Strona 1 z 1

NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 12:10
autor: dantees
Drodzy koledzy i koleżanki... przymierzam się do eksperymentu z nietypową techniką tworzenia nalewki owocowej. Mianowicie, pierwsza część jest bardzo tradycyjna, czyli zasypuje owoce cukrem/zalewam alkoholem i zostawiam na słońcu na około 4 tygodnie żeby poddać owoce procesowi maceracji w słojach. Następnie mam zamiar - i tutaj nietypowość tego procesu - przelać zawartość całego słoja - czyli owoce, cukier, alkohol do gąsiora i pozostawić na okrągły rok w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Dopiero po roku mam zamiar zlać całość nalewki i wycisnąć maksymalnie płyn z owoców, a następnie przefiltrować i rozlać do butelek na okres leżakowania.

Nietypowość tego procesu, polega przede wszystkim na tym że zlewam całość z owoców dopiero po roku, a nie jak to ma miejsce w przypadku większości przepisów dużo wcześniej. Chcę przez to uzyskać maksymalną ilość aromatu jakie dają owoce.

Co sądzicie o tak długim okresie przetrzymywania zalanych całych owoców spirytusem i cukrem? Czy nie wpłynie to źle na walory smakowe takiej nalewki? Czy czas nie jest za długi? Czy ktoś z was już próbował takiego procesu?

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 13:24
autor: Emiel Regis
dantees pisze: Co sądzicie o tak długim okresie przetrzymywania zalanych całych owoców spirytusem i cukrem? Czy nie wpłynie to źle na walory smakowe takiej nalewki? Czy czas nie jest za długi??
Zły pomysł, zdecydowana większość owoców po pewnym okresie czasu maceracji (występują różnice w zal. od danego owocu i jego przygotowania- pestki) zaczyna oddawać nieprzyjemne aromaty i smaki.
Z reguły nalewka robi się gorzka, ale to też będzie zależeć od użytego surowca.

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 13:33
autor: lesgo58
Jest bardzo prawdopodobne że nikt w ten sposób nie robił nalewek. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i nas poinformował o efektach...

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 14:18
autor: ta_moko
Mam takie doświadczenia za sobą przez przypadek. Całość była w słojach 5-litrowych i miała ok.1,5 roku. Każdy słój zapełniony do 3/4 objętości. Maliny i czarna porzeczka. Myślę, że zamiarem właściciela nie było trzymać tak długo macerujących się owoców, ale po prostu zmarł i nie dokończył dzieła. Jego wyroby (a były zawsze przednie) trafiły w moje ręce. Zlałem i zabutelkowałem te nalewki. Bardzo intensywne, ale w smaku jakby nieświeże. Posmak ... nie wiem jak to nazwać... coś jak smak starych kompotów, takich zwietrzałych owoców i mocna kwasowość. Ciekawostką jest, że odkryłem też w tej piwniczce 0,5 litra orzechówki z 1988r. trzymanej w słoju z orzechami jeszcze! Kolor czarnego atramentu, smak, że wykrzywia twarz na tył głowy, moc ok 60%. Ale jak wypiłem mały kieliszek przy zatruciu, to po pół godziny wszystko przeszło, a apetyt miałem, jakbym nie jadł trzy dni.

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 15:45
autor: tata1959
Po pierwsze napisz o jakich owocach myślisz.

Z całą pewnością śliwki się nadają.
Trzeba użyć węgierek mocno dojrzałych, najlepiej jak już od ogonka zaczynają się marszczyć.
Śliwki drylujemy (można zostawić 1-2 pestki na 1 kg owoców) i zalewamy 70% alko tak żeby przykryć owoce na ok. 2 cm.
Od czasu do czasu trzeba zamerdać słojem.
Nie trzeba dodawać cukru!!!
Taka nalewka im dłużej stoi tym lepsza.
W br. zlałem śliwki nastawiane w 2008 roku.
Poezja.

Mam jeszcze wiśnie zalane w 2009 r. Może kiedyś spróbuję to napiszę jak smakuje.

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 19:30
autor: dantees
tata1959 pisze:Po pierwsze napisz o jakich owocach myślisz.
Mam zamiar użyć wiśni, śliwek i truskawek, które już się macerują od 4 tygodni, więc muszę podjąć decyzję czy trzymać zalew w owocach przez kolejne 11 miesięcy... Mam zamiar zrobić podobnie z aronią i brzoskwiniami...

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 25 sie 2013, 23:42
autor: grzesieksz7
Ja w zeszłym roku trzymałem dość długo (nie pamiętam ile) wiśnie zalane spirytusem, chyba to było aż do późnej zimy...Chciałem dać te wisienki teściowej do pączków na Tłusty Czwartek a tu niespodzianka - spirytus "zjadł" cały miąższ z wiśni i została jedynie skórka i pestka :D A nalewka bardzo dobra.

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: poniedziałek, 26 sie 2013, 11:23
autor: Emiel Regis
lesgo58 pisze:Jest bardzo prawdopodobne że nikt w ten sposób nie robił nalewek.
Pisałem na podstawie własnych doświadczeń, wspominałem o tym kiedyś.
W 2007 roku nastawiłem kilkanaście nalewek m.in. na pigwie, agreście, wiśniach i czereśniach z połową pestek. Przez następne dwa lata nie miałem okazji nic z tymi nalewami robić, nawet próbować, po tym czasie w większości z nich zaczęły dominować nieprzyjemne posmaki.
Nie pomaga zlanie nalewu i zostawienie na jakiś czas, mam je do tej pory i nie zaobserwowałem zmian na +

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: poniedziałek, 26 sie 2013, 21:24
autor: tata1959
Śliwki z całą pewnością bardzo lubią czas. Zostaw zdecydowanie na jak najdłużej.
Wiśnie? Pewnie spróbuję swoje i napiszę w najbliższym czasie.
Truskawki? Nie wiem, ale jak na mój nos mogą pestki coś tam wprowadzić niepożądanego. Zawsze jednak np. parę listków mięty może zmienić nalewkę.
Brzoskwinie? Spróbuj, może być ciekawie. Do swojej nalewki 2 lata temu wrzuciłem ziarnko kardamonu na 1/2 l i pewnie wypada spróbować. Generalnie brzoskwinia wg. mnie nie jest najlepszym materiałem na nalewki ponieważ daleko jej do aromatów owocu.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: środa, 28 sie 2013, 20:02
autor: dantees
Dzięki za pomoc, śliwki i wiśnie zostawię na zasadzie testu, zobaczymy co będzie za rok - może przez to wymyślę sposób na "nietradycyjną" nalewkę :)

Re: Nietypowa NALEWKA - proszę o opinie doświadczonych

: czwartek, 5 wrz 2013, 08:28
autor: sztender
tata1959 pisze: Truskawki? Nie wiem, ale jak na mój nos mogą pestki coś tam wprowadzić niepożądanego.
U mnie po jakichś 10-14 dniach, nalew (ratafia) na truskawkach zaczął gorzknieć (wyłowiłem owoce i wywaliłem).

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: czwartek, 5 wrz 2013, 09:31
autor: lesgo58
Zauważyłem też, że przy truskawkach, malinach trzeba bardzo uważać i nie przesadzać z długością maceracji. Gdyż posmaki "pesteczek" potrafią zdominować nalewkę.
2 lata temu miałem taki przypadek z malinami leśnymi, które trzymałem w alkoholu 3 miesiące. Już z ogrodowymi nie ma tego problemu. Są jakby mniej esencjonalne. Ale mimo to nie trzymam dłużej jak 6 tygodni.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: czwartek, 5 wrz 2013, 18:01
autor: tata1959
Nietradycyjna to wiśnie z pieprzem, albo z piołunem. Tylko z piołunem baaardzo ostrożnie żeby nie zepsuć dodając go zbyt dużo. Jedynie śladowe ilości.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: sobota, 7 wrz 2013, 11:16
autor: michal278
jak to powiedział kolega ta_moko nalewka taka będzie dziwnie smakować.. powiedziałbym że wali myszką, jak ktoś lubi takie posmaki..

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: piątek, 9 maja 2014, 01:05
autor: elider
Temat stary, ale może komuś się przyda. Zrobiłem test na wiśniówce i ta macerowana kilka tygodni była znacząco mniej aromatyczna niż ta macerowana rok. To samo dotyczy malinówki, aroniówki. Można trzymać spokojnie rok lub dłużej i ma to według mnie pozytywny wpływ na smak. Tylko ja zalewam 70% alkoholem same owoce i tak maceruje ponad rok. Bez cukru.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: sobota, 10 maja 2014, 09:21
autor: Pretender
Potwierdzam. Czarna porzeczka dwa lata moczyła się u mnie w alko i jest wystarczająco porzeczkowa. Mirabelka jest ok., śliwka też. Wydaje mi się, że truskawka nie będzie dobra po długiej maceracji.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 13:03
autor: rozrywek
Jestem przeciw. Dlaczego? A dlatego iż po pewnym czasie zalane owoce zaczną działać na twoją niekorzyść. Z owoców można wyciągnąć dobroć do pewnego momentu, potem nic to nie daje i zwyczajnie się psuje. Szczególnie że masz zamiar użyć nietrwałych owoców jak truskawki.
Spróbuj zrobić pół na pół, część tradycyjnie, a cześć jak zamierzasz zostaw z owocami.
Ode mnie szacun za cierpliwość i chęć zrobienia czegoś nowego. Pozdro i napisz za rok jak wyszło.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 15:18
autor: Pretender
Jeśli drogi rozrywku piszesz do mnie to muszę się przyznać, że o tych trzech nalewkach zapomniałem, stały sobie spokojnie w komórce. Ale wyszły niezłe. Z doświadczenia wiem, że maliny i truskawki nie lubią zbyt długich kąpieli w alko.

Re: Odp: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 16:45
autor: Zygmunt
Maliny trzeba bardzo krótko trzymać, bo gorzknieją i płyn nabiera "ziemistego" smaku.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 17:06
autor: JanOkowita
Dodam ciekawostkę, że chyba najkrótszy czas maceracji ma zaprawka ziołowa Benedyktynka. Maksimum 1,5 godz., powyżej tego czasu zaczyna robić się gorzka i piekąca w smaku.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 17:58
autor: grzesieksz7
Dużo zależy czym się zalewa, np zalewając porzeczki, maliny czy też wiśnie żytniówką z parnika, zatraca ona swój smak i nie czuć jej nic, ale właśnie muszą dobre kilka miesięcy siedzieć owoce zalane. Przypalonka też traci swój przykry aromat, ale do tego trzeba czasu.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 20:09
autor: rozrywek
Pretender, nie pisałem konkretnie do ciebie :respect: post był ogólny. Ale widzę że zdanie mamy takie same. Czasu maceracji nie ma sensu przedłużać. Jak aromat ma przejść do nalewu to i tak przejdzie.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 21:37
autor: Pretender
Zapomniałem dopisać, że gruszkówce też to nie zaszkodziło ;D
Tak jak koledzy piszecie, lepiej krócej niż za długo.
Rozrywku, Twoje zdrówko ;D

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 11 maja 2014, 22:24
autor: kochanek Kranei
Moje doświadczenie, jak i moja "półkowa inteligencja" potwierdza uwagi Kolegów. Myślę, że trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad jeśli chodzi o czas macerowania. Reguła najważniejsza to minimum 3 miesiące. Wyjątek, to poziomki, truskawki i maliny. W moim przypadku szczególnie poziomki mnie rozczarowały po półrocznej maceracji. Nalewka była obrzydliwie gorzka. Co do innych owoców, to półroczne "moczenie" wystarczy zupełnie. Musimy brać też pod uwagę, że słoje nie są aż się tak szczelne. Mi np. po 2 latach spirytus wyparował z klasycznego słoika na gumkę i druciane zapięcie. Ja i tak z braku miejsca wszystko najpierw mrożę a dopiero potem zalewam. Ostatnie derenie zalewałem w lutym, po tym jak się słoje zwolniły po lipcowych dereniach.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: piątek, 6 cze 2014, 20:37
autor: henik
Moje doświadczenia z maceracji owoców.
Owoce miękkie z pestkami np: truskawka, poziomka, malina do 10 dni, jeżyna do 21 dni macerowane w alkoholu, za długo - goryczka.
Owoce twarde z pestkami np. porzeczki, agrest 21 dni, za długo goryczka, aronia, tarnina, dereń, winogrono ciemne PL miesiąc.
Owoce drylowane np. morela, wiśnia i owszem poprawia smak długie kilku miesięczne macerowanie. Natomiast jak robiłem gruszkowe, to trzymałem do roku owoce w alkoholu, ale należy wyciąć gniazda nasienne. Według mnie najlepsze są gruszki polne :odlot:

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: sobota, 7 cze 2014, 23:30
autor: Pretender
Przepis przepisem, ale życie i tak weryfikuje nasze poczynania. Warto jednak na tak zacnym forum dzielić się doświadczeniami.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 8 cze 2014, 08:45
autor: gr000by
Po raz kolejny czytam o goryczy z malin, truskawek i poziomek. I dalej zachodzę w głowę, o jaką goryczkę chodzi? Truskawki moczę 2-3 tygodnie, maliny 3-6 tygodni, poziomki podobnie - i tu mowa o pierwszym zalaniu alkoholem. Może mam taki nieczuły język, że jej nie czuję? Albo to kwestia odmiany owoców wykorzystywanych do robienia nalewek, tylko żeby to była aż taka różnica?

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 8 cze 2014, 09:21
autor: Pretender
Być może ;P
Co dla jednych jest goryczką dla innych jeszcze nie. Jeśli ktoś jeszcze nie wie jak długo macerować dany owoc to najlepiej na bieżąco sprawdzać stan naleweczki i w najbardziej odpowiednim momencie przerwać.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 8 cze 2014, 09:50
autor: lesgo58
Nie konieczna tak to działa. mam nalewki, które w pierwszym roku miały bardzo wyważony bukiet. Ale już po kilkunastu miesiącach na plan pierwszy wysuwał się niepokojący i wyraźny posmak goryczki. I to właśnie w jagodach i malinach. Robiąc nalewki w różnych konfiguracjach i różnymi sposobami mam porównanie. Te nalewki w których w/w owoce macerowały się najdłużej szybciej osiągały ten stan o którym pisałem wyżej.
Tak, że moim zdaniem nalewki w których maliny, truskawki itp. owoce macerują się długo powinny być wypite maksymalnie w okresie kilkunastu miesięcy. Te nalewki, które przeznaczamy do dłuższego leżakowania powinny być robione z owoców macerowanych jak najkrócej. Tak maksymalnie 7-10 dni.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 8 cze 2014, 12:25
autor: henik
Owoce miękkie należy macerować krótko aby goryczka z tych małych pesteczek nie przeszła do nalewki.Jagody natomiast mają goryczkę w pestkach i skórce.Nalewki dobre są wszystkie,bardzo dobre połowa z tych wszystkich.Ale top nalewek jest kilka oczywiście
dla mnie i najlepsze są jednak jak dobija im dwa lata w piwniczce.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: piątek, 14 cze 2019, 01:52
autor: użytkownik usunięty
Tak sobie odkopałem ten temat i zachodzę w głowę :scratch: Jak koledzy ze swoją wiedzą chcieliby zrobić Ratafie? Jak proponują macerować truskawki kilka dni, maliny kilkanaście itp. itd. Bo ich zdaniem te owoce dają gorzki posmak. Według tego co szanowni panowie piszecie, to można wywnioskować, że nie ma szans zrobić Ratafie, chyba że, będziemy wywalać co jakiś czas z niej niepożądane owoce, ale...to nie będzie wtedy Ratafia.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: piątek, 14 cze 2019, 13:18
autor: sylcia
W zeszłym roku nastawiłam ratafię w czerwcu, zaczynając od truskawek i czegoś jeszcze. Potem dodałam m.in. maliny - łącznie różnych owoców było około 1,5 - 1,8 kg. Po dodaniu ostatnich owoców, co miało miejsce nie wcześniej niż lipiec/sierpień, całość stała 2 miesiące. Wiem, że to miks rożny, a stosunek 'pestkowych' malin i truskawek do reszty owoców był niewielki, ale żadnych dziwnych posmaków NIE MA. Moim zdaniem, w przypadku ratafii i dużej ilości składników, mała jest szansa, że gorycz z pestek wybije się na pierwszy plan.
Nigdy nie robiłam malinówki, nie mam porównania i zdania, czy ta gorycz istnieje czy nie, ale w ratafii nic takiego u mnie nie wystąpiło.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 11:47
autor: Robal_2007
Pytanie do doświadczonych forumowiczów, co zrobić z nalewka z winogron. Natłok obowiązków spowodował, że zapomniałem o mojej nalewce z winogron i macerowała się około 5 miesięcy. Owoce wrzucałem w całości. W nalewie nie czuć żadnych nut goryczy. Co dalej? Zasypać owoce cukrem jak w przepisie?

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 12:04
autor: Góral bagienny
:witam: Ja nie raz i rok czasu trzymam owoce i żadnej goryczki nie wyczuwam :D
Zasypuj cukrem :ok:

