Moja aparaturka, kupna
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 22 cze 2016, 23:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
Witam.
Oto moja aparaturka.
Szybkowar 15L który chce zmienić na większy, najlepiej 24L/25L ale nie wiem skąd taki wyczarować (komu zlecenie?)
Kolumna KO ma jakieś 30-40cm wysokości z jedną półką na dole i zimnym palcem 5cm postawionym do pionu przez środek, a z palca woda leci bezpośrednio do chłodnicy. Posiadam ten sprzęcik 3 lata i bardzo go polubiłem. Zalety: prostota podłączenia, praktyczność, wytrzymałość i efekt (jak dla mnie jest git). Podstawa grzejąca 1,5kW elektryczna z termostatem wystarczy do dobrej zabawy.
Z pierwszego tłoczenia około 86%, z drugiego do 92-93%max. Cenie sobie dokładność i za drugim razem 13L gotuje nawet do 5,5h.
Rególuje tempo przepływem chłodzenia, nigdy palnikiem.
Oceniajcie i podziwiajcie
Oto moja aparaturka.
Szybkowar 15L który chce zmienić na większy, najlepiej 24L/25L ale nie wiem skąd taki wyczarować (komu zlecenie?)
Kolumna KO ma jakieś 30-40cm wysokości z jedną półką na dole i zimnym palcem 5cm postawionym do pionu przez środek, a z palca woda leci bezpośrednio do chłodnicy. Posiadam ten sprzęcik 3 lata i bardzo go polubiłem. Zalety: prostota podłączenia, praktyczność, wytrzymałość i efekt (jak dla mnie jest git). Podstawa grzejąca 1,5kW elektryczna z termostatem wystarczy do dobrej zabawy.
Z pierwszego tłoczenia około 86%, z drugiego do 92-93%max. Cenie sobie dokładność i za drugim razem 13L gotuje nawet do 5,5h.
Rególuje tempo przepływem chłodzenia, nigdy palnikiem.
Oceniajcie i podziwiajcie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 22 cze 2016, 23:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
Re: Moja aparaturka, kupna
Tak, kuchenka turystyczna Vivo 1,5kW.
Nie czepiasz sie. Na kuchence mam regulacje od 0 do 5, najpierw na maxa aż sie rozgrzeje a jak słysze w garnku bulgotanie po jakiś 25minutach to zmniejszam na około 2,7 i wtedy stabilizuje sie ok.20 minut.
Potem jak wzrasta temperatura na budziku to jak jest 24°C powolutku puszczam wode. Predkość stabilizacji jakieś 7°C/3min Kończe zabieg na 94° i nie zwiekszam mocy tylko zmniejszam przepływ wody. Chłodnica sie powoli od pary rozgrzewa ale tylko do połowy i leci ciepła ale nie gorąca woda chłodząca. Urobek z 13L i 3,5kg na alcotec turbo pure 48 około 3L 75-80%. Pierwsza 50ml albo na test węchu jako dodatek do spryskiwaczy
Nie czepiasz sie. Na kuchence mam regulacje od 0 do 5, najpierw na maxa aż sie rozgrzeje a jak słysze w garnku bulgotanie po jakiś 25minutach to zmniejszam na około 2,7 i wtedy stabilizuje sie ok.20 minut.
Potem jak wzrasta temperatura na budziku to jak jest 24°C powolutku puszczam wode. Predkość stabilizacji jakieś 7°C/3min Kończe zabieg na 94° i nie zwiekszam mocy tylko zmniejszam przepływ wody. Chłodnica sie powoli od pary rozgrzewa ale tylko do połowy i leci ciepła ale nie gorąca woda chłodząca. Urobek z 13L i 3,5kg na alcotec turbo pure 48 około 3L 75-80%. Pierwsza 50ml albo na test węchu jako dodatek do spryskiwaczy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 cze 2016, 08:11 przez Piterasek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 146
- Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Moja aparaturka, kupna
Pozdrawiam
Sugerowałbym odwrotny kierunek przepływu wody -od chłodnicy do tego magicznego zimnego palcaPiterasek pisze: Kolumna KO ma jakieś 30-40cm wysokości z jedną półką na dole i zimnym palcem 5cm postawionym do pionu przez środek, a z palca woda leci bezpośrednio do chłodnicy.
Pozdrawiam
-
online
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
online
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 146
- Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Moja aparaturka, kupna
Kolego boxer -konstrukcja choć prymitywna to skopana. Wystarczy odciąć ten pseudo zimny palec od chłodnicy i zrobić połączenie za pomocą wężyków tzn. dać zasilanie w wodę chłodzącą od dołu chłodnicy i dopiero z jej wylotu zasilić ten magiczny zimny palec. Oczywiście w obecnym kształcie też będzie działać ale nie próbuj sugerować że konstrukcja jest ok, chyba że to twój produkt.
