Cześć,
spróbowałem swoich sił z jabłkami, ale nie wiem czy dałem dobre proporcje i w sumie co dalej ?? ??
Było tak :
20 kg antonówek pociąłem we w miarę równe kawałki nazwijmy to 1/8 jabłka (są twarde)
zagrzałem 8l. wody i rozpuściłem 8kg cukru
Wrzuciłem do dwóch fermentatorów (wielkość 30l) po połowie jabłek, połowie syropu i dolałem po 4l wody.
Rozpuściłem drożdże biowin : Drożdże gorzelnicze TurboFruit 5-7 dni, 40 g
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-gorzelnicze/drozdze-gorzelnicze-turbofruit-5-7-dni-40-g
dodałem do fermentatorów
Proces ruszył.
Moje pytanie :
Chciałem dodać jeszcze syrop 4kg/4l Dawać czy nie ? Czy jakieś inne zalecenia ??
Widzę że całego smaku z jabłek raczej nie wyciągnę więc w późniejszym etapie chcę wyjąć jabłka odcisnąć "na szmacie", to co zostanie przemielić maszynką do mięsa lub mieszadłem budowlanym i jeszcze raz nastawić na tym samym. Potem szmata (może prasa) i rura.
Proszę o pomoc, ocenę, uwagi.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Jarek
Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru
Będzie mało owocowe, dodałeś za dużo cukru. Rozbełtaj to co masz mieszadłem do betonu, dodaj pektoenzymu i fermentuj bez dodatkowego dosłodzenia.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru
Jak możesz, to dozbieraj jakichkolwiek jabłek, dodaj do nastawów i jak koledzy radzą pekto i tuningowane mieszadło do betonu.. Mogą być spady, kwaśne czy lekko obite. Poprawią wynik końcowy. Bez cukru oczywiście.
Mierzyłeś Blg? To jest ważny parametr.
Mierzyłeś Blg? To jest ważny parametr.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek