Procent nastawu
: niedziela, 10 lut 2013, 10:58
Witam przeglądam forum i znalazłem pewną nieścisłość :
"Nastaw z cukru - łatwiej się już nie da!
Przygotowanie tego nastawu według tego przepisu jest banalnie proste, potrzebujemy tylko cukru, drożdży i wody. Nastaw cukrowy musimy sobie policzyć, tak, żeby znać zawartości alkoholu w nastawie i potem w produkcie.
Chcąc oszacować objętosć i woltaż alkoholu przyjmujemy, że z jednego kilograma wsypanego cukru uzyskujemy 1l 50% alkoholu.
Zatem jeżeli w naszym nastawie mamy 5kg cukru, możemy się spodziewać, że będzie tam 5l 50% alkoholu i woda. Więc wykorzystując wzór C1 x V1= C2 x V2 liczymy, że 5l x 50%= Xl x Y%, gdzie X= objętość nastawu, a Y to nasz obliczany procent.
Konkludując: Jeżeli mamy 5kg cukru w 25l nastawu nasz wzór wygląda tak:
Y[%]= (5l x 50%) / 25l
Y= 10%
Zatem mamy 25l 10% nastawu. Ile z tego będzie surówki?"
Natomiast w innej części forum :
"Co to są Drożdże Spiritferm T3?
Są to drożdże gorzelnicze z dodatkiem pożywki i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.
Instrukcja: 5kg cukru w 1 dzień daje 13%, 6kg cukru w 2 dni daje 15%, 7kg cukru w 3 dni daje 17%.
Instrukcja: Rozpuścić wybraną ilość cukru w ciepłej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić ciepłą wodą do objętości 25 litrów. Do nastawu o temp. 20-30*C wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-27*C".
Więc które obliczenia są poprawne?
"Nastaw z cukru - łatwiej się już nie da!
Przygotowanie tego nastawu według tego przepisu jest banalnie proste, potrzebujemy tylko cukru, drożdży i wody. Nastaw cukrowy musimy sobie policzyć, tak, żeby znać zawartości alkoholu w nastawie i potem w produkcie.
Chcąc oszacować objętosć i woltaż alkoholu przyjmujemy, że z jednego kilograma wsypanego cukru uzyskujemy 1l 50% alkoholu.
Zatem jeżeli w naszym nastawie mamy 5kg cukru, możemy się spodziewać, że będzie tam 5l 50% alkoholu i woda. Więc wykorzystując wzór C1 x V1= C2 x V2 liczymy, że 5l x 50%= Xl x Y%, gdzie X= objętość nastawu, a Y to nasz obliczany procent.
Konkludując: Jeżeli mamy 5kg cukru w 25l nastawu nasz wzór wygląda tak:
Y[%]= (5l x 50%) / 25l
Y= 10%
Zatem mamy 25l 10% nastawu. Ile z tego będzie surówki?"
Natomiast w innej części forum :
"Co to są Drożdże Spiritferm T3?
Są to drożdże gorzelnicze z dodatkiem pożywki i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesu fermentacji.
Instrukcja: 5kg cukru w 1 dzień daje 13%, 6kg cukru w 2 dni daje 15%, 7kg cukru w 3 dni daje 17%.
Instrukcja: Rozpuścić wybraną ilość cukru w ciepłej wodzie, przelać do fermentatora i dopełnić ciepłą wodą do objętości 25 litrów. Do nastawu o temp. 20-30*C wsypać całą zawartość torebki drożdży i dobrze wymieszać. Optymalna temperatura fermentacji 22-27*C".
Więc które obliczenia są poprawne?