Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 09:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PERHYDROL, do czego służy, jak go stosować?
PostPostNapisane: poniedziałek, 23 mar 2009, 22:18 
Tematy: 14
Witam Kolegów.
Gdzieś, kiedyś spotkałem się z tym, że psotkę można uszlachetniać perhydrolem.
Nie pamiętam, gdzie to było i nie znalazłem.
Czy ktoś z Was może przybliżyć ten temat?

pozdrawiam Bogdan

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
 Tytuł: Re: PERHYDROL, do czego służy, jak go stosować?
PostPostNapisane: środa, 25 mar 2009, 19:56 
Tematy: 1
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam!
Z tego co wiem to jest "mocniejsza" woda utleniona. Używany do np utleniania włosów :D .
Kol. Winiarek5 tutaj szkielko-do-brykania-t623.html
podaje, że oczyszcza tym miedziany katalizator.
Jest do kupienia na Allegro.
Pewnie nie wiele pomogłem ale...

pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 25 mar 2009, 22:01 
Tematy: 14
Dziękuję, rzeczywiście nie wiele, tyle to ja też wiem. Chodzi o to, że dodaje się go do psoty, by pozbawić ją (utlenić je) pewnych nieporządanych substancji. Trzeba znać dobrze tamat, właśnie szukam kogoś kto zna.

pozdrawiam Bogdan

PostPostNapisane: niedziela, 29 mar 2009, 20:11 
Witam
Mea culpa, nie dość dokładnie przeczytałem twoje pytanie, dlatego napisałem oczywistą oczywistość ;) . Nie wiem czy czytałeś ten temat soda-oczyszczona-wodoroweglan-sodu-nahco3-t93.html
tam jest poruszany temat m.in. perhydrolu
pzdr

PostPostNapisane: sobota, 5 gru 2009, 15:11 
Tematy: 9
Witam, odświeżę temat przedstawiając własne doświadczenia.
Ostatnio gotowałem na najzwyklejszym pot-stillu 15l zacierku (słabo przepracowanego - dużo w nim jeszcze cukru było, ale przestał pracować :( ). Zapach i smak po pierwszym przegonieniu były tragiczne - aparatura nie ma praktycznie żadnego deflegmatora. Kapało od 70% do 15%, więc dość nisko poszedłem. Po odlaniu przedgonów, separowałem co 250ml, bo nie wiedziałem, czego się spodziewać. Jednak na końcu zmieszałem wszystko i wyszło ok. 2,8l 40% psotki, waniającej niezbyt smacznie i wykręcającej twarz. Tu nie spodziewałem się cudów.

Do całości dodałem kieliszek perhydrolu (ok. 30ml). Postało przez noc (jakieś 8h). Rano wrzuciłem trzy łyżeczki sody oczyszczonej, zamieszałem. Postało tak (już w kotle) jakieś 0,5h, znów zamieszałem. W międzyczasie zrobiłem nastaw na pozostałościach po destylacji - na drożdżach babuni - po niecałej godzinie nastaw zaczął niemal huczeć:) . Minęło więc kolejne 0,5h od wrzucenia sody - zamieszałem, zmontowałem w spokoju zestawik i zacząłem grzać. Szybko doczekałem się pierwszych kropelek, odlałem kieliszek, bo jakieś męty poleciały. To, co poleciało dalej, przeszło moje najśmielsze oczekiwania! Psota niemal wolna od zapachów innych niż alkoholowe - i to po drugiej destylacji na kiepściutkim sprzęcie! "Serce" kapało wyśmienite, a za pogony uznałem wszystko, co miało mniej niż 50% i zebrałem do ok. 15% (na następną destylację) - nie było tego dużo, jakieś 0,4l.

