Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Potsitll konkretny, czy w tej "głowicy" siedzi coś specjalnego? Można jakiś rysunek przekrojowy zobaczyć? Jak uzyski?
Gratuluje wypucowanego KEGa, ile czasu zajęło i czym robiłeś?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Czapeczka jest pusta, zrobiłem ją z obudowy zepsutej pompy wodnej. Spodobało mi sie w niej to, że ma gotowe otwory z calowym, typowym gwintem, które mogę wykożystac do wkręcenia termometru, zaworu bezpieczenstwa, chłodnicy itp. Zyskałem tez na pojemnosci beczki. Wlewam bez obawy, że całość się zapcha i dupnie prawie 50 l zacieru. Keg był polerowany przez mojego znajomego szlifierza. Przez 20 lat służył mu on jako ozdoba barku, ale się w koncu znudził i mi go podarował. W tej formie służy mi ta maszyna do szybkiego przepędzenia zakiszonego w nadmiernych ilosciach zacieru, a uzyskany bimber będę przepuszczał ponownie. W przyszłosci szklana chłodnicę zastapi miedziana, bo obecnie samogon spływa cieply i smierdzący.Szkiełko jest za małe. Zbiornik będzie też podstawą do refluksa. Wieża jest już prawie gotowa.
Załącznik:
rysunek.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Gdyby tę "czapę" z pokrywy pompy udało się zastąpić podobną "czapą" wyobloną z blachy miedzianej (grubości 1 mm) to powstałaby namiastka dawnego alembika; dobrze przewodząca ciepło miedź zadziała tu jak prosty deflegmator a dodatkowo jako katalizator zmniejszający ilość smrodków
Pozdrawiam
Winiarek
Ostatnio edytowano wtorek, 22 gru 2009, 11:35 przez Winiarek5, łącznie edytowano 1 raz
Tak na marginesie, to widzę z tyłu niezłej pojemności pojemnik fermentacyjny...
Tego zielonego pojemnika używam jako zbiornik do wody chlodzącej. Teraz wystarcza bo jest zimno, ale jak było cieplej to po jednym pędzeniu woda miala ponad 30° i chlodniczka nie dawala rady. Beczka ma chyba ponad 200 litrow, i nadawalaby się pięknie na nastawienie zacieru, ale ja wolę tego nie robić bo jeszcze zapuszczę korzenie siedząc w tej komórce.
Winiarek5 napisał(a):
Gdyby tę "czapę" z pokrywy pompy udało się zastąpić podobną "czapą" wyobloną z blachy miedzianej.
Zgoda, ale ja akurat znalazłem czapkę z nierdzewki i muszę się tym zadowolic, a w zamian zrobię miedzianą chłodnicę.
P.S. Muszę jeszcze dodać dla jasności, że wykorzystanie obudowy z pompy to nie jest mój pomysł, widziałem kiedyś coś takiego w necie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości