Alasz - jak go zrobić???
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Zawsze lubiłem kminek i jestem ciekawy jak smakuje ten litewski specyfik. Może ktoś go robił i zdadzi przepis? Bo hardkorowy koksu raczej nic nie powie, bo woli wpierniczać steki.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 maja 2012, 11:28 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja, literówki.
Powód: Interpunkcja, literówki.
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Przepisy są różne, w każdej książce inny. Ja stosuję ten, 2dkg kminku, 1/2 litra wódki 40%, 1/2 litra spirytusu, 1/2 litra wody, szklanka cukru, można dać troszkę skórki pomarańczowej. Wykonanie jest bardzo proste, zagotować wodę z cukrem wsypać kminek i odstawić pod przykryciem na dobę, następnie dodać procenty, wymieszać, przefiltrować i zostawić w spokoju na minimum trzy miesiące, po upływie tego czasu wytrąci się jeszcze osad, wystarczy zlać z nad osadu do butelek i gotowe. Smacznego.
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
No i zrobiłem swój alasz z psotki z wina kawowego. do 45% połóweczki dałem: 3/4 paczki kminku z Kamisu, dwie łyżeczki cukru, 100 ml wody, pół skórki ze średniej pomarańczy i 13 migdałów. Cukier z kminkiem zagotowałem w 100 ml wody i jak ostygło dodałem resztę. Po zmieszaniu wszystkiego dodałem trochę płatków dębowych średnio opiekanych. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie???
Posty scalone
Do tego dodałem jeszcze korzeń arcydzięgla. Leżało 2 tygodnie po kolejnych 10 dniach mała degustacja i wynik jest zadowalający.
Posty scalone
Do tego dodałem jeszcze korzeń arcydzięgla. Leżało 2 tygodnie po kolejnych 10 dniach mała degustacja i wynik jest zadowalający.
-
Autor tematu - Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Polecam. Dla mnie miodzio, chociaż nikomu prócz mnie nie smakuje nie wiem dlaczego.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 sie 2012, 23:28 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Po degustacji Alaszu produkcji Polmosu Łańcut przyszedł mi dawno temu pomysł, aby samemu alasz wykonać. Ostatnio mając wolny spirytus, zacząłem szukać o nim informacji. Na stronie Polmosu jest notka, że produkuje się go z rektyfikatu zbożowego i destylatu kminkowego, ani słowa o ewentualnych dodatkach. Przepisy w Internecie mówią o kminku zwyczajnym jako podstawie, a jako dodatki są wymienione różne popularne przyprawy. No i urodziło się taka "wariacja na temat".
Składniki:
- 200g kminku zwyczajnego całego;
- 2 czubate łyżki cynamonu mielonego;
- 5 łyżek kolendry całej;
- 1 czubata łyżka anyżku;
- 2 łyżki kardamonu całego;
- 1 łyżeczka owoców jałowca;
- 1 łyżeczka ziaren kawy;
- 4 spore gałązki mięty;
- 5 gwiazdek anyżu;
- 2 średnie, dojrzałe pomarańcze;
- 1 dojrzała cytryna.
Do dwulitrowego słoja wrzuciłem kminek, cynamon, anyżek, kawę, miętę. Kolendrę, kardamon, owoce jałowca, gwiazdki anyżu rozgniotłem w moździerzu i wrzuciłem do słoja. Pomarańcze i cytryny umyłem porządnie, sparzyłem wrzątkiem, otarłem możliwie dużo skórki (bez białego) i wrzuciłem ją do słoja. Z owoców wycisnąłem sok i jego też wlałem do słoja. Zalałem to wszystko 1,5 litra wódki 45% i odstawiłem na razie na tydzień do wydobycia aromatów.
Planuję potem odlać alkohol, a pozostałość zalać jak najgorętszym syropem z 1 litra wody i 1 kg cukru, odstawić na dobę i później odcedzić przyprawy, a wyciąg połączyć z alkoholem i dodać 1,5 litra spirytusu, by uzyskać likier o mocy ~40%. W razie, gdy produkt będzie za mało kminkowy, dodam jeszcze kminku na etapie zalewania syropem cukrowym.
Składniki:
- 200g kminku zwyczajnego całego;
- 2 czubate łyżki cynamonu mielonego;
- 5 łyżek kolendry całej;
- 1 czubata łyżka anyżku;
- 2 łyżki kardamonu całego;
- 1 łyżeczka owoców jałowca;
- 1 łyżeczka ziaren kawy;
- 4 spore gałązki mięty;
- 5 gwiazdek anyżu;
- 2 średnie, dojrzałe pomarańcze;
- 1 dojrzała cytryna.
Do dwulitrowego słoja wrzuciłem kminek, cynamon, anyżek, kawę, miętę. Kolendrę, kardamon, owoce jałowca, gwiazdki anyżu rozgniotłem w moździerzu i wrzuciłem do słoja. Pomarańcze i cytryny umyłem porządnie, sparzyłem wrzątkiem, otarłem możliwie dużo skórki (bez białego) i wrzuciłem ją do słoja. Z owoców wycisnąłem sok i jego też wlałem do słoja. Zalałem to wszystko 1,5 litra wódki 45% i odstawiłem na razie na tydzień do wydobycia aromatów.
Planuję potem odlać alkohol, a pozostałość zalać jak najgorętszym syropem z 1 litra wody i 1 kg cukru, odstawić na dobę i później odcedzić przyprawy, a wyciąg połączyć z alkoholem i dodać 1,5 litra spirytusu, by uzyskać likier o mocy ~40%. W razie, gdy produkt będzie za mało kminkowy, dodam jeszcze kminku na etapie zalewania syropem cukrowym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Oj ale narobiliście mi ochoty... Zapomniałem o tym trunku a bardzo go kiedyś lubiłem, choć sam nigdy go nie robiłem. Muszę go zrobić w najbliższym czasie.
@wiking - skórkę zagotować z cukrem czy jakoś inaczej dodawać? I trochę, to ile? Ten kolor to z dębu?
@wiking - skórkę zagotować z cukrem czy jakoś inaczej dodawać? I trochę, to ile? Ten kolor to z dębu?
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Wyciąg alkoholowy odlałem, zagotowałem wodę z cukrem, wrzuciłem do niej części stałe. Na następny dzień dodałem spirytusu, przecedziłem, wymieszałem z wyciągiem alkoholowym. Kolor brązowy, klarowność przypomina trochę błoto . Wlałem całość do butli 5l i odstawiłem do wyklarowania się, nie mam teraz czasu filtrować takiej ilości nalewki. Niestety uległem pokusie i zakosztowałem tego trunku - jest genialny. Kminek intensywny w smaku, ale nie przykrywa całej gamy dodatków. W tle wybija się kolendra, anyż i kardamon. Czuć delikatny chłód mięty i lekką ostrość cynamonu. Jak poleży to zrobi mu to najlepiej . Myślę, że będę mógł spokojnie dodać jeszcze 1-2l wódki 40%, jest tak mocny w smaku.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Zdania mogą być podzielone, ale moim zdaniem to już nie jest Kminkówka tylko zlepek czego się tylko da po prostu wydaje mi się, że przekombinowałeś co nie świadczy o tym, że ma to być nie dobre wręcz przeciwnie może wymyśliłeś nowy smak.gr000by pisze:
Składniki:
- 200g kminku zwyczajnego całego;
- 2 czubate łyżki cynamonu mielonego;
- 5 łyżek kolendry całej;
- 1 czubata łyżka anyżku;
- 2 łyżki kardamonu całego;
- 1 łyżeczka owoców jałowca;
- 1 łyżeczka ziaren kawy;
- 4 spore gałązki mięty;
- 5 gwiazdek anyżu;
- 2 średnie, dojrzałe pomarańcze;
- 1 dojrzała cytryna.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
@ wiking, rozumiem twój punkt widzenia, czystą kminkówkę będę robił w najbliższej przyszłości, więc będę miał co porównywać. Może wygląda to jak przepis na horror alkoholowy , ale dodawałem to co czułem (bądź wydawało mi się co czułem) w Alaszu Łańcuckim. Na efekty przyjdzie poczekać jeszcze parę miesięcy, więc liczę, że nie pójdzie to wszystko na marne straty.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Dzisiaj w mgnieniu oka rozpłynęła się butelka alaszu mojej produkcji. Wszystkim smakowała, wszyscy wzięli dolewkę, niekoniecznie jedną . Moje odczucia na temat trunku: kminek dominuje smakowo, jest cały czas na pierwszym planie. Mięta i cynamon pojawiają się po sobie, czuć delikatnie anyż, kardamon i kolendrę. Całość nie za słodka, chociaż dla lubiących wytrawne napoje można zmniejszyć dawkę cukru o 1/4. Nalewka w spokoju się sklarowała, ale na przyszłość mam zamiar zamienić cynamon mielony na ten w laskach - powinno to ułatwić klarowanie się nalewki. Wkrótce zrobię ją ponownie, bo wymaga trochę czasu do ułożenia się, a zbyt szybko znika z butelek .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
”Likier kminkowy, popularny Alasz, ma licznych zwolenników, którzy lubią go popijać do czarnej kawy. Nazwa likieru pochodzi od nazwy majątku ziemskiego Allasch pod Rygą, w którym zaczęto go wyrabiać na początku zeszłego stulecia. Zyskał on w krótkim czasie wielkie uznanie w wielu krajach europejskich jako słynny "ryski alasz" (Allasch Kummel). Obecnie produkowany jest przez wiele fabryk, jako likier lub wódka o różnej mocy i słodyczy, jednak najlepiej udaje się jako wyrób mocny, o mocy 40-43° i słodki (40-45% cukru). Jest on łatwy do sporządzenia w domu przy użyciu dobrego olejku kminkowego.
