Butelkowanie - problem z korkiem
Witam. Postanowiłem w końcu zabutelkować swoje wino robione jesienią zeszłego roku. Posiadam butelki z otworem o średnicy 18mm. Używałem korków o średnicy 22mm i dobrej dwuramiennej korkownicy Vesuvio. No i korek mimo dopchnięcia do końca ramion korkownicy nie wchodzi cały, robi się na górze takie wybrzuszenie i nawet się lekko uszkadza mimo zachowania uwagi podczas korkowania:
Czy to wina zbyt szerokich korków ? Jeśli tak to jakiej średnicy używać pod otwór 18mm ?
Czy to wina zbyt szerokich korków ? Jeśli tak to jakiej średnicy używać pod otwór 18mm ?
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Przede wszystkim zagotuj korki to będą lepiej wchodziły a po drugie (ja tak robię) odwracam butelkę i uderzam pięścią w dno kładąc szyję na blacie mebli i wszystko ładnie pasuje. Średnica ta sama co u Ciebie. No i nie przesadzaj z winem. Gdy nalejesz za dużo ciśnienie potrafi wypychać korek przy korkowaniu
Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Czasami kształt butelki nie pozwala docisnąć korka tak żeby się cały schował w szyjce.
Ja podkładam pod tłoczek monetę 2 grosze albo 2x 2 grosze i to załatwia sprawę.
Ja podkładam pod tłoczek monetę 2 grosze albo 2x 2 grosze i to załatwia sprawę.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Korek wpychamy korkownicą zdecydowanym mocnym ruchem, nie dłużej niż 1 seknda. Może robiłeś to za długo, wówczas korek ma tendencję do takiego "wyłażenia" z szyjki.
Ja korkuję stawiając butelkę w zlewozmywaku na plastikowej podkładce. Wygodna pozycja i przestrzeń dla korkownicy.
Ja korkuję stawiając butelkę w zlewozmywaku na plastikowej podkładce. Wygodna pozycja i przestrzeń dla korkownicy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Super, dzięki za odpowiedzi !!! Każdy z Was dał mi cenną wskazówkę:
- nie nalewać za dużo wina do butelki (a chyba to robiłem :/)
- podłożyć monetę (też tego nie robiłem i bolec korkownicy wgniatał się w korek)
- wciskać korek szybko (też źle robiłem - wciskałem powoli )
- nie przetrzymywać za długo korka w wysokiej temp. - to już akurat sam przetestowałem, gdy trzymałem kilka minut zalanego wrzątkiem to aż korkownica się w niego wgniatała i go poniszczyła kompletnie.
- nie nalewać za dużo wina do butelki (a chyba to robiłem :/)
- podłożyć monetę (też tego nie robiłem i bolec korkownicy wgniatał się w korek)
- wciskać korek szybko (też źle robiłem - wciskałem powoli )
- nie przetrzymywać za długo korka w wysokiej temp. - to już akurat sam przetestowałem, gdy trzymałem kilka minut zalanego wrzątkiem to aż korkownica się w niego wgniatała i go poniszczyła kompletnie.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Każdy korek ma odpowiednią długość i jest taka zasada że dłuższe korki są do dłuższego przechowywania alko, krótsze do krótszego - raczej oczywiste. Materiał z którego jest wykonany korek jest bardziej istotny, ale tutaj tego nie poruszamy Twój wszedł prawie cały, a więc nie ma potrzeby jego wymiany. Nie wiem czy wszystkie butelki tak wyglądają, ale te najbardziej wysunięte spożyłbym jako pierwsze
Widzę że masz przezroczyste butelki, a więc pamiętaj żeby trzymać je w ciemnym miejscu - najlepiej piwnica o względnie stałej temp.
Widzę że masz przezroczyste butelki, a więc pamiętaj żeby trzymać je w ciemnym miejscu - najlepiej piwnica o względnie stałej temp.
-
- Posty: 257
- Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Na 20 butelek mam 6 nie do końca dopchniętych.
Aha - butelki mam oliwkowe / brązowe, tylko nie zamieszczałem już zdjęcia, jedynie odświeżyłem ten temat.
Taki właśnie miałem planeldier pisze:Nie wiem czy wszystkie butelki tak wyglądają, ale te najbardziej wysunięte spożyłbym jako pierwsze
Na 20 butelek mam 6 nie do końca dopchniętych.
Aha - butelki mam oliwkowe / brązowe, tylko nie zamieszczałem już zdjęcia, jedynie odświeżyłem ten temat.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
A najlepiej kup tego typu http://winohobby.biz/pl/p/Wloska-korkow ... ogowa/2667.
Mam taką i zero problemów. Ma regulację głębokości wepchnięcia korka.
Mam taką i zero problemów. Ma regulację głębokości wepchnięcia korka.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 213
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własne alko
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Butelkowanie - problem z korkiem
Długość długością, ale najważniejsze to z czego jest ten korek wykonany(syntetyczny czy z korka) Ja swoje jak korkowałem ręczną korkownicą to nie miałem problemu. korki wchodziły do końca. Najlepiej jest lać wino do głównego zwężenia czyli jakieś 7cm od szyjki i jest idealnie. Używam korków z korka.eldier pisze:Każdy korek ma odpowiednią długość i jest taka zasada że dłuższe korki są do dłuższego przechowywania alko, krótsze do krótszego - raczej oczywiste. Materiał z którego jest wykonany korek jest bardziej istotny, ale tutaj tego nie poruszamy Twój wszedł prawie cały, a więc nie ma potrzeby jego wymiany. Nie wiem czy wszystkie butelki tak wyglądają, ale te najbardziej wysunięte spożyłbym jako pierwsze
Widzę że masz przezroczyste butelki, a więc pamiętaj żeby trzymać je w ciemnym miejscu - najlepiej piwnica o względnie stałej temp.