Słowem - perhydrol z później dodaną sodą oczyszczoną sprawdził się w 100%. Trzecia destylacja głównego gonu z drugiej destylacji dałaby absolut, ale na mój gust nie warto, bo i przy 70%, 40% jak i 20% nie czuć nic co kojarzyłoby się z drożdżami. I żeby nie prezentować jedynie własnej opinii podam przykład mojej kobiety, która nie potrafiła węchem rozróżnić rozrobionego spirytusu z Białegostoku od mojej psotki. Destylat jest jeszcze nieco ostry w smaku, ale zapewne z czasem się ułagodzi.
A ja jestem zdania, że jeśli czysta psotka posmakuje kobiecie, to nikt inny się nie przyczepi.
Jako, że moim celem nie jest spożywanie czyściochy, z połowy głównego gonu naszykowałem dwie naleweczki - jedną przypalankę na cukrze trzcinowym z łyżeczką miodu, drugą z kandyzowaną skórką pomarańczową, również z miodem. A drugą połowę, nawet lepszą, odstawiłem dla sąsiada, który rozochocony wcześniejszą dostawą (która była mizerna jakościowo w stosunku do dzisiejszej) ufundował cukier (pieniędzy rzecz jasna nie chciałem, bo to się po prostu nie opłaca; wkładu serca i pracy się nie da przeliczyć, choć chłop nie mógł tego zrozumieć).

Podsumowując - jeśli ktoś się waha, czy warto chemicznie czyścić destylat, zwłaszcza przy najprostszej metodzie psocenia - polecam spróbować! Tym bardziej, że te środki nie są groźne w stosowanych ilościach. Cały dodany perhydrol neutralizuje się utleniając 'smrodki', a jeśli jest go za dużo (ciężko w domu dobrać odpowiednią ilość), utleni najwyżej nieco alkoholu (przy czym nie działa wybiórczo i nie utlenia w pożądanej kolejności), poza tym temp. wrzenia nadtlenku wodoru to 150*C. Soda oczyszczona rozkłada się w gotowaniu. Groźne jest jedynie ryzyko poparzenia się perhydrolem, ale równie dobrze można poparzyć się wrzątkiem czy kretem do rur.

Pozdrawiam!

PostPostNapisane: sobota, 5 gru 2009, 18:29 
Tematy: 60
Maciej_K napisał(a):
Groźne jest jedynie ryzyko poparzenia się perhydrolem, ale równie dobrze można poparzyć się wrzątkiem czy kretem do rur.

Jest piekące i nieprzyjemne, ale raczej nie groźne. Perhydrol powoduje martwicę naskórka, ale brzydka biała plama znika po ok 0,5h :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 22 mar 2010, 21:39 
Tematy: 4
Jeśli chodzi o aspekty zdrowotne itp., to nawet jeśli, jeśli, dodany perhydrol nie przereaguje w całości, to i tak rozłoży się na tlen i wodę w czasie podgrzewania zacieru.
Z chemią spotykamy się na każdym kroku :punk: .

PostPostNapisane: środa, 24 mar 2010, 23:22 
Tematy: 9
Cytuj:
jeśli, dodany perhydrol nie przereaguje w całości

Ja jednak myślę, że w obecności takiej ilości etanolu przereaguje całość:), a już zwłaszcza reakcja przyspieszy w trakcie podgrzewania. Poza tym, ileż tam tego perhydrolu może zostać (jeśli już), skoro na 10l 40% surówki wlewam seteczkę, może 150ml H2O2? Ułamki procenta, a po reakcji... śladowe ilości. Lepiej ograniczać spożycie soli kuchennej, bo z pewnością szkodzi dużo bardziej, niż rozkminiać takie pierdółki:).

PostPostNapisane: sobota, 5 lut 2011, 11:11 
Witam Panowie.
Poproszę o info.

Pod jaka nazwa jest w chandlu perchydrol. Kiedyś mi przyniósł kolega ale przybrakło.
Kolega nie ma możliwości, Podobno obi i te inne podobne mają tylko pod jaką nazwą???.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Janek

PostPostNapisane: poniedziałek, 7 lut 2011, 12:48 
Witam,

Jeszcze trzy dni temu znalazłem i zamówiłem butelkę 1l perhydrolu 30% firmy LEO za 13zł w tym sklepie U Radka. Dzisiaj widzę, że produkt ten znikł z ich oferty :hmm: Ciekawe czemu..
Mimo tego napisz do nich, zapytaj czy jeszcze mają.

Edit: A np. tu masz sprzedawcę Kemikals, który aktualnie w ofercie ma zarówno nadmanganian potasu i wodorotlenek sodu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1