Strona 1 z 1

Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej

: poniedziałek, 3 cze 2013, 19:01
autor: Szym
Hej, jeśli taki temat już był to sorx, ale ja się nie doczytałem.

No więc tak robię cukrówki wg. metody 1410. Potem metodą pot still w 6 L szklanej kolbie to destyluję, jednak takie rozgrzanie nastawu do wrzenia trwa wieczność, i tu moje pytanie.

Chciałbym na początku rozgrzać nastaw w garnku na płycie indukcyjnej. Do jakiej temperatury mogę maksymalnie to zrobić, żeby za dużo procentów nie uciekło ( a najlepiej wogóle ). Rozgrzać mogę z dokładnością co do jednego stopnia, bo mam dość dokładny termometr.

Cukrówka nie klarowana ( nie ważne dlaczego :) ).



Pozdrawiam
Szym

Re: Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej

: poniedziałek, 3 cze 2013, 22:55
autor: major
Nieco ponad miesiąc temu bawiłem się w ognisko z efektem pod postacią oparzenia drugiego stopnia kłębu kciuka (prawego) i paru innych kończyn. Powodzenia przy wlewaniu wrzącego nastawu do kolby!

Jeśli chcesz przyśpieszyć, to raczej pomyśl o przerobieniu sprzętu - będzie wygodniej i bezpieczniej. Wlewanie gorącego płynu do kolby nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Re: Podgrzewanie wstepne nastawu na kuchence indukcyjnej

: wtorek, 4 cze 2013, 21:59
autor: silvio2007
Może kuchenka mikrofalowa?