jak zwiększyć ilość odbioru na godzine na pot-stillu

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7344
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy

Post autor: radius »

He, degustowałem dzisiaj próbki przesłane przez kol. ziemba12345
Próbka nr 1.
Destylat śliwkowy z października 2014 r. Moc 60%. Pierwsza destylacja - 4,5 l/h, druga 6 l/h. Odbiór od 85% - 55%
Zapach - mało śliwkowy, drewniany. Lekkie przedgony + pestki.
Smak - nienajgorszy, ale również mało śliwkowy. Na finiszu gorzkawy.

Próbka nr 2.
Destylat winogronowy z 2013 r. Moc 45%. Pierwsza destylacja 3,5 l/h, druga 6 l/h. Odbiór od 85% - 50%
Zapach - mało aromatyczny z nutą przedgonów i dębu.
Smak - lekko gorzkawy, bez wyraźnie zaznaczonego surowca.

Próbka nr 3.
Destylat porzeczkowy. Świeży. Moc 75%. Dwukrotna destylacja, jak w poprzednich próbkach. Odbiór od 85% - 50%
Zapach - niestety, pociągnąwszy nosem miałem odruch wymiotny. Kiszonka + zgnilizna :(
Smak - przemogłem się i po rozcieńczeniu do ok. 45% spróbowałem. Nijaki, płaski smak, bez żadnych konkretnych posmaków. Jak dla mnie destylat niepijalny w odróżnieniu od dwóch poprzednich, które pozytywnie mnie zaskoczyły, chociaż jak dla mnie były, tą podwójną destylacją, za bardzo wyczyszczone ze smaków surowca ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Czyli kolego Radius przyznajesz, że destylat pędzony z prędkością 6l/h, po czasie ok. roku dupy nie urywa ale jest spokojnie do wypicia :D Spróbuj tej porzeczki za rok i wtedy powinna też zrobić się pijalna.
Destylaty szybko pędzone mają to do siebie, że w momencie przelewania ich z butelki do butelki gubią dużo zapachu, nie wiem czemu. Jak otworzysz próbki za tydzień to zapach będzie dużo bardziej intensywny.
Na wigilię podeślę Ci próbki robione dla siebie, pędzone dużo wolniej bo 3l/h . Teraz leżą w beczkach i dopiero na święta je otworze. Wtedy sobie porównasz.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Pretender »

A próbowałeś z mniejszą prędkością i na raz?

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No właśnie muszę jeszcze spróbować. Kiedyś pędziłem na raz to tak średnio to smakowało i w zapachu trochę zalatywało czymś.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: BartekBartek1 »

Tutaj macie filmik jak destylat leci 12l/h przy pierwszej destylacji. Przy drugiej leci ok. 6l/h :) https://www.youtube.com/watch?v=O6Tk0sj18AA
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Pretender »

ziemba12345 pisze:No właśnie muszę jeszcze spróbować. Kiedyś pędziłem na raz to tak średnio to smakowało i w zapachu trochę zalatywało czymś.
Tylko powoli, na małej mocy. Przedgony kropelkowo, będziesz zadowolony.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

Jako, że i ja dostałem próbki to zamieszczam swoją ocenę zapachową:
Próbka 1: zapach delikatnie śliwkowy - przypomina mi zapach fermentującego nastawu(miks skórki, miąższ i pestki) - jak dla mnie pozytywnie. Po roztarciu w dalekim tle czuć lekko pogony - ogólne wrażenie zapachowe po uwzględnieniu sposobu otrzymania - lekkie pozytywne zaskoczenie.
Próbka 2: na pierwszym planie nuty dębowe, zapach surowca bezpośrednio z buteleczki jak dla mnie nie do wykrycia, przy rozcieraniu z bezpośrednio okręconej buteleczki da się wyczuć surowiec, ale po chwili pojawiają się podobnie jak w przypadku 1 pogony, a przy rozcieraniu próbki z buteleczki jakiś czas odkręconej czuć tylko te pogony - ogólnie wrażenie dobre(jak na "zadębiony" destylat smakowy).
Próbka 3: na świeżo czuć porzeczki(chyba czerwone) plus coś dziwnego - lekka kiszonka, po roztarciu mieszanka przedgonów i pogonów z przewagą tych drugich - jak dla mnie najgorsza.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

Ja gotowałem tylko raz 0. 5m w tym 30cm wypełnienie miedź lekki reflux. Odbiór przed kropelkowy 2kw i ambrozja po 1 razie. Po 2 latach poezja. Wszelki owoc bajka.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”