-
online
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 22 cze 2016, 23:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 1 raz
Re: Moja aparaturka, kupna
Żadna kuchenka nie daje płynnie stałej mocy.
Jak ustawisz na 3 które odpowiada np.90°C to maszynka bedzie podgrzewac do tej temperatury i gdy ją osiągnie to sie sama wyłączy, a jak temp spadnie o 1°C (w zależności od ustawienia fabrycznego) to włącza sie ponownie do osiągnięcia ustawionej temperatury (czyli termostat)
Dobre bo swoje i ma kopa
Kielichy do góry panowie
Jak ustawisz na 3 które odpowiada np.90°C to maszynka bedzie podgrzewac do tej temperatury i gdy ją osiągnie to sie sama wyłączy, a jak temp spadnie o 1°C (w zależności od ustawienia fabrycznego) to włącza sie ponownie do osiągnięcia ustawionej temperatury (czyli termostat)
Dobre bo swoje i ma kopa
Kielichy do góry panowie
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Moja aparaturka, kupna
Właściwie to nie ma kuchenek z płynną regulacją mocy. Cały bajer tego zestawu polega na tym że ten szybkowar ma wielowarstwowe dno kumulujące energię, dlatego impulsowe podgrzewanie ma stosunkowo mały wpływ na przebieg procesu. Sam też mam taki szybkowar z możliwością podłączenia potstilla, używam rzadko w wypadku gotowania bardzo małej ilości zacieru. Do grzania używam takiej starej okrągłej kuchenki elektrycznej, lub płyty indukcyjnej. Sprawdza się jedno i drugie.
************************************************************************
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 17 gru 2015, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własne produkty: nalewki, wódki smakowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Re: Moja aparaturka, kupna
Witam
Chciałbym wykonać taką kolumnę, mam parę pytań:
- czy jest możliwe otrzymywanie na tej kolumnie produktu bezzapachowego w granicach minimum 90%
- ile metrów rurki ko zastosować na chłodnicę
- jaka wysoka kolumna czy 1,5m wystarczy i czym ją wypełnić mam taki schemat,
Chciałbym wykonać taką kolumnę, mam parę pytań:
- czy jest możliwe otrzymywanie na tej kolumnie produktu bezzapachowego w granicach minimum 90%
- ile metrów rurki ko zastosować na chłodnicę
- jaka wysoka kolumna czy 1,5m wystarczy i czym ją wypełnić mam taki schemat,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
online
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Moja aparaturka, kupna
Ad1- jest to najprostszy aabratek, na którym możesz uzyskać bezzapachowy i to nie 90 a 96+
Ad2- Na skraplacz minimum 3m
Ad3- Jak dasz 1,2m samego wypełnienia z ko to będzie nawet bardzo dobrze. Miedzianego wystarczy 10cm . A wypełnij najlepiej tym: http://pracowniametaloplastyczna.pl/pl/ ... ypelnienie
Box
Ad2- Na skraplacz minimum 3m
Ad3- Jak dasz 1,2m samego wypełnienia z ko to będzie nawet bardzo dobrze. Miedzianego wystarczy 10cm . A wypełnij najlepiej tym: http://pracowniametaloplastyczna.pl/pl/ ... ypelnienie
Box
Ostatnio zmieniony środa, 6 lip 2016, 15:20 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 24
- Rejestracja: piątek, 27 lis 2015, 10:37
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Moja aparaturka, kupna
młody23, podpowiem Ci to czego sam nie zrobiłem i teraz żałuję Rurę na kolumnę daj minimum fi 60,3 mm., ja mam fi 48,3 i kapie trochę wolnawo
Montuj to na KEG-u minimum 30 l., a najlepiej 50 l., podgrzewanym grzałką elektryczną (gaz to dla mnie hardcore przy tym sporcie, szczególnie uprawiając go w bloku).
Montuj to na KEG-u minimum 30 l., a najlepiej 50 l., podgrzewanym grzałką elektryczną (gaz to dla mnie hardcore przy tym sporcie, szczególnie uprawiając go w bloku).
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 17 gru 2015, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własne produkty: nalewki, wódki smakowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Re: Moja aparaturka, kupna
Witam
Dzięki za odpowiedzi.
Chciałem jeszcze zapytać czy w tym aabratku muszę mieć ciśnienie, chodzi mi czy muszę montować zawór przy odbiorze ( rys. zawór zaciskowy) czy to pomaga w czymś ?
A ta wysokość tamy jest odpowiednia i rurę zastosować 60,3 czy większej średnicy?
kopytoszczak powiem ci, ze mam już kupny sprzęt rura fi 60,30 długa na 75cm, keg 30l, leje tam 25l nastawu i 10 godzin to minimum nawet do 12h kapie . Testowałem różne drożdże na przykład spiryt ferm extreme 8, mocne potrafią zrobić nastaw niby do 20%. Wszystko staram się robić jak najlepiej a tu 80% wychodzi i to tylko 1,5l 80% i spada, więc albo ja coś robię nie tak albo sprzęt do . Wrzucę fotę co ja tam mam.
Dzięki za odpowiedzi.
Chciałem jeszcze zapytać czy w tym aabratku muszę mieć ciśnienie, chodzi mi czy muszę montować zawór przy odbiorze ( rys. zawór zaciskowy) czy to pomaga w czymś ?
A ta wysokość tamy jest odpowiednia i rurę zastosować 60,3 czy większej średnicy?
kopytoszczak powiem ci, ze mam już kupny sprzęt rura fi 60,30 długa na 75cm, keg 30l, leje tam 25l nastawu i 10 godzin to minimum nawet do 12h kapie . Testowałem różne drożdże na przykład spiryt ferm extreme 8, mocne potrafią zrobić nastaw niby do 20%. Wszystko staram się robić jak najlepiej a tu 80% wychodzi i to tylko 1,5l 80% i spada, więc albo ja coś robię nie tak albo sprzęt do . Wrzucę fotę co ja tam mam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Moja aparaturka, kupna
Kolego młody23 rozumiem, że z masz ten sprzęt ze zdjęcia i chcesz wstawić do tego głowicę od Aabratka? To co wrzuciłeś na fotce to nie Aabratek tylko wieszak na płaszcze i naprawdę hardcore, takich sprzętów odradzam używać. Jeśli jesteś po zakupie to może spróbuj im oddać a jak się nie uda to kup ze 120-130 cm rury KO o śr. nie mniejszej niż 60,3mm (ja mam dzieloną na dwie części, do owocówek używam krótkiej) i zamontuj głowicę jak się należy. Do tego wypełnienie, dobry termometr i będziesz miał sprzęt jak ta lala. Szkoda, że nie zapytałeś przed zakupem ale cóż? Dasz radę. Jak chcesz kontakt do niedrogiego producenta sprawdzonych głowic to pisz PW, nie chcę na forum nikogo reklamować. Głowa do góry i więcej czytaj.
-
- Posty: 114
- Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Moja aparaturka, kupna
Taki sprzęt jaki kupiłeś widzę co tydzień na giełdzie w okolicy Kielc i to w ilości minimum 10 szt. Towar nie wytrawiony robiony typowo na sztukę aby do klienta.
Nie jestem producentem ale serce się kraja jak widzę że ludzie to kupują.
Podstawy teorii mam,specem nie jestem ale wiem, że tym sprzętem zrobił byś furorę ale jakieś 30 lat temu a teraz to po prostu propaganda alledrogo gdzie tego jest pełno ze względu na cene.
Śmieszna sytuacja mi się trafiła na tej giełdzie jak byłem zmuszony zabrać mój instrument na tą giełdę celem późniejszego odstawienia do spawacza w celu poprawy detali.
Akurat ją zobaczył koleś który sprzedaje te aparatury. Ośmiał się i pyta mnie jak ja mam zamiar tu grzać gazem skoro mam rure od dołu(spust wody) a keg jest ocieplony i zaraz mi się to zapali. Odpowiadając mu że mam grzałki elektryczne w środku a do tego regulator napięcia, kolesia zatkało nic nie powiedział odwrócił się i poszedł.
Nie jestem producentem ale serce się kraja jak widzę że ludzie to kupują.
Podstawy teorii mam,specem nie jestem ale wiem, że tym sprzętem zrobił byś furorę ale jakieś 30 lat temu a teraz to po prostu propaganda alledrogo gdzie tego jest pełno ze względu na cene.
Śmieszna sytuacja mi się trafiła na tej giełdzie jak byłem zmuszony zabrać mój instrument na tą giełdę celem późniejszego odstawienia do spawacza w celu poprawy detali.
Akurat ją zobaczył koleś który sprzedaje te aparatury. Ośmiał się i pyta mnie jak ja mam zamiar tu grzać gazem skoro mam rure od dołu(spust wody) a keg jest ocieplony i zaraz mi się to zapali. Odpowiadając mu że mam grzałki elektryczne w środku a do tego regulator napięcia, kolesia zatkało nic nie powiedział odwrócił się i poszedł.