na zwykły nastaw.
Re: Recycling czarnej porzeczki po winie
Mnie zostało ok 10L pulpy porzeczkowej po przepuszczeniu wina przez gęste sito. Idąc z tym na kompost zaczęły targać mną sprzeczne uczucia czy aby przypadkiem nie marnotrawię. Więc dolałem do tego ok.2L owego wina żeby troszkę rozluźnić i wrzuciłem na pot-stila w wersji biwakowej grzany elektrycznie szybkowar z dość grubym dnem. Nie przypaliło się nic, zupełnie a po pierwszym pędzie wyszło 2L bardzo aromatycznego i smakowitego 65% napoju.
Zatem przeczucia miałem dobre
Zatem przeczucia miałem dobre
-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: środa, 9 paź 2013, 22:02