Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam wszystkich. Chce wam zaprezentować moje ostatnie dzieło - spiral still. Konstrukcja jest szalenie prosta: 2 trzymetrowe kawałki rurki 10mm (plus jeden kilkucentymetrowy na sondę termometru), trójniczek żeby to wszystko połączyć i to w zasadzie tyle. Obie spirale są mniej więcej tez samej długości (chłodnica trochę krótsza bo mi się koniec rurki zagiął). Wszystko to podłączam do 10l garnka. Właśnie wykapał mi pierwszy litr - moc około 92%. Destylat jest czyściutki, bez żadnych smrodów itp. Według mnie jak na tak prosta konstrukcje jest to wynik rewelacyjny. Chłodzenie oczywiście powietrzem - kolejny plus. Grzeję gazem - bez problemu udaje mi się ostawić palnik w ten sposób, że termometr (mierzy temp. par pomiędzy spiralami) pokazuje 77,8 stopnia. Wadą jest to, że proces przebiega dosyć wolno, ale z drugiej strony po ustabilizowaniu temperatury nie musimy nic już przy nim robić, samopęd taki . Proszę o uwagi, ewentualnie sugestie co by można było zmienić;) Pozdrawiam Wąglik.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ja również posiada spiral stilla i psoce bez termometru i również uzyskuję 90% lub nawet trochę ponad 90% i też myślałem nad termometrem w tym miejscu , ale widziałem , że nie który mają termometr w kotle i nasuwa mi się pytanie gdzie powinien być termometr?
______________________________________________________________________ O tym mowa , o tamtym mowa , a o kielichu ani słowa!
Ja również posiada spiral stilla i psoce bez termometru i również uzyskuję 90% lub nawet trochę ponad 90% i też myślałem nad termometrem w tym miejscu , ale widziałem , że nie który mają termometr w kotle i nasuwa mi się pytanie gdzie powinien być termometr?
termometr powinien być umieszczony w górnej części kolumny patrz załączony rysunek pozdrawiam Was psotnie i przewrotnie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ pędźmy niespiesznie, nie szukajmy zbyt natarczywie radości unikniemy smutków
Być może to zasługa widocznej na fotce rurki PCV...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tak jak pisałem wcześniej destylat jest czyściutki - na pierwszym zdjęciu może się wydawać "mlekowaty" dlatego, że rurka testowa jest z plastiku, a co wężyka z pcv to służy tylko do odbioru. Alkohol kapie zimny więc wydaje mi się, że pcv w tym miejscu ujdzie.
Dobra, przekonałeś mnie . Zbierałem się, zbierałem i zbuduję też taki sprzęt. Czy nabijałeś rurki piaskiem aby je ładnie zagiąć? Jak długo trwa destylacja?
______________________________________________________________________ "Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji" - William Faulkner
wAGLIK. To nic, że alkohol leci zimny. Z racji swojej mocy może wypłukiwać jakieś świństwa z tego wężyka. Uwierz na słowo zanim się sam przekonasz. Zainwestuj w wężyk silikonowy. Pozdro. jajek12
Rurkę zaginałem bez wypełniania - nawijałem ją na duża 2 litrową butelkę - po prostu toczyłem ją podłodze a rurka się nawijała. Najciężej na początku, ale jak już załapiesz pierwszy zwój idzie leciutko. Destylacja trwa dosyć długo - żeby wykapał 1 L potrzeba około 4 h. Co do wężyka to powinienem mieć gdzieś silikonowy w spadku po moim starym pot stilu Mam jeszcze jedno pytanie - jeżeli osiągam te 90 kilka procent w pierwszym pędzeniu to czy muszę robić to drugi raz? Próbowałem tego z pierwszego "tłoczenia" i smakowało bardzo fajnie - lepiej niż po dwukrotnym jechaniu na pot-stilu.
Tak jak pisałem wcześniej destylat jest czyściutki - na pierwszym zdjęciu może się wydawać "mlekowaty" dlatego, że rurka testowa jest z plastiku, a co wężyka z pcv to służy tylko do odbioru. Alkohol kapie zimny więc wydaje mi się, że pcv w tym miejscu ujdzie.
Ja też podłączyłem wężyk takowy do odbioru, ale to tymczasowe rozwiązanie do przetestowania sprzętu, oczywiście wężyk silikonowy ma być, tobie też doradzam.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości