Cześć Wszystkim! To moje początki... zmajstrowałem na szybko takie cudo. Cudo działa, daje radę, myślę, że refluks przy deflegmatorze jest OK?!?! Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki ......
______________________________________________________________________ Psocę, bo lubię być niepokorny systemowi
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Promocja: 64,99 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Te przewody do podłączenia kany z deflegmatorem, a następnie jego z chłodnicą to chyba igielity więc wyrzuć je i zastąp silikonami (igielit to tylko do podłączenia wody). Za bardzo nie wiem co chciałeś uzyskać łącząc deflegamtor do kany poprzez ten trójnik, podłączając dodatkowo gałąź deflegamtora, w którą najczęściej zatyka się lub wsadza sondę termometru. Może myślałeś, że takie podłączenie da Ci większą „przepustowość” i nie będzie przytykać przy większym grzaniu. Tak czy inaczej jak bym to podłączył standardowo czyli wywalił to boczne podłączenie. Cała reszta super! Sprzęt z którego pracy w szczególności na owocówkach będziesz bardzo zadowolony!
______________________________________________________________________ Nie odkładaj nigdy do jutra tego, co możesz wypić dzisiaj.
Cześć Tajkun, dzięki za krytykę, jestem początkujący więc wiele dobrych rad się przyda. Przewody, fakt igelit i mam zamiar zmienić na silikon. Co do połączenia spustu z deflegmatora, to wyczytałem na AD, że tego typu połączenie pozwala na powrót czynników mniej lotnych do gara, a przez to ponowne odparowanie. Na pewno nie miało to zwiększyć przepustu, ponieważ grzeję w sposób umiarkowany, bo mi się nie spieszy, to hobby - nie przemysł... Dodam, że psota specjalnie nie zalatuje tworzywem, na sprzęcie psociłem nastaw z drożdży babuni, rodzynek, koncentratu i ryżu. Wyszło spoko, oddzielałem przed- i po-, psociłem dwa razy, uzyskałem ponad 4,5 L nie najgorszego w smaku i zapachu 91% cuda. Poszło na przepalankę i gin (ten wyszedł czaderski, już nie kupię w sklepie ). Jak węże zmienię na silikon, to pewnie opiszę coś o zmianach... Dzięki za zainteresowanie, jak wspomniałem; wiele dobrych rad się przyda. Pozdrawiam
______________________________________________________________________ Psocę, bo lubię być niepokorny systemowi
@szybki999, w deflegmatorze nic nie leci na wypełnienie, tam nie ma chłodnicy refluksu, a to co się skropli na wypełnieniu deflegmatora ma właśnie wracać do kotła Taka jest zasada jego działania
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
@PEPE4147 Skoro otrzymałeś tak zadawalające wyniki to myślę, że nie ma co zmieniać konstrukcji, która daje tyle radości (pomijając sprawę z igielitami) Btw - duży plus za zamknięty obieg wody i oszczędniej na kanalizie i ekologiczniej!
______________________________________________________________________ Nie odkładaj nigdy do jutra tego, co możesz wypić dzisiaj.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości