Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Nastaw masz gotowy jak cukromierz pokarze to magiczne -4. Twoje kombinacje są jak najbardziej OK. Traktuj tylko wszystko z cierpliwością i bierz pod uwagę, że raz będzie szybciej innym razem ciut wolniej Rodzynkami się nie przejmuj. Możesz je wybrać jakimś sitem lub zlewarować nastaw do kotła i na palnik
Przepis z ziemniakami nie jest mój. To są stare metody wzbogacania nastawów a propagował je na forum Kolega Kwachu. Ja tylko je wypróbowałem.
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Witam, Poczytałem trochę o koncentracie pomidorowym i zacząłem się nim bawić i powstał problem. Wykorzystałem metodę 1410 dodałem 80g koncentratu (jakieś pół słoiczka)na 9 litrów wody i 2 kg cukru. Zagotowałem to wszystko i stanowczo zapach nie podoba mi się. Moje pytanie to: Czy dodawać drożdże T3 i niech się fermentuje (jeśli fermentować to co później po fermentacji, czym poprawić smak)? Czy dać sobie spokój i wylać?
Ale co jest z zapachem? Czuć pomidorami (po gotowaniu) czy mówisz już o zapachu fermentacji z drożdżami babuni? U mnie cukrówka, gdy zaczyna pracować, pierwsze 2-3 dni daje jajami, później zapach znika. I (niewielkie, ale zawsze) doświaczenie nauczyło mnie, by za długo nie trzymać nastawu (klarowanie itp.) po fermentacji. Inaczej - po ustaniu fermentacji, odczekać z grubsza na opad trupków, nie robimy wina, nie potrzeba kryształu. Moim zdaniem do gotowania jest to niepotrzebne.
______________________________________________________________________ Pozdrawiam, Kerry omnia mea mecum porto
Po co wam te koncentraty pomidorowe i inne kombinacje? Idziesz i kupujesz sobie T3, jak się utrzymuje temperaturę ok 25stopni to można dać dosłownie szczyptę pożywki uniwersalnej i dać tych drożdży połowę tego co zalecają na opakowaniu ja tak zawsze robiłem fermentuje mi się cukrówa maksymalnie 5-6dni. Koszt drożdży T3 to ok 8zł. Ja kupuje na miejscu u siebie za 7.90, tak więc za 8zł mam drożdże do 50l nastawu na cukrze. Policzta sobie zwykłe drożdże piekarskie + przecier pomidorowy, biorąc pod uwagę smród jaki robią.
Ostatnio edytowano środa, 2 mar 2011, 19:05 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości