Wino wiśniowo porzeczkowe.

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

empenov pisze:(Tutaj zaczyna się dla mnie czarna magia)
Żadna magia. Działania na poziomie podstawówki. Klepnij w link GG (jak jest aktywny), to pomogę. Na forum to zbędne liczenie, bo i tak każdy będzie miał inne ilości i inne proporcje.
Średnia wychodzi ok. 10 gram kwasu na litr nastawu, sporo. Reszta trzyma się kupy.
Rusin pisze: Nie jestem w stanie zmierzyć blg gdyż pulpa jest gęsta.
Pobierz 1/2 szklani pulpy i odciśnij z niej sok, to powinno wystarczyć do prawidłowego pomiaru.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: Pretender »

Rusin pisze:2,8 l rozpuszczony cukier
1 kg cukru to ok 0,6 l, czyli u Ciebie przy 3 kg masz 1,8 l.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: Rusin »

Dzięki wielkie. Blg wynosi 21 to teraz odjąć 4 na niecukry?
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: Pretender »

Możes wziąć poprawkę 4.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: siwy1121 »

Jeśli masz cukromierz z biowinu, nic nie odejmuj, tam już jest poprawka na niecukry.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: Rusin »

Siwy ten temat był poruszany na forum i ten cukromierz nie ma poprawki. W czystej wodzie pokazuje 0 a nie -4. Na kartce dołączonej do niego jest napisane że przy obliczeniach wzięto poprawkę na niecukry. Czy teraz za każdym razem muszę odejmować te 4blg
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Odp: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: Zygmunt »

-4 to poprawka na alkohol, nie na niecukry- te są uwzględnione w tabeli w instrukcji.

Wysłane za pomocą Tapatalk
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: DarekRz »

Sam przyrząd nie ma żadnej poprawki - więc jeśli liczysz samodzielnie na podstawie jego wskazań, musisz odejmować poprawkę na niecukry. Jaką? - to już zależy od nastawu - jesli to sam sok owocowy to mozna odjąc 4 Blg, jesli to czysty sok (moszcz) z winogron to odejmuje się 3/20 ogólnego wskazania w Blg, jeśli nastaw sklada się z soku i części syropu cukrowego to proporcjonalnie poprawka na niecukry wynosi 4 (lub 3/20 ekstraktu ogólnego w przypadku soku gronowego) x objętość czystego soku/objętość całości. Przy pomiarze końcowym również odejmujesz poprawkę na niecukry od wyniku pomiaru (skorygowaną jeśli w czasie fermentacji zmieniłeś proporcje sok/całość nastawu) oraz dodajesz do wyniku pomiaru poprawkę na alkohol.
Jeśli natomiast posługujesz się tabelą dołączoną do winomierza to trzeba postępować zgodnie z instrukcją i tyle.
Awatar użytkownika

Autor tematu
empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: empenov »

Witam

Tak jak obiecałem fotorelacja z przygotowania wina. Nie wiem czy komuś się
przyda, ale zawsze tak robię jak tworze coś nowego (dla mnie)


Wino wiśniowo-porzeczkowe
http://zapodaj.net/dd7f0b82b56dd.jpg.html

http://zapodaj.net/730f77b187448.jpg.html
1 - Obrane czarne porzeczki (ok 1,1kg w czasie 1,5h) i potem zamrożone w
pojemniku dnia 02.07.2014

http://zapodaj.net/6f88320542d39.jpg.html
2 - 8kg wiśni z pestkami

http://zapodaj.net/05091e6c12d7c.jpg.html
3 - kąpiel ok 2kg wiśni

http://zapodaj.net/a6d43520bba16.jpg.html
4 - wykąpane i wybrane wiśnie w misce

http://zapodaj.net/84ff1723365e4.jpg.html
5 - 8 kg wiśni - w okrągłej misce 1 kg wiśni, który nie będzie drążony

Mycie i przebieranie wiśni zajęło mi 1,5h

http://zapodaj.net/d064ed8f2f10b.jpg.html
6 - kompiel porzeczek

http://zapodaj.net/fffe9c45af160.jpg.html
7 - 5,2kg porzeczek przebranych i umytych

Przerobienie porzeczek zajęło mi 3,5h

http://zapodaj.net/9c9e389c55636.jpg.html
8 - 6l wody przed dodatkiem 4kg cukru

http://zapodaj.net/f8284bcbcd3a8.jpg.html
9 - 1kg wiśni z pestaki, gotowe do sparzenia

http://zapodaj.net/43f8e8a7421b4.jpg.html
10 - dodane pozostałe 7kg wiśni już wydrylowanych

Dyrlowanie zajęło mi ok. 50 minut

http://zapodaj.net/11d6c5b313446.jpg.html
11 - sparzenie wiśni 2 litrami wrzącej wody

http://zapodaj.net/ba8bad11871b3.jpg.html
12 - miazga ręczna

http://zapodaj.net/2a1c1b2ab64ee.jpg.html
13 - czarne porzeczki z zamrażarnika

http://zapodaj.net/c8a57253df930.jpg.html
14 - balon po uzupełnieniu wiśniami

http://zapodaj.net/b31bdcea442c8.jpg.html
15 - rozgniatanie porzeczek czerwonych w sitku

http://zapodaj.net/5ac096c2cd903.jpg.html
16 - balon po dodaniu porzeczek

http://zapodaj.net/7b33f0eaad827.jpg.html
17 - widok z góry

http://zapodaj.net/7a64a17b8c34c.jpg.html
18 - balon po dodaniu czarnych porzeczek

http://zapodaj.net/aa40f756166da.jpg.html
18a - widok z góry

http://zapodaj.net/dd7f0b82b56dd.jpg.html
19 - balon po dodaniu wszystkich owoców, MD, i wody z cukrem


Całość ok 7,5h...
Porzeczki to maskara jeśli chodzi o przygotowanie ich do wina... ale zapach
przy rozgniataniu piękny i trochę to rekompensuje :)

Cena:
wiśnie - 8 kg x 4= 32 zł
porzeczki czarne - 1kg x 7,50= 7,50 zł
porzeczki czerwone - 5,5kg x 5= 27,50 zł
Cukier - 6 kg x 2 = 12 zł

Łącznie: 79 zł

Co do BGL to jeszcze nie sprawdzałem. To sprawdziłem dziś i wynosi 207 BLG (czyli 203)
Potem mam nadzieję, że da się zrobić żeby miało to 14%..

Terminarz:
19.07.14 - start MD

22.07.14 - start wina

26-27.07 - planowana I dolewka (1kg cukru + 2l wody??) i reszta
pożywki ??

x? dodanie II dolewki..


Pytanie: po dodaniu wszystkich składników (+6l wody) wyszło
mi 20l w baniaku. Wg mnie mało. Czy w następnej dolewce zamiast 2l wody dać
3?
Awatar użytkownika

K-Zaq
50
Posty: 58
Rejestracja: środa, 9 lip 2014, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mamrot :D
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Pogranicze Świętokrzysko-Lubelskie :)
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: K-Zaq »

empenov pisze:
Całość ok 7,5h...
Porzeczki to maskara jeśli chodzi o przygotowanie ich do wina... ale zapach
przy rozgniataniu piękny i trochę to rekompensuje :)
Eee tam nie jest tak źle. Też miażdżyłem ręcznie porzeczki i jedyny minus to niekontrolowane siknięcia soku na różnie niespodziewane strony. Poza tym bardzo przyjemnie mi się je na sok wyciskało.
empenov pisze: Cena:
wiśnie - 8 kg x 4= 32 zł
porzeczki czarne - 1kg x 7,50= 7,50 zł
Ile?!!!!!!!!!!!!!! 7,50 za kg czarnej porzeczki? Kto Cię tak oszwabił? Porzeczka czarna na skupie 30gr, na mieście maksymalnie 3 zł gdziekolwiek się nie rozglądałem. Wiśnia na skupie 60gr, na mieście max. również 3 zł - ja jedne i drugie sprzedawałem prywatnym osobom po 1,50zł jeśli ktoś brał więcej niż 20kg. Dla mnie 7,50 za kg porzeczek to zwykłe szukanie frajera i kręcenie wałków na nieświadomych ludziach.
empenov pisze: Co do BGL to jeszcze nie sprawdzałem. To sprawdziłem dziś i wynosi 207 BLG (czyli 203)
Potem mam nadzieję, że da się zrobić żeby miało to 14%..
207blg? Na pewno?:bezradny:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: Pretender »

Porzeczki najlepiej odszypułkować (czy jak to się nazywa) mieszadłem na wiertarce. Rewelacja, ogonki zaczepiają się na końcu mieszadła, trzeba tylko kilka razy wyrzucić zielsko. To samo jest z winogronem.
Oczywiście przy większej ilości ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
empenov
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 23 lis 2013, 18:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chyba jeszcze przede mną ;)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 10 razy
Re: Wino wiśniowo porzeczkowe.

Post autor: empenov »

@K-Zaq.. no niestety u mnie w mieście przycinają na wszystkim. Czarną porzeczkę kupiłem na początku miesiąca... wiśnie były też droższe po 4,80zł/kg., Ale co zrobisz jak chcesz wino, a ogrodowe drzewko padło.. :(
Samo miażdżenie porzeczek to całkiem przyjemne było, ale to ich oskubywanie z tych krzaczków zielonych to istna katorga..

No a z BGL to źle odczytałem z cukromierza:D
otóż wygląda to następująco:
stężenie alko: 12%
Zawartość cukru: ok 24 BGL (czyli jak mam biowinowy to 21?)
Ilośc cukru 207 :D (g/l) :D
Ps. dzięki :D Źle odczytałem skale:D

@Pretender - dzięki! Zapiszę sobie tę cenną radę i nie będę marnował już 3,5h nad zlewem :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”