Współpracująca z kolbą 10 000ml od BF-10 kolumienka wypełniona wiórami z miedzi elektrolitycznej. Na górze zmodyfikowany aparat destylacyjny wg Guttmana z zaworem trójdrogowym pełniącym funkcję dozowania skroplin spłukujących siarczek miedzi z wypełnienia. Na górze dławik do tremometru rtęciowego lub sondy elektronicznego. Dziś poszło zamówienie do producenta, zobaczymy co dalej będzie...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Witam kolego Kucyk. ta kolumna wydaje się OK tylko czy będzie dobrze zgrywać z kolbą mam dwie uwagi. 1)-kolba jest ze szkła a kolumna z stali, stal pod temp.zmienia swoją objętość czy aby kolba z tego powodu nie pęknie. 2)-mimo że kolumna ma 700mm plus jeszcze wypełnienie i cała reszta czy to aby nie będzie za ciężkie na kolbę i czy to będzie stabilne
Cała reszta podoba mi się zwłaszcza ten syfon przy powrocie taki sam stosuje choć trudno było wygiąć rureczkę szklaną.
pozd.dominik77
______________________________________________________________________ Kiedy pędzę, to tchu mi brakuje. Kiedy degustuje, to mi smakuje.
Hm, wydaje mi się, że tam wszytko ma być szklane- a nawet jeżeli nie, to szlify są tak pomyślane, żeby w razie rozszerzenia metalu po prostu delikatnie się wysuwało z połączenia.
Co do wagi- nie raz montowałem i większe zestawy w laboratorium i wszystko potrzebuje jedynie dobrego podparcia. Albo standardowo- łapa + stojak, albo można kombinować jakoś "chałupniczo".
Kucyku- powodzenia!
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Aby nie było nieścisłości, to dodam, że w tej aparaturce wszystko jest ze szkła, oprócz dławika silikonowego. Wszelkie szczegóły jak cena, czy producent zamieszczę gdy otrzymam aparat...
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Naiwnie myślałem że, aparatura szklana ma znikomą możliwość innowacji i przeróbek !! Ogromnie mnie cieszy ta moja pomyłka, czekam na info o cenie i ocenie wykonawstwa tego cuda, prawdziwym rarytasem będzie jakieś foto a może i premiera filmowa z pierwszego wypalania - to by była gratka
Hej Ale kolega Cafekot się rozpędził z tym filmem - raczej nie bo przyjdą panowie tacy jak na zdjęciu kolegi Kucyka i będzie posprzątane ha ha ha żartowałem, było by miło zobaczyć to cacko w akcji a teraz do rzeczy mam pytanie do kolegi Kucyka czy ta kolumna o wysokości 700mm będzie mieć jakieś wypełnienie czy może będzie mieć oryginalne deflegmatory
Kiedy pędzę,to tchu mi brakuje. kiedy degustuje,tomi smakuje.
______________________________________________________________________ Kiedy pędzę, to tchu mi brakuje. Kiedy degustuje, to mi smakuje.
Film na pewno będzie podobnie jak w przypadku BF-10. Kliknij TU
Kolumnę napcham wiórami z miedzi, które tokarz specjalnie na ten cel wytworzy. Sensem takiego wypełnienia będzie odjajczenie destylatów przy drugiej jeździe. Wypustki na dole kolumienki mają zapobiec ewentualnej ekspansji wiewiórów do kolby.
To nie jest byle jaka rurka, to jest armata. W moich wyobrażeniach wszystko miało być z delikatniejszego szkła i takie mikre. Dziś osobiście odebrałem aparat, w domu odpakowałem i...
Szkło grubaśne i dokładnie obrobione, osprzęt nowoczesny i przemyślany, całość po złożeniu ma 160cm wysokości... Z resztą zobaczcie sami:
Załącznik:
Guttman rozłożony.jpg
Załącznik:
Szczegóły zaworu.jpg
Załącznik:
Wypustki.jpg
Załącznik:
Wprowadzenie.jpg
Załącznik:
Przyłącze wody.jpg
Załącznik:
Dławik termometru.jpg
Załącznik:
Cały sprzęt.jpg
Pozostaje mi jeszcze nabić lufę wiewiórami miedzianymi i, oczywiście, testy na jakimś smrodliwym destylacie popełnić...
Kosztowało mnie to 400zł, ale jestem zachwycony tym sprzęciorem i uważam, że cena jest bardzo rozsądna. Chętnych do zamówienia podobnego sprzętu proszę o kontakt na PW.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
ECH - OCH - ACH Ale sprzęcicho - ja pierdziu !!! Na fotach już widać że, to solidna konstrukcja (bardzo podobają mi się te podłaczenia do wody),a ten zawór, grubość szkła też jest widoczna i robi wrażenie - prawdziwy psotny fagot. Wszystko przypieczętowała ta cena która jest bardzo promocyjna. Jedyna rzecz nad którą można by się zastanowić to podłaczenie do większej kolby (jeśli jest taka do dostania). Proszę o namiary na PW - urodziny za pasem.
Kolba większa (20L), całkowicie kompatybilna z kolumienką jest do dostania za 600zł, ale istnieje też coś takiego jak granica moich potrzeb, wszak nie chcę spowodować swoim hobby wahnięć wartości akcji czołowych koncernów gorzelnianych na światowych giełdach za każdym razem, gdy tylko podłączę aparaturę...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości