jak zwiększyć ilość odbioru na godzine na pot-stillu

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy

Post autor: rozrywek »

Pijalne? pijalne to bywa nawet borygo. Radzę przemyśleć temat. Pozdrawiam
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
alembiki
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Tylko żeby z tymi próbkami z odbioru 6 l/h na nie wyszło jak z kolegą Ustianowskim i jego Monią :)

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Czyli jak?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Wymyślił sobie konto drugie że niby dziewczyna 28 lat z jego okolicy i w końcu szybko go zaprosiła na degustacje do siebie.
A tak naprawdę pisał wszystko sam miał 2 konta z jednego kompa.
Czyli wyrokowanie na podstawie próbek który odbiór lepszy to wiesz sam jak to jest.
Subiektywna sprawa.
Ja Ci mogę wysłać próbkę z odbioru 1 L/h i gonionego na 2 razy.
A napisze że na szybkiego na potstillu z odbiorem 6l/h.
Najważniejsze kolego jest jeśli Ty jesteś zadowolony.
Pozdro

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

jurek1978 trzeba sobie chociaż trochę zaufać :D Dopiero jak coś wyda się "bardzo podejrzane" albo pojawią się niepokojące poszlaki to można zacząć szukać.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No nie no, Panowie. Ja to robię dla siebie, nie dla was :D To ja się chcę przekonać jak to jest z tymi moimi owocami od osób postronnych. Aronia, jutro z rana wysyłam próbki. Ciekawy jestem co powiesz :D
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ramzol »

No to jak już żeście se pogodali to tero podsumujcie i oboczcie ile na temat napisali żeście :hahaha:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesgo58 »

A ja tam sobie myślę, ze nie była to stracona dyskusja. Zależy kto i co z niej wyciągnął.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: silvio2007 »

Kolego ziemba, dawno juź temu chyba kolega kula jeśli mnie pamięć nie myli, wrzucił foty parowozu.
To było by dopiero ustrojstwo dla ciebie! 20 tysięcy litrów wsadu, w piecu napalić i leci rurą fi 100
Warto może przemyśleć skoro twoi koledzy tyle win i nalewek tobie znoszą do destylacji

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Silvio, sam sobie kup/ zrób taki parowóz i opisz jak sie na nim pracuje.
Naucz się czytać i wtedy udzielaj swoich mądrych rad. Ja pracuję i nie mam czasu stać tydzień przy kociołku z którego nakapie mi 20l w zamian za damski ch..... Zachowaj swoje mądre rady dla swoich kolegów.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

20 litrów w cały tydzień ? To jaki to byłby odbiór ? 2 litry na DZIEŃ ?
Trochę kultury kolego.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

jurek1978 pisze:20 litrów w cały tydzień ? To jaki to byłby odbiór ? 2 litry na DZIEŃ ?
Trochę kultury kolego.
Jurek, jak ktoś na mnie leje to nie będę udawał, że to deszcz pada.
To ile godzin zajmie Ci przedestylowanie 200l nastawu na kegu 50l? Z moich wyliczeń wyszło 6 dni po 6 godzin dziennie przy odbiorze ok. 2l/h. Wliczam w to czas na zagotowanie i umycie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesgo58 »

O co to kruszenie kopii. 200l to są 4 kegi. I można to załatwić w dwa dni otrzymując 20 litrów spirytusu, albo 40 litrów destylatu.
Fakt trochę popieprzyły Wam się wyliczenia, ale w końcu to sprawa kolegi jak długo i ile pędzi.
Dajcie już spokój.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No dobra, to teraz na spokojnie ;) Lesgo, jak na potstilu przerobisz te 200l nastawu przy kegu 50 i puszczczając dwa razy? Licząc, że odbierasz 2l/h? :)
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: jurek1978 »

Powiem Ci kolego że jak gonisz 200 litrów wsadu co jakiś czas dla "kumpli" to albo musisz mieć dobrą kasę z tego albo działasz jak "Matka Teresa z Kalkuty".
Najlepsze to chyba zmienić keg-a na 100 L i rurę na 70 mm chociaż. Zwiększyć moc grzania.
Będziesz gotować 2 razy te 2 litrów i o wiele szybciej.
Ja właśnie jestem na etapie zmiany keg-a z 30 L na 50 L. Więc czasami życie nas przymusza do pewnych zmian. Za 2 gotowaniami będę miał tyle co do tej pory za 3 gotowaniami. A to dla mnie jest najbardziej czasochłonne. Rozstawianie nalewanie, skręcanie kolumny.
Mógłbyś wtedy pomyśleć o spuście i bocznym wlewie jeśli masz warunki żeby nie rozkręcać aparatury po każdym gotowaniu.
W tym kierunki idź.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Emiel Regis »