Cechy charakterystyczne likieru: bezbarwny, moc 40°, zawartość cukru 400 g/l, zapach i smak - mocny, kminkowy.
P r z e p i s
Skład zestawu na 2,5 l likieru:
ml
1. Olejek kminkowy (20 kropli) 0,5
2. Olejek anyżowy 1 kropla
3. Olejek cytrynowy 1 kropla
4. Spirytus 95° 1000
5. Wódka 45° 100
6. Syrop cukrowy z 1 kg cukru 1000
7.10-procentowy roztwór kwasu cytrynowego 3
8. Woda do objętości 2,5 l ok. 400
Do litra spirytusu 95° wlać pipetą (kroplami) olejki, zmieszać po czym dolać wódkę i wodę. Rozcieńczony, aromatyczny spirytus wlać następnie do gorącego normalnego syropu powoli, przy stałym mieszaniu, otrzymując 2,5 l klarownego zestawu likieru. Dodatek olejków anyżowego i cytrynowego jest pożądany dla wzbogacenia aromatu, ale niekonieczny. Gotowy zestaw Alaszu należy pozostawić w spokoju na przeciąg miesiąca, po czym dojrzały likier jest gotowy do spożycia.”
Aby likier nabrał ciekawszego smaku można przyprawić gorzkimi migdałami, korzeniem dzięgla, anyżkiem i skórką pomarańczową.
(http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl/likieryswoiste.html)
Cechy charakterystyczne likieru: bezbarwny, moc 40°, zawartość cukru 400 g/l, zapach i smak - mocny, kminkowy.
P r z e p i s
Skład zestawu na 2,5 l likieru:
ml
1. Olejek kminkowy (20 kropli) 0,5
2. Olejek anyżowy 1 kropla
3. Olejek cytrynowy 1 kropla
4. Spirytus 95° 1000
5. Wódka 45° 100
6. Syrop cukrowy z 1 kg cukru 1000
7.10-procentowy roztwór kwasu cytrynowego 3
8. Woda do objętości 2,5 l ok. 400
Do litra spirytusu 95° wlać pipetą (kroplami) olejki, zmieszać po czym dolać wódkę i wodę. Rozcieńczony, aromatyczny spirytus wlać następnie do gorącego normalnego syropu powoli, przy stałym mieszaniu, otrzymując 2,5 l klarownego zestawu likieru. Dodatek olejków anyżowego i cytrynowego jest pożądany dla wzbogacenia aromatu, ale niekonieczny. Gotowy zestaw Alaszu należy pozostawić w spokoju na przeciąg miesiąca, po czym dojrzały likier jest gotowy do spożycia.”
Aby likier nabrał ciekawszego smaku można przyprawić gorzkimi migdałami, korzeniem dzięgla, anyżkiem i skórką pomarańczową.
(http://www.naszapiwniczka.yoyo.pl/likieryswoiste.html)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Alasz - jak go zrobić???
Zalałem zestaw składników na alasz ze swojego przepisu, ale zostało mi sporo kminku (kupiłem za dużo na zapas). Czy ktokolwiek próbował aromatyzować kminkiem alkohol w taki sposób, jak robi się gin? Alasz z Polmosu Łańcut jest robiony właśnie z destylatu kminkowego i zastanawiałem się czy warto spróbować tej metody w skali domowej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.