Nastaw 175l - T 48

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Post autor: mirek109 »

kizug pisze:A gdy zachowam takie same propocje jak na 25l x 7? Nie masz szans na 20% ?
Bardzo ci zależy na tych 20%?
Daj dwie porcje drożdży ale cukier i wodę dawkuj = na początek daj dwie porcje cukru/wody i drożdży, po dwóch dniach dodaj dodaj pięć porcji cukru i drożdży. I tak co dwa dni. Jak zapełnisz beczkę to cierpliwie czekaj aż Blg spadnie poniżej zera.
Tak robię i trunek smaczny. Mnie nie interesuje czy z kilograma cukru uzyskam litr wódki ~50%
To ma smakować ;) i nawet jeżeli wyjdzie z 50 kg cukru 42l dobrego trunku to nie zrywam szat.
Powodzenia
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw 175l - T 48

Post autor: gr000by »

Jak zależy ci na dobrym trunku, to tym bardziej powinieneś startować z niskiego BLG w nastawie (20-23), żeby drożdże pod koniec nie męczyły się z resztką cukru i bardziej zalkoholizowanym środowiskiem pracy. Niższy procent końcowy alkoholu w nastawie po fermentacji - lepszy destylat.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw 175l - T 48

Post autor: marcin_ek6 »

Witam,
Ja z T48 robię tak: Beczka 120l, 40 kg cukru, 5 paczek drożdży, temp. start 19 stopni, temp otoczenia około 17 stopni, po dwóch dniach temp. nastawu 27stopni, później spada. Cukier przerobiony w całości po średnio 5- 6 dniach.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw 175l - T 48

Post autor: herbata666 »

Powiem Ci że ryzykownie, jak podskoczy trochę temperatura otoczenia lub temperatura startu będzie większa to ugotujesz żołnierzy. W jakim kegu Kolego destylujesz i jaki masz uzysk ??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw 175l - T 48

Post autor: marcin_ek6 »

Cześć,
wiesz co do tej pory nie miałem większej beczki, więc nie było wyjścia. Na tych proporcjach zrobiłem już 10 nastawów i zawsze było ok. Uzysk 0.5 litra 95% z kilograma, cukier zawsze diamant. Co do temp otoczenia to trzymam w takiej małej piwniczce gdzie jest stała temperatura. Zbiornik 25l.
Niedawno zakupiłem beczkę 220l i zmieniam na coobra mega pack i 60 kg :bicz: . Zobaczymy jak wyjdzie. Opiszę to w temacie obok.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw 175l - T 48

Post autor: gr000by »

Jak określasz koniec fermentacji? Nie piszesz nic o BLG roztworu, więc obstawiam, że nie cukromierzem...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw 175l - T 48

Post autor: marcin_ek6 »

BLG gdzieś tak -3, bo na tych cukromierzach z biowinu to wiesz jaka skala jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”