Tytuł tematu jest chyba jasny, kolega przedstawił swój problem. Komuś się nie podoba takie podejście? Tematów na forum mamy mnóstwo, nie ma obowiązku pisania w tym wątku.
Sam mam mieszane uczucia czytając dylematy autora tematu, ale nie bardzo rozumiem czym mógłbym wzbogacić ten temat dzieląc się tutaj tutaj nimi.

Próbki zostały wysłane, za jakiś czas przeczytamy o efektach, jakie daje takie 'pędzenie'.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: lesgo58 »

ziemba12345 pisze:No dobra, to teraz na spokojnie ;) Lesgo, jak na potstilu przerobisz te 200l nastawu przy kegu 50 i puszczczając dwa razy? Licząc, że odbierasz 2l/h? :)
No dobra. To ja staję w Twojej obronie, a Ty teraz rozkminiasz moją wypowiedź? Mam nadzieję że w dobrej wierze... :D
Powiem Ci tak . 2l/godz to ja pędzę spirytus na rurze 60mm wypełnionej. Jakbym chciał pędzić bimber o walorach jakie opisujesz to mnie wystarczyłoby pędzić na raz i nie prędkością 2l/godz. Tylko większą. Baniak rozgrzewam w 1,5 godziny. Ja bym dodatkowo stabilizował i odbierał przedgon kropelkowo - czyli następna godzina - no niech będzie 1,5. Plus odbiór serca 3 godziny. Razem daje nam 6 godzin. Czyli w ciągu dnia jestem w stanie przepędzić 2 baniaki. Jak będę się lenił no to 1 baniak dziennie i daje 4 dni - ale nie tydzień.
Kwestia techniki techniki i organizacji pracy i wyboru co chcę otrzymać.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Dokładnie tak zrobiłem jak piszesz Jurek bo tak doradzili koledzy na początku tematu. Keg 100l już stoi, gwint idzie od kolegi z forum a rura 76mm już zamówiona ale dojdzie po świętach razem z nowym palnikiem 15kw.
Bez przesady, koszt przegotowania 200l to butla gazu. A od kolegów nigdy za nic nie biorę pieniędzy. Raz ja im pomogę raz oni mi ;)
Emiel, tak jak pisałem na początku. To nie idzie do beczek do leżakowania tylko dla znajomych z czerwonymi nisami którym smak nie przeszkadza. Próbki poszły do Aronii i Radiusa to jutro powinni dostać i napisać czy to takiej niepijalne jest :lol:

Lesgo, oczywiście że w dobrej wierze :D Tylko nie wiem jak to robisz. 1,2 godziny rozgrzewam. Z kega mam 8l. Odbierając 2l/h wychodzi 4godziny. Plus 1,2h na rozgrzanie, plus mycie to jesy 6 godzin. Więcej nie mogę dziennie przy tym siedzieć. A piszę 2l/h bo tak większość odbiera twierdząc, że szybciej to już będzie śmierdziało.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Szlumf »

@ziemba12345.
Koledzy chyba nie zwrócili uwagi, że destylujesz głównie dostarczone wina czyli nastawy owocowe. Jak dobrze oddzielasz serce to może być całkiem niezłe nawet po jednej destylacji. Ja w każdym razie po zeszłorocznych doświadczeniach z owocówkami będę gonił tylko raz.
Przy przebudowie sprzętu pomyśl jednak o jakiejś głowicy dającej refluks i o buforze (znacząco poprawia tempo). Wina kolegom prędzej czy później się skończą i zaczną Ci donosić cukrówki przy których jeden raz na pot-stilu może być jednak za mało.

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Kiedyś dla siebie pędziłem tylko raz jakąś owocówkę ale średnio mi to smakowało i dlatego zawsze gotuje dwa razy. Jakbym zaczął im jeszcze cukrówki pędzić to bym się od nich nie opędził :) A tak to przyniosą mi ze 3 razy w roku beczke wina i tyle. Nad przeróbkami warto się zastanowić przy okazji aczkolwiek czysta czy to własna czy sklepowa wogóle mi nie podchodzi.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: radius »

He, degustowałem dzisiaj próbki przesłane przez kol. ziemba12345
Próbka nr 1.
Destylat śliwkowy z października 2014 r. Moc 60%. Pierwsza destylacja - 4,5 l/h, druga 6 l/h. Odbiór od 85% - 55%
Zapach - mało śliwkowy, drewniany. Lekkie przedgony + pestki.
Smak - nienajgorszy, ale również mało śliwkowy. Na finiszu gorzkawy.

