Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Pomysły na destylatory - do konsultacji.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy

Post autor: lesgo58 »

Oczywiście, że się da - tylko nie tym sposobem co przedstawiłeś. Nikt Ci nie zabroni wykorzystać swojego pomysłu, ale uwierz mi robisz sobie pod górkę. Dosłownie wystarczy kawałek rury i chłodnica i będziesz mógł robic trunki od pierwszorzędnego pospolitego bimbru po trunki z klasą tupu Śliwowica czy nawet Whisky. A jak przyjdzie ci do głowy robic trunki smakowe sposobem ekstrakcji to wystarczy, że dorobisz odpowiedni koszyk, gdzie włożysz owoce, zioła czy co sobie tam zamarzysz i destylując spirytus otrzymasz Gin, czy tez inne trunki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
alembiki
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: Trener »

lesgo58 pisze:A jak przyjdzie ci do głowy robic trunki smakowe sposobem ekstrakcji to wystarczy, że dorobisz odpowiedni koszyk, gdzie włożysz owoce, zioła czy co sobie tam zamarzysz i destylując spirytus otrzymasz Gin, czy tez inne trunki.
Zaciekawiłeś mnie tym koszyczkiem. Jak to mniej więcej powinno wyglądać? I w którym miejscu pot-stilla (kolumny?) to wstawić? Sama idea bardzo mi się podoba. Większość owoców podczas fermentacji zmienia swój smak i zapach. Z kolei owoce i zioła w nalewkach oddają smak i zapach niezmienione, ale zmieniają kolor alkoholu. Takie aromatyzowanie mogłoby być ciekawą alternatywą dla obu powyższych sposobów otrzymywania wódek smakowych.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: lesgo58 »

Mówisz - masz.
Ja niestety jeszcze nie mam takiej kolumny, dlatego pozwoliłem sobie skorzystać ze wzoru kolegi @Astemio z sąsiedniego forum.
Jak ktoś chce zgłębić temat polecam ten wątek. Niestety wejście na to forum wymaga rejestracji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: olo 69 »

W tego typie kolumny alkohol odbiera się w kolorze owocu. Normalnie leci wódka np. wiśniowa, ale o średniej słodkości i od razu dobra do picia. :lol:
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Ps

Post autor: Pretender »

Trener
Zerknij na http://www.stilldragon.com oraz .org i poszukaj gin basket. Są zdjęcia rozłożonego ustrojstwa, opisy na forum.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: Trener »

Fajnie to wszystko wygląda. Zastanawiałem się jak w prosty sposób zaadoptować koszyczek do szklanego zestawu. Wymyśliłem, że zamiast deflegmatora, można spróbować wstawić w zbiornik szklaną tubę od filtracji węglem, od góry zamkniętą korkiem, ze szklaną rurką odprowadzającą opary do chłodnicy. Od środka mocujemy silikonem akwarystycznym kilka pionowo ułożonych, drewnianych patyczków, które pozwolą nam na zachowanie przestrzeni dla oparów, jeśli owoce w koszyczku zamienią się w papkę. Pozostał tylko jeden problem. Z czego zrobić koszyczek?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: lesgo58 »

Poczytaj sobie ten wątek : http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+owoc%F3w
Jeśli oczywiście jesteś tam zarejestrowany. Koledzy "obrobili" temat na wszystkie sposoby. Jest też o szklanych aparaturach itp.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Szlumf
2000
Posty: 2389
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 635 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: Szlumf »

Trener pisze: Pozostał tylko jeden problem. Z czego zrobić koszyczek?
Poszukaj w markecie sitek do herbaty lub takich specjalnych zaparzaczek w formie skręcanej z dwóch połówek kuli.
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: panta_rei »

Trochę mi się nudziło w czasie kapania i zupełnie przypadkiem taki śmieszny pot still sobie wyrzeźbiłem ;-) Jakby się uprzeć to na drugie gotowanie będzie można wyciągnąć miedź i dać coś do aromatyzowania. Jeszcze nie wytrawiony i nie polerowany, ale zaraz po świętach chyba go zaprzęgnę do roboty, żyto już fermentuje.
S4032255-mini.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Destylator Do Smakowych Trunków Z Możliwością Oddzielenia Pierwszej Psoty

Post autor: Trener »

lesgo58 pisze:Poczytaj sobie ten wątek : http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+owoc%F3w
Cóż robić, trzeba się było zarejestrować.
Z tego co wyczytałem, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana niż się wydaje. O ile dobrze zrozumiałem, prowadząc proces na prostym sprzęcie, stężenie roztworu alkoholu w kotle, nie może przekraczać 20%. Niskie stężenie lepiej wyciąga aromaty z owoców oraz zapobiega denaturacji białek zawartych w ściekającym do kotła soku z owoców (a co za tym idzie, popsucie efektu smakowo-zapachowego). Poza tym, po odparowaniu całego alkoholu, należy gotować jeszcze pozostałą wodę, by wyekstrahować alkohol z owoców oraz rozcieńczyć nią powstały destylat do odpowiedniego stężenia (rozcieńczanie destylatu czystą wodą, spowoduje niestety zubożenie smaku i zapachu).
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty aparatur”