Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Ma ktoś jakieś pomysły na deflegmator? Oprócz znanych już takich jak puszka po pascie do butów lub puszka po rybach:P Czy może być to np butelka szklana skierowana szyjką do ziemi z wywierconą w dnie dziurką na wężyk? Będzie to spełniało swoją funkcje czy to chybiony pomysł?
Po to żeby było jeszcze więcej patentów Są specjalne wiertła do szkła a z dziurą w korku będzie łatwiej A poza tym nie moge sobie wyobrazić tej puszki po paście do butów musiałbym to zobaczyć u kogoś
Rysunek to może nie ale użyjemy wyobraźni Butelka 0,3l np po "buskowiance" skierowana szyjką to kotła z jednym otworem wywierconym w dnie a drugim w korku/kapslu(może jakąś nasadką).Butelka nie zawisnie więc jakieś małe rusztowanie z jakiegoś drutu. Wydaje mi się że spełniałaby ona swoją funkcje ale to tylko teoria. Z racji tego że nie jestem chytry dziele się swoim pomysłem na tym forum żeby ktoś sobie spróbował ułatwić życie
Witam, ja mam taki pomysł na deflegmator, chociaż to czysta teoria bo nie sprawdzona jeszcze. Dwie miski ze stali nierdzewnej, wiercimy otwory w dnach, umieszczamy rurki miedziane, uszczelniamy kawałkiem węza silikonowego. Następnie bierzemy jeszcze kawałek wężyka i spinacze do papieru (chodzi o takie zaciskowe z czarnymi końcówkami. Wężyk tniemy wzdłuż , miski łączymy za pomocą spinaczy uszczelniając przeciętym węzykiem. No i mamy deflegmator chłodzony powietrzem. Cięższe frakcje powinny skroplić się na wnętrzu misek i wrócić do boilera, a lżejsze powinny trafić do chłodnicy. Takich deflegmatorów można zrobić kilka i połączyć dla lepszego efektu. Co myślicie? wydaje mi się że w stali łatwie wiercić niż w szkle .
Dałeś mi Kolego do myślenia, bo zastanawiałem się cały czas nad "tłumikiem" bryzgów cieczy do Bimber Boy'a i Twój kierunek wydaję mi się być właściwy przy zastosowaniu głębokich misek.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
To bardzo dobry pomysł na deflegmator powietrzny Bracia Rosjanie proponują podobne rozwiązanie, tyle że w ich konstrukcji użyte zostały talerze, (czynele) Im większa średnica miski tym lepsze chłodzenie wstępne będzie.
Zamiast butelki szklanej łatwiej jest użyć kawałka rury ko, (np. ok. 50cm fi 60) wypchać ją zmywakami a górę i dół zaślepić korkami z silikonu, (takimi do balonów). Wtedy dwa odcinki rurki fi 10 od dołu i od góry wepchnięte w korki, zamocowanie rury nad garem i takie coś również będzie działać jak deflegmator chłodzony powietrzem.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości