Znaleziono 23 wyniki
- niedziela, 20 lip 2014, 14:50
- Forum: Cydr
- Temat: Cydr z soku z kartonika
- Odpowiedzi: 678
- Odsłony: 278454
Re: Cydr z soku z kartonika
Jak ktoś lubi słodszy cydr wystarczy dodać 1--3 tabletki słodzika (tak juz robiłem). Słodzik nie jest na bazie cukru i nasze drożdże go nie tkną. Pozdrawiam
- czwartek, 27 gru 2012, 15:14
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Kastra budowlana (plastik) - fermentacja wstępna winogrona?
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 4532
Re: Kastra budowlana (plastik) - fermentacja wstępna winogrona?
W mojej firmie handlujemy m.in beczkami HDPE z Boryszewa do kiszenia kapusty (maja atest do spozywki) - czasami używam jej do wstępnej fermantacji, właśnie z owocami przed wyciśnięciem. Ciekawostką jest że Boryszew dokładnie te same beczki używa jako pojemniki w których przysyła nam klej introligato...
- poniedziałek, 12 lis 2012, 23:56
- Forum: Galeria destylatorów Pot-Still
- Temat: Pierwszy pot-still w kotle emaliowanym. Błagam i proszę o ocenę
- Odpowiedzi: 14
- Odsłony: 7789
Re: Pierwszy pot-still w kotle emaliowanym. Błagam i proszę o ocenę
Czegoś nie rozumiem. Masz garczek 35L. Użyłeś 35 L wody, 10kg cukru, które powiększa objetość o 6 L, do tego jabłka i śliwki?? I to wszystko pomiściłeć w tymże garczku?? pozdr Lesiomar
- poniedziałek, 7 maja 2012, 18:27
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Płaszcz wodny vs. bełkotka
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 11483
Re: Płaszcz wodny vs. bełkotka
Objętość kega i destylowanego w nim płynu jest spora. Osobiście taki układ uważam za mało efektywny, straty na grzaniu muszą być spore, a w pomieszczeniu mini łażnia turecka. Olo 96 coś z tym enzymem ze Starowinu jest nie "teges". Enzym przedstawiony jako upłynniający to glukoamyklaza odpo...
- wtorek, 1 maja 2012, 16:57
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Płaszcz wodny vs. bełkotka
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 11483
Re: Płaszcz wodny vs. bełkotka
Jeżeli tak to spróbuję , rozumiem, że miałeś Olo z tym enzymem jakieś doświadczenie, a nie przeczytałeś tylko etykietę (na tych producenci piszą różne cudawianki), czy po kolejnym upłynnieniu oddzielasz cząstki stałe czy gotujesz jak leci??
pozdr
Lesiomar
pozdr
Lesiomar
- wtorek, 1 maja 2012, 10:14
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Płaszcz wodny vs. bełkotka
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 11483
Re: Płaszcz wodny vs. bełkotka
Dzięki kolegom za wypowiedzi. Olo69 enzym upłynniający i zcukrzający dodałem juz podczas zacierania - nie wyobrażam sobie inaczej.Wrząca woda z dodatkiem mąki robi gęsty kleik i pomimo intesywnego mieszania wiertarką ma tendencję do przywierania. Po fermentacji zacier się jeszcze trochę bardziej upł...
- niedziela, 29 kwie 2012, 20:59
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Płaszcz wodny vs. bełkotka
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 11483
Re: Płaszcz wodny vs. bełkotka
Dzieki Pokrec , teoretycznie proste (ale proste rzeczy są paradoksalnie trudne), wentyl bezpieczeństwa, sposób uzupełniania wody (zimnej??gorącej??), ile energii potrzeba by przeprowadzić destylację?? Czy gorąca para wodna musi ogrzać płyn w sąsiedniej bańce do temperatury parowania (czyli min. jaki...
- niedziela, 29 kwie 2012, 14:58
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Płaszcz wodny vs. bełkotka
- Odpowiedzi: 17
- Odsłony: 11483
Płaszcz wodny vs. bełkotka
Ostatnio pierwszy raz przygotowałem zacier na mące, nie dysponuję jednak odpowiednią aparaturą do dalszej obróbki. Ktoś doradzał mi rozcieńczenie zacieru i użycie po prostu mojego kega zasilanego gazem. Mam jednak obawy, że przypalenie ww. spowodowałoby poważne kłopoty z wyczyszczeniem środka. Zawio...
- środa, 7 mar 2012, 18:59
- Forum: Materiały
- Temat: Bańka ocynkowana - czy się nadaje??
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 9883
Re: Bańka ocynkowana - czy się nadaje??
Dziękuję koledzy za żywe podpowiedzi, no cóż są kontrowersyjne i nie ułatwiają podjęcia jednoznacznej decyzji.Teraz skłamniałbym się w stronę ,że ta bańka jest cynowana (byłem pewny że cynkowana). Czy uda sie ją dobrze uszczelnić i oczywiście dobrze oczyścić to inna bajka. Zapewniam was, że nie pójd...
- wtorek, 6 mar 2012, 21:09
- Forum: Materiały
- Temat: Bańka ocynkowana - czy się nadaje??
- Odpowiedzi: 18
- Odsłony: 9883
Bańka ocynkowana - czy się nadaje??
Witajcie, mam zdobyczna kankę po mleku, zastanawiam się nad zastosowaniem jej jako bojlera, idealnie pasuje do mojej kuchenki gazowej, więc mógłbym wyeliminować droższe grzanie za pomocą gazu z butli. Niestety kanka jest prawdopodobnie pokryta cynkiem, a do tego materiału niektórzy mają zastrzeżenia...
- poniedziałek, 27 lut 2012, 21:59
- Forum: Wypełnienie kolumny
- Temat: Wypełnienie ceramiczne ?
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 3752
Re: Wypełnienie ceramiczne ?
Ja bym tego nie brał, nie wiadomo jak reaguja na wysokie temperatury, a w opis ewidentnie wskazuje, że pierścienie mają zastosowanie do biologicznego oczyszczania akwarium (porowatość pierścieni umozliwia lepsze przechowywanie bakterii). Pozdrawiam
- poniedziałek, 27 lut 2012, 21:54
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Zrobilłem kolejny nastaw z T-48. Wykorzystałem do tego dunder z poprzedniego nastawu (pozostało tam ok. 1 kg cukru) , reszta jak w książce, "chuchałem i dmuchałem" by wszystko zrobić zgodnie z radami z forum i..... efekt fatalny. Nastaw pracuje b.wolno, jest tydzień po starcie, a w bańce w...
- poniedziałek, 13 lut 2012, 23:19
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Mnie zostało 2 paczki T48, zużyję i wracam albo do Turbo Star za względu na czystośc nastawu, albo poeksperymentuję na czymś z czego można uzyskać powyżej pętnastu voltów. Pozdr
- środa, 4 sty 2012, 14:05
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Słuszna uwaga; temat juz chyba jest wyczerpany, pozdr
Lesiomar
Lesiomar
- środa, 4 sty 2012, 12:25
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Dzięki Zygmuncie za dawkę wiedzy, ale nie wyjaśnia ona dlaczego producenci Fermiolu chcą pozbawic tlenu swoje drożdże juz na początku procesu (zgodnie z ich instrukcją wodę należy przegotować) pozdr Lesiomar
- środa, 4 sty 2012, 09:27
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Moje drożdże z T 48 przestały jeść cukier bo przegotowełem wodę i pozbawiłem ją tlenu, to najbardziej logiczne wytłumaczenie, ale podtrzymując temat i bedąc ciekawy przedstawiam poniżej instrukcję obsługi popularnych drożdży gorzelniczych Fermiol 7g skopiowane z kontretykiety (każdy może tą instrukc...
- poniedziałek, 2 sty 2012, 15:21
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
za T 48 nie zapłaciłem więcej niż za wcześniejsze VS, ale nie o to chodzi - miały być do 20%, mam jeszcze jedna torebkę , jak przerobię to spróbuję T3 (na alledrogo najwięcej transakcji jest właśnie na nich - większość sie nie może mylić), - czy faktycznie dociągają do 17 proc.? pozdr
- poniedziałek, 2 sty 2012, 12:13
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Ja również nie sądzę by grzałka była problemem. Ustawiona na 29 st. nie może zrobić powyżej. W realu temperatura jest ciut niższa; czy ma ktoś doświadczenie z T48 ?? ja podejrzewam, że to właśnie drożdże mogły być nie "teges" - na opakowce data ważności październik 2013 więc nie były stare...
- niedziela, 1 sty 2012, 17:50
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 18393
Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
Witam i na wstępie życzę wszystkim psotnikom najlepszego w Nowym Roku oraz samych udanych psotek. Do tej pory pracowałem na Vodka Star - dawały 14-15%, które przepuszczałem przez 1,2m kolumnę i uzyskiwałem bardzo czyściutką psotkę pow. 90% (3L). Teraz zachciało mi się jednak zmiany, by oszczędzić cz...
- piątek, 28 paź 2011, 11:25
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 7170
Re: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
O.K. czyli rozcieńczam i szczepię nowymi drożdżami, w zasadzie to oba nastawy już nie pracują, a słodkość i alkohol są wuczuwalne; powiedzcie czy temperatura ok. 20 st. będzie wystarczająca?? Teraz ciężko będzie mi wyciągnąć wyższą; A co z kwasowością nastawu - jak to jest istotne ??
pozdrawiam
pozdrawiam
- poniedziałek, 24 paź 2011, 10:48
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 7170
Re: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
Woltaż zmierzyłem alkoholomierzem do win wykorzystującym kapilację płynów; zastosowane drożdże to popularne bayanusy do win czerwonych Fermiwin + oczywiście pożywka.
- niedziela, 23 paź 2011, 23:42
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: koniec fermentacji a blg dalej wysokie
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 7170
koniec fermentacji a blg dalej wysokie
Witajcie, popełniłem błąd nastawiając winka bez zmierzenia bulgomierzem; efekt jest taki że winko z głogu kończy fermentację, blg ma ok. 15 i mocy ok. 10 %; drugie wino (z soku malinowego) już prawie nie chodzi ma ma ok. 14 volt i 5 blg; organoleptycznie oba nastawy są dalej słodkie że zęby bolą; po...
- środa, 19 sty 2011, 20:19
- Forum: Aparatury kompletne
- Temat: kupuje aparaturkę - proszę o opinię
- Odpowiedzi: 26
- Odsłony: 10327
kupuje aparaturkę - proszę o opinię
Witajcie, jestem nowy na tym forum; mam prośbę o opinię specjalistów: kupuję aparaturkę: keg 30L, ogrzewanie będzie gazowe; kolumna szer. 5 cm; wys. 120cm; wsad z kawałków rurek szklanych; 5 ZP no i dylemat w tej samej cenie mogę mieć jeden odstojnik; nie wiem czy łakomić sie na odstojnik w cenie sk...