Dębowa Polska

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Witam,
Ma ktoś z Szanownego Grona pomysł jak by tu zrobić coś zbliżonego w klimacie do wódki Dębowa Polska?
Czy użyć destylatu owocowego czy rektyfikowanego? Czy dać wióry dębowe, naturalne może palone, czy lepiej wlać do beczki dębowej i na pół roku do piwnicy?
Jakieś inne dodatki?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Dębowa Polska

Post autor: JanOkowita »

Raczej nie destylat owocowy, aromaty owocowe mogą przeważyć nad nutą właściwą czyli dębu.

Moim zdaniem najlepsza ( i niestety najdroższa) opcja to zakup beczki dębowej i przechowanie w niej neutralnego smakowo destylatu o mocy 55% przez rok. Efekt będzie o wiele lepszy niż wódka dębowa ze sklepu.
Taką można zrobić używając zaprawki z naszego sklepiku
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-45 ... ebowa.html
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

azazel
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 3 lut 2010, 12:36
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Dębowa Polska

Post autor: azazel »

Kolego do gotowego wyrobu dodaj szczypy dębowe palone i niech to wszystko postoi jakiś czas, nabierze koloru no i oczywiście smaku i aromatu dębu, przepis na palony dąb był gdzieś na forum ;)
Kasa online pisać pomogę!!!
http://successstory.razzleton.com/?ref=azazel78
https://skyllex.com/?ref=22609
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Dębowa Polska

Post autor: olo 69 »

Proponuję dodać naturalnego dębu nie opiekanego. Jedynie dobrze osuszonego i gotowanego około pięciu minut w gorącej wodzie - zapobiegnie to ewentualnemu zmętnieniu.
Ilość trzeba dostosować do swoich preferencji smakowych.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

calexico
50
Posty: 65
Rejestracja: wtorek, 15 lis 2011, 00:13
Krótko o sobie: Mam już święty spokój :)
Ulubiony Alkohol: mój
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dębowa Polska

Post autor: calexico »

Moim zdaniem - jeśli jakąkolwiek kupną gorzałę zaprawisz na rok średnio palonym dębem to będziesz miał efekt o niebo lepszy od kupnej wódki dębowej.
https://www.youtube.com/watch?v=v4b3MBkOx5k

Biorgul
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dębowa Polska

Post autor: Biorgul »

Wejdź na eBay i tam poszukaj OAKChips. Generalnie to są wióry z dębowych beczek, które służyły do przechowywania alkoholu. Polecam, dają szybki efekt.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 gru 2012, 01:08 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie litery
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”