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 13:18
autor: wawaldek11
Winogronowa nie powinna zgorzknieć. Ja lubię posmak pestek i trzymam rok lub nawet dwa.
Gorycz pojawia się niekiedy w starej nalewce. Np. po ok. dziesięciu latach moja wiśniowa złapała goryczkę. inne też. Chyba to wynik utleniania. Jedynie dereniówka, żurawinówka i pigwówka dzielnie się trzymają. Może to zależy też od zawartości kwasów :bezradny: bo te słodsze, łagodniejsze szybciej się starzeją.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 13:38
autor: Kòpôcz
Generalnie owocowe nalewki bardzo źle się starzeją. Wczoraj wlałem sobie wiśniówkę i porzeczkówkę (smorodinówkę) z 2016 - słodkie deserowe cukierki bez żadnego smaku surowca, obie smakowały podobnie. Porzeczkówka była robiona na wcześniejszej wiosennej listkówce tym bardziej mnie zadziwił brak smaku porzeczki. Jakiś czas temu 5l wiśniówki z 2018 poszło na oczyszczający przerób z tego samego powodu. Wczoraj oddałem siostrze lekko tylko nadpitą sklepową "Nalewkę o smaku babuni" ;) jabłkowo-miętową sprzed paru lat. Tam też tylko jakieś ulepkowate posmaki. Wszystko trzymane w ciemnym w pokojowej temperaturze.
Od tego roku przyjąłem schemat taki, że owocowe robię w niewielkich ilościach (3-5l) do rozdania i spożycia w przeciągu roku. Orzechy i zioła za to starzeją się bardzo dobrze i te także będę robił co roku, ale z założeniem rozlewu z dam za kilka lat.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 18:03
autor: JanOkowita
@Kopocz - wyjątkiem jest chyba nalewka na suszonych śliwkach. Po zalaniu alkoholem zapach jest beznadziejny i odrzuca, ale po pół roku lub dłużej jest ambrozja.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 18:19
autor: Kòpôcz
Myślę, że to może być cecha wspólna dla suszu - aromaty będą na pewno inne, niż świeżych, ale mogę się nadawać na długoterminowe "inwestycje". Szukam w tym celu przepisu na rodzynki ;)

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 19:51
autor: czytam
W owocowych najważniejsze, to nie dopuścić do utlenienia (pojemnik do przechowywania napełniony ma być pod korek). W utlenionych - kolor rudy, smak cukierkowaty, nierozpoznawalny surowiec. Zgoda, że owocowe, nawet najlepiej przechowywane, mają swój termin przydatności. W zależności od surowca (najkrótszy maliny, najdłuższy tarnina i dereń) jest to od roku do góra pięciu lat. Oczywiście istnieją wyjątki, ale raczej dotyczą wartości sentymentalnej i osobistego nastawienia przez spożywającego lub kogoś bardzo bliskiego. Na szczęście z takich nieudanych nalewek można odzyskać całkiem ciekawą wódkę - oczywiście pod warunkiem zastosowania dobrej jakości alkoholu przy ich wyrobie.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: niedziela, 31 gru 2023, 21:30
autor: Mrooq
Mam malinową nalewkę z 2016r, nie jest źle aczkolwiek półroczna była rewelacyjna. Znikła z wiejskiego stołu na weselu siostry w godzinę, potem cytrynówka a najdłużej utrzymała się przepalanka, bo w opinii wujków, stryjków i innych "znafców" wiejskiego bimbru, to nie bimber bo nie śmierdzi.
Posiadam też czereśniową, która już po zlaniu była za słodka, ale pomimo wieku ok 5 lat, znakomicie komponuje się w lato z zimnym piwem. Mam aronię wytrawną, która "ryj wykręca" ale zmieszana z czarną porzeczką znikła jak asystentka na pokazie iluzjonisty.
Ale potwierdzę fakt że szczególnie słodkie nalewki tracą charakter owoców po zbyt długim czasie. Na wytrawnych tego nie zauważyłem.

Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: poniedziałek, 1 sty 2024, 02:20
autor: jakis1234
Kalinówka była niepijalna 5 lat, apteka. Teraz jest rewelacyjna. Nalewka z jarzębiny po trzech latach straciła goryczkę i stała się zdecydowanie lepsza.
To wszystko zależy od surowca.
Może warto zrobić takie zestawienie owoców i czasu w jakim nalewki z nich są najlepsze.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka


Re: NALEWKA DŁUGOTERMINOWA - proszę o opinie doświadczonych

: poniedziałek, 1 sty 2024, 20:28
autor: rozrywek
Robal_2007 pisze: niedziela, 31 gru 2023, 11:47 Pytanie do doświadczonych forumowiczów, co zrobić z nalewka z winogron. Natłok obowiązków spowodował, że zapomniałem o mojej nalewce z winogron i macerowała się około 5 miesięcy. Owoce wrzucałem w całości. W nalewie nie czuć żadnych nut goryczy. Co dalej? Zasypać owoce cukrem jak w przepisie?
To przypadkiem zrobiłeś nalewce 'dobrze'. Teraz zacukruj owoce. Potem połącz nalewy i będzie pychotka.
Ale nie teraz. Na Wielkanoc. :ok: