Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam. Próbował ktoś kiedyś stosować świetlówkę jako kolumnę? Wprawdzie średnica nie jest za duża, ale do 30l bojlerków... Kiedyś wyrzuciłem żarniki, dokładnie wyczyściłem środek i pewnie wszystko było by dobrze gdybym nie próbował "wywiercić" w niej otworu do odbioru oparów... Było to kilka ładnych lat do tylu, pewnie forum AD jeszcze nie istniało, a w internecie nie było tyle info o rozwiązaniach aparatur. Wtedy nie wpadłem na pomysł zakorkowanie kolumny od góry korkiem do korkowania butli na winko.
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Wg mnie za cienkie szkiełko i nie przystosowane do nierównomiernego ogrzewania, więc prawdopodobnie pęknie. No i jak to sensownie obsadzić? I jak wyskrobać ten proszek? Ale próbuj, do odważnych świat należy, świetlówki zużyte są za darmo, więc...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Pomysł usłyszałem od mojego chrzestnego. Opowiadał mi że zbudował instrumencik właśnie z kolumną ze świetlówki. Jak to rozwiązał nie widziałem, ale pamiętam ze opowiadał jak obserwował cieknący w dół alkohol po wypełnieniu bodajże z potłuczonych talerzy. Wtedy nie miałem pojęcia o istnieniu refluksu, wiec nie do końca zrozumiałem o co chodziło wujkowi. Sprzęt ten powstawał w czasach komuny w Polsce, kiedy to o miedzi czy nierdzewce można było jedynie poczytać w książkach. Jak tylko wpadnie mi w ręce jakaś świetlówka to pokombinuje, mam już pomysł na refluks a z przyjemnością podpatrzył bym jak pracuje kolumna. Usuniecie luminoforu jest dziecinnie proste, praktycznie wystarczy woda przepłukać i użyć myjki do butelek:-)
______________________________________________________________________ Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Jeżeli chcesz zobaczyć pracującą kolumnę przeczytaj ten temat : galeria-kucyka-bf-10-dimorth-t1997.html Śmiem twierdzić, że nic piękniejszego, szklanego na forum nie zobaczysz, a potem zastanów się czy warto brać się za świetlówki i inne tego typu badziewie
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Witam Szkło jest najlepszym materiałem dla naszego hobby...i nigdy nie będę tego podważał. Ale odradzam używania szklanych rur ze świetlówek. Ponieważ w świetlówka znajdują się opary RTĘCI !!! Chyba nie ma takie "szpeca" co by taką rurę idealnie oczyścił. Nie bez powodu z użytku wycofano termometry rtęciowe. Lepiej nie ryzykować życia i zdrowia swojego i swoich bliskich.
Witam. Próbował ktoś kiedyś stosować świetlówkę jako kolumnę?
Rosjanie potrafią użyć każdego materiału do zrobienia sprzętu. http://homedistiller.ru/index.php?id=130 Ja mam jednak "hamulec" przed używaniem takich materiałów. Kiedyś chciałem wycyganić cylinder miarowy od znajomego chemika. Powiedział, żebym kupił sobie za parę groszy nowy "czysty chemicznie" i będę miał pewność, że nie było w nim żadnego syfu, np rtęci. Może to dmuchanie na zimne ale po takim tekście wolałem kupić nówkę.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Radius dziękuje za "obrzyganie" jakże dobrego pomysłu z czasów PRL, to tak samo jak byś powiedział do Edisona pier... żarówkę, jest świeczka i działa, co więcej Ci potrzeba? Minimalizm wszech-obecny.... Jeżeli ktoś obawia się oparów rtęci to troch bez podstawie.O ile się nie mylę rtęć w świetlówce jest w postaci gazowej,więc w momencie otwarcia wszystko się ulatnia(najlepiej zrobić to na dworze). Jeżeli ktoś ma leki przed śmiercionośna rtęcią to powinien wiedzieć że w całym starożytnym Rzymie wszystkie wodociągi były wykonana e ołowianych rur...a jak by to nie wystarczylo na uspokojenie to dodam , ze cześć wodociągów w sąsiedniej miejscowości w której mieszkam nadal ma rury z OŁOWIU a mieszkańcy wcale nie maja się złe
Kolego emek. Nie "obrzygałem" pomysłu jako takiego, żeby wykorzystać szklaną rurę ze świetlówki, tylko to co przy okazji możemy "dostarczyć" do naszego organizmu. Równie dokładnie "obrzygał" bym pomysł wykorzystania np. rurki aluminiowej do wykonania skraplacza, gumowych uszczelek czy połączeń wężem PVC. Nie porównuj wynalazku Edisona z "wynalazkiem" Twojego wujka. To jak w tym kontekście porównasz szklaną aparaturę kol. Kucyka Jeżeli zagłębisz się trochę bardziej w historię (temat do przepracowania) do dowiesz się na co bardzo często chorowali i umierali ludzie w starożytnym Rzymie. Jeszcze nie rozkradli tego wodociągu Ołów jest w cenie Próbuj robić tę kolumnę i opisz jak ominąłeś wszystkie problemy techniczne, choćby wiercenie otworów w szkle. Pozdrawiam - jednak z sympatią - Radius
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Z ołowianymi rurami się zapędziłeś, z ołowiu mogą być ewentualnie same przyłącza, w kamienicach z przed drugiej wojny. Norma, która funkcjonuje jeszcze 2 lata dopuszcza stężenie ołowiu maks. 0,025 mg na dm sześcienny wody, a w przypadku wodociągu ołowianego byłaby bardzo przekroczona. A mieszkańcy w przypadku przekroczenia tej wartości mieliby się źle bardzo szybko...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości