Mydlany posmak destylatu - co jest przyczyną?

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Jakub_Dreptak »

Dzięki bardzo za wskazówki, wygląda na to, że problem leży tak w grzaniu jak też w za późno zlanych nastawach. Co prawda owoce odcedzam już po 2 tygodniach ale drożdze na dole czasami czekały aż do destylacji (pare mcy w najgorszym przypadku).
Tak akurat wyszło, że byłem zajęty mocno w ostatnim roku więc z braku czasu (i jak widać doświadczenia) nie wszystko było zrobione zgodnie ze sztuką.

Jeszcze raz dzięki, teraz czas na kolejne próby.

Pzdr,
Jakub
koncentraty wina

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Mydlany posmak destylatu - co jest przyczyną?

Post autor: mirek109 »

Jakub_Dreptak pisze: Jeśli chodzi o proces to pracuje na alembiku,
Mógłbyś wrzucić fotkę Twojego alembika?
Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”