Próbka nr 2.
Destylat winogronowy z 2013 r. Moc 45%. Pierwsza destylacja 3,5 l/h, druga 6 l/h. Odbiór od 85% - 50%
Zapach - mało aromatyczny z nutą przedgonów i dębu.
Smak - lekko gorzkawy, bez wyraźnie zaznaczonego surowca.

Próbka nr 3.
Destylat porzeczkowy. Świeży. Moc 75%. Dwukrotna destylacja, jak w poprzednich próbkach. Odbiór od 85% - 50%
Zapach - niestety, pociągnąwszy nosem miałem odruch wymiotny. Kiszonka + zgnilizna :(
Smak - przemogłem się i po rozcieńczeniu do ok. 45% spróbowałem. Nijaki, płaski smak, bez żadnych konkretnych posmaków. Jak dla mnie destylat niepijalny w odróżnieniu od dwóch poprzednich, które pozytywnie mnie zaskoczyły, chociaż jak dla mnie były, tą podwójną destylacją, za bardzo wyczyszczone ze smaków surowca ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

Czyli kolego Radius przyznajesz, że destylat pędzony z prędkością 6l/h, po czasie ok. roku dupy nie urywa ale jest spokojnie do wypicia :D Spróbuj tej porzeczki za rok i wtedy powinna też zrobić się pijalna.
Destylaty szybko pędzone mają to do siebie, że w momencie przelewania ich z butelki do butelki gubią dużo zapachu, nie wiem czemu. Jak otworzysz próbki za tydzień to zapach będzie dużo bardziej intensywny.
Na wigilię podeślę Ci próbki robione dla siebie, pędzone dużo wolniej bo 3l/h . Teraz leżą w beczkach i dopiero na święta je otworze. Wtedy sobie porównasz.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Pretender »

A próbowałeś z mniejszą prędkością i na raz?

Autor tematu
ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: ziemba12345 »

No właśnie muszę jeszcze spróbować. Kiedyś pędziłem na raz to tak średnio to smakowało i w zapachu trochę zalatywało czymś.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: BartekBartek1 »

Tutaj macie filmik jak destylat leci 12l/h przy pierwszej destylacji. Przy drugiej leci ok. 6l/h :) https://www.youtube.com/watch?v=O6Tk0sj18AA
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: Pretender »

ziemba12345 pisze:No właśnie muszę jeszcze spróbować. Kiedyś pędziłem na raz to tak średnio to smakowało i w zapachu trochę zalatywało czymś.
Tylko powoli, na małej mocy. Przedgony kropelkowo, będziesz zadowolony.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: aronia »

Jako, że i ja dostałem próbki to zamieszczam swoją ocenę zapachową:
Próbka 1: zapach delikatnie śliwkowy - przypomina mi zapach fermentującego nastawu(miks skórki, miąższ i pestki) - jak dla mnie pozytywnie. Po roztarciu w dalekim tle czuć lekko pogony - ogólne wrażenie zapachowe po uwzględnieniu sposobu otrzymania - lekkie pozytywne zaskoczenie.
Próbka 2: na pierwszym planie nuty dębowe, zapach surowca bezpośrednio z buteleczki jak dla mnie nie do wykrycia, przy rozcieraniu z bezpośrednio okręconej buteleczki da się wyczuć surowiec, ale po chwili pojawiają się podobnie jak w przypadku 1 pogony, a przy rozcieraniu próbki z buteleczki jakiś czas odkręconej czuć tylko te pogony - ogólnie wrażenie dobre(jak na "zadębiony" destylat smakowy).
Próbka 3: na świeżo czuć porzeczki(chyba czerwone) plus coś dziwnego - lekka kiszonka, po roztarciu mieszanka przedgonów i pogonów z przewagą tych drugich - jak dla mnie najgorsza.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: jak zwiększyć ilość odbioru na godzine

Post autor: michal278 »

Ja gotowałem tylko raz 0. 5m w tym 30cm wypełnienie miedź lekki reflux. Odbiór przed kropelkowy 2kw i ambrozja po 1 razie. Po 2 latach poezja. Wszelki owoc bajka.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”