Czy warto dodać coś do cukrówki??

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Post autor: grzesiekpioro »

Nie mam zamiaru robić wódki smakowej, ale chciałbym dowiedzieć się jak jest z dodawaniem niezużytych, przeterminowanych własnych przetworów do cukrówki w celu wykorzystania cukru w nich zawartego. Jakich przetworów nie powinniśmy używać, tzn. spleśniałych, sfermentowanych itp? Czy zaczątki procesów, które dyskwalifikują produkt do bezpośredniego spożycia mogą wpłynąć na jakość, przebieg fermentacji cukrówki?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: gr000by »

Unikaj tylko przetworów spleśniałych. Reszta (skwaśniałe, sfermentowane) możesz ładować do beczki z dobrze pracującą cukrówką lub do początkowego nastawu. Takie dodatki raczej nie wpływają na przebieg fermentacji, a w małej ilości nie wnoszą też posmaków do destylatu - należy ich uzbierać więcej na bimber smakowy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Czy warto dodać coś do cukrówki??

Post autor: michal278 »

Super to resztki z odciśniętych nalewek.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”