Strona 1 z 1

Procent nastawu

: niedziela, 10 lut 2013, 10:58
autor: florianteam2
Witam przeglądam forum i znalazłem pewną nieścisłość :

"Nastaw z cukru - łatwiej się już nie da!
Przygotowanie tego nastawu według tego przepisu jest banalnie proste, potrzebujemy tylko cukru, drożdży i wody. Nastaw cukrowy musimy sobie policzyć, tak, żeby znać zawartości alkoholu w nastawie i potem w produkcie.

Chcąc oszacować objętosć i woltaż alkoholu przyjmujemy, że z jednego kilograma wsypanego cukru uzyskujemy 1l 50% alkoholu.

Zatem jeżeli w naszym nastawie mamy 5kg cukru, możemy się spodziewać, że będzie tam 5l 50% alkoholu i woda. Więc wykorzystując wzór C1 x V1= C2 x V2 liczymy, że 5l x 50%= Xl x Y%, gdzie X= objętość nastawu, a Y to nasz obliczany procent.

Konkludując: Jeżeli mamy 5kg cukru w 25l nastawu nasz wzór wygląda tak:

Y[%]= (5l x 50%) / 25l
Y= 10%

Zatem mamy 25l 10% nastawu. Ile z tego będzie surówki?"

Natomiast w innej części forum :

"Co to są Drożdże Spiritferm T3?

Są to drożdże gorzelnicze z dodatkiem pożywki i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.

Instrukcja: 5kg cukru w 1 dzień daje 13%, 6kg cukru w 2 dni daje 15%, 7kg cukru w 3 dni daje 17%.

Instrukcja: Rozpuścić wybraną ilość cukru w ciepłej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić ciepłą wodą do objętości 25 litrów. Do nastawu o temp. 20-30*C wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-27*C".

Więc które obliczenia są poprawne?

Re: Procent nastawu

: niedziela, 10 lut 2013, 11:20
autor: arkadiuszcz
Hehe, wszystko polega na tym, że z każdego kg cukru mamy około 0,6l alkoholu, ale w domowych warunkach ciężko idealnie przefermentować i oddestylować dokładnie taką ilość, dlatego do obliczeń przyjmuje się 0,5l alkoholu z każdego kg cukru, czyli 1 litr 50% alkoholu. Oba wyliczenia są poprawne, bo z 25l nastawu 13%, oddestylujesz mniej więcej 2,5l 96% alkoholu, czyli 10% tej objętości, brakujące 3% to niedokładność procesu prowadzonego w domowych warunkach.

Re: Procent nastawu

: piątek, 12 paź 2018, 20:58
autor: Bartek92
Witam, odgrzeje temat i zapytam.

Zrobiłem nastaw z cukru według wzoru 1410, czyli 10kg cukru 40l wody i drożdże tylko, że nie 10dag, a saszetke puriferm uk-48. Miałem z tego jakieś 46 litrów nastawu 22%.

Drożdże pracowały dłużej niż w instrukcji, ale taka moc oznacza, że miałem ponad litr czystego etanolu z jednego kg cukru.

Mieliście kiedyś tak czy szukać innego alkoholomierza? Nie mierzyłem blg bo nie miałem czym.

Re: Procent nastawu

: sobota, 13 paź 2018, 10:11
autor: aronia
Zacznijmy od tego o jakiej mocy był ten litr?
Kolejna kwestia to jak zmierzyłeś te 22%, bo jak już w innych tematach pisali koledzy przy tych proporcjach to co piszesz to totalne bzdury: 17g cukru w 1 litrze po przerobieniu daje 1 %. U Ciebie było 10000 g w 46l roztworu co mogło dać niecałe 13% - sorry, ale do 22 sporo brakuje.

Re: Procent nastawu

: sobota, 13 paź 2018, 11:10
autor: arTii
Bartek92 pisze:46 litrów nastawu 22%.
A czym zmierzyłeś tę moc? Chętnie kupię taki miernik jeśli niedrogi...
Bo mi w sklepie nie chcieli chyba sprzedać miernika stężenia alkoholu w nastawie.

Re: Procent nastawu

: sobota, 13 paź 2018, 11:11
autor: zzibii
Na moim alkoholomierzu też tak pokazuje moc przerobionego nastawu przy startowym blg 22. Alkoholomierz z firmy na literkę B za 9 zł. :)