Strona 1 z 1

Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 5 lut 2013, 18:52
autor: TeDy
Witam! Oczywiście piszę jako początkujący psotnik, który ma za sobą zaledwie jedną owocówkę i jest w trakcie produkcji drugiego nastawu. Otóż użyłem wyżej wspomnianych drożdży (kupiłem je już jakiś czas temu, zanim dobrze przestudiowałem forum), nastaw postawiłem w zeszłą sobotę, więc dzisiaj mija już 10 dni odkąd zaczął pracować... w dniu dzisiejszym ma -1 Blg (aczkolwiek dalej co jakiś czas bąbelkuje) i ok 17-18%, temp nastawu to 25 stC. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem na drożdżach. Problem w tym, że na opakowaniu było napisane, że te 8 kg cukru przerobią w 5 dni i będzie 20%. Chwyt marketingowy? Ktoś ma jeszcze doświadczenia z tymi drożdżami?

Pozdrawiam!

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

: wtorek, 5 lut 2013, 19:22
autor: votrox
Witam,
ja używałem tych grzybków kilka razy i powiem tobie, że według mnie te 5dni i 20% jest możliwe. ALE! Jak użyłem czystą glukozę krystaliczną(cukry proste 99,6%), zakwasiłem odpowiednio garnek oraz utrzymywałem non stop 25stC to owszem trwało to 5-6 dni. Stężenie alkoholu 20% jest realne, ale przy normalnym cukrze i średnich warunkach temperaturowych 5 dni to mit. Jestem początkującym psotnikiem tak, że mogę się mylić.
Mam nadzieję, że pomogłem.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

: wtorek, 5 lut 2013, 19:34
autor: JanOkowita
A jak koledzy zmierzyliście te 17-18% lub 20 % ? Ciekaw jestem metody, bo nie znam sposobu.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

: wtorek, 5 lut 2013, 19:39
autor: TeDy
Liczyłem na to, że jeżeli poziom Blg jest poniżej zera to odczyt zwykłym alkoholmierzem będzie wiarygodny. Ale po Twojej odpowiedzi wiem, że się myliłem :)

Jasne, że pomogłeś votrox :) Przynajmniej wiem, że marketing to marketing. Robiłeś ten nastaw na pot stillu czy kolumnie?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

: wtorek, 5 lut 2013, 19:47
autor: votrox
Ilość psoty obliczana na 100% w stosunku do ilości nastawu.

Tu masz screena moich organków.
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Ale już niedługo będzie ta sama kolba+kolumna Hempla wypełniona sprężynkami miedzianymi oraz sprężynkami z nierdzewki+chłodnica Dimrotha. Dł. płaszcza w kolumnie 600mm natomiast w chłodnicy 300mm.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 18 wrz 2013, 16:07
autor: TeDy
Żeby nie zaśmiecać forum, to odkopię trochę ten temat :) Dawno się nie udzielałem na tym forum, ale to wcale nie znaczy, że go nie przeglądam. Natomiast mam do Was, fachowców pytanie:

Otóż, czy ktoś z Was używał kiedyś tych (lub podobnych) drożdży do owocówek? Lubię eksperymenty i jako posiadacz 20 kg śliwek chyba węgierek) wpadłem na pomysł, aby do gotowego zacieru zrobionego według instrukcji na opakowaniu, lecz pomniejszoną np. o 2kg cukru dodać w/w 20 kg przekojonych na pół śliwek. Liczę na to, że wyjdzie fajny, śliwkowy bimberek. Bardzo się mylę?

Pozdrawiam!

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 18 wrz 2013, 16:14
autor: gr000by
Raczej zaopatrz się w Spiritferm Turbo Fruit. Mają zestaw enzymów do przerobu owoców. No i pracują trochę wolniej i lepiej wydobywają aromat owoców. W trzecim akapicie masz opisane działanie drożdży w owocówkach i destylatach owocowych -> http://alkohole-domowe.com/forum/post78400.html#p78400 . Robiłem dawno temu raz owocówkę na Alcotec 48 i nie było w niej nic owocowego. Tak samo będzie z innymi drożdżami turbo do cukrówek, poza wymienionymi Turbo Fruit. Oczywiście jak robisz bimber o posmaku owocowym, bo destylat owocowy robi się z możliwie małym dodatkiem cukru.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 18 wrz 2013, 16:38
autor: wawaldek11
[quote="TeDy"]Lubię eksperymenty i jako posiadacz 20 kg śliwek chyba węgierek) wpadłem na pomysł, aby do gotowego zacieru zrobionego według instrukcji na opakowaniu, lecz pomniejszoną np. o 2kg cukru dodać w/w 20 kg przekojonych na pół śliwek. Liczę na to, że wyjdzie fajny, śliwkowy bimberek. Bardzo się mylę?
quote]
Jeśli masz w czym gotować gęste, to zrób klasyczny nastaw na śliwowicę. A uzyskany produkt zawsze możesz rozcieńczyć bimberkiem z cukru.
Ja jeszcze śliwek nie nastawiłem, ale mirabelki i brzoskwinie dochodzą ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 2 lip 2015, 16:42
autor: krzycho65
TeDy pisze:Witam! Oczywiście piszę jako początkujący psotnik, który ma za sobą zaledwie jedną owocówkę i jest w trakcie produkcji drugiego nastawu. Otóż użyłem wyżej wspomnianych drożdży (kupiłem je już jakiś czas temu, zanim dobrze przestudiowałem forum), nastaw postawiłem w zeszłą sobotę, więc dzisiaj mija już 10 dni odkąd zaczął pracować... w dniu dzisiejszym ma -1 Blg (aczkolwiek dalej co jakiś czas bąbelkuje) i ok 17-18%, temp nastawu to 25 stC. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem na drożdżach. Problem w tym, że na opakowaniu było napisane, że te 8 kg cukru przerobią w 5 dni i będzie 20%. Chwyt marketingowy? Ktoś ma jeszcze doświadczenia z tymi drożdżami?

Pozdrawiam!
Podpinam się pod ten stary temat. A mianowicie, kupiłem kolumnę aabratka te wymienione powyżej drożdże i zrobiłem nastaw z 2 paczek na 44 litry z 16 kg cukru, czyli według przepisu. I wiecie ile przekapałem ? 6 litrów spirytusu 96%. Blg po 10 dniach kiszenia wynosił 20(sic) i już nie spadał. Czyżby to co piszą na opakowaniach drożdzy to jednak wielka ściema? Chodzi mi o te AŻ 20% alkoholu. Dodam tylko że tak nędzne moce to idzie uzyskać na drożdżach piekarniczych

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 6 lip 2015, 12:18
autor: aronia
Po 1-sze nastaw nie powinien kisnąć tylko FERMENTOWAĆ. Kisnąć to mogą ogórki na zagrychę.
Po 2-gie startowałeś z Blg według obliczeń 26,6(o ile było to 16kg + 44l wody), a nic nie piszesz o temperaturze fermentacji - może je po prostu przegrzałeś i padły(a na to wskazuje Twój pomiar cukromierzem).
Po 3-cie z zastosowanych proporcji wychodzi nastaw lekko ponad 17% - chcesz 20% musisz jeszcze zwiększyć ilość cukru(ale po co męczyć tak drożdże to nie wiem).
Podsumowując: zamiast szukać czegoś w drożdżach może poszukaj informacji jak się powinno robić cukrówkę, aby cukier został całkowicie przerobiony, czas fermentacji był dla Ciebie akceptowalny, a może przy okazji było jak najmniej zanieczyszczeń w nastawie. Możesz zacząć np. od lektury tego tematu: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 6 lip 2015, 15:20
autor: Durik
Szkoda cukru, i szkoda drożdży.....

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 6 lip 2015, 18:43
autor: Drupi
Dużo jest mowy o procentach, a jaka jest Wasza opińja na temat smaku spirytusu z tych drożdży ? Kupowałem Moskwe sprzedawca namawiał mnie na te drożdże. Że jego zdaniem Alkotek jest nawet lepszy od Moskwiczy. Ja jednak pozostałem przy swoim wyborze. A Wy co sądzicie ? Czy Alkotek jest rzeczywiście łagodniejszy od innych drożdży ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 7 wrz 2015, 19:57
autor: Shogun255
Podpinam się pod wcześniejszy temat, chodzi mi o post użytkownika aronia. Chodzi o to przegrzanie drożdży, mam problem z zacierem 21l i 8 kilo cukru, fermentacja ruszyła dobrze w temp. około 22 stopni ze 22 blg na start, zatrzymało się na 12 blg i nie chce ruszyć. Proszę o poradę.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 7 wrz 2015, 23:50
autor: golec269
@Drupi witaj. Robiłem destylat na Alcotekach i wielu innych aby znaleść te najlepsze. Jeśli masz dobry sprzęt i dobrze przeprowadzisz proces to różnica między destylatami bedzie niwielka na korzyść Alcoteka. Czy warto za nie tyle placić? Moim zdaniem nie jeśli się robi często rektyfikację. Musisz spróbować i Sam ocenić czy są lepsze od Moskwiczy-tak najprościej się przekonasz.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 8 wrz 2015, 00:34
autor: golec269
@Shogun255. Spróbuj dolać ze 2l wody i mocno wymieszaj nastaw aby go napowietrzyć-około minuty. Powinien ruszyć po kilku dniach.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 26 wrz 2015, 22:48
autor: BAJO
Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 27 wrz 2015, 14:32
autor: Wald
Wyklaruje wcześniej niż miesiąc. Po ściągnięciu z nad osadu, już czyste, zamknięte szczelnie, może stać bardzo długo.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 28 wrz 2015, 19:45
autor: marcek10
BAJO pisze:Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?
Większość cukrówek które robiłem była na tych właśnie drożdżach. Co prawda najczęściej puszczałem po 2tyg. wtedy się wyklarowało i było ok. Ale zdarzało mi się i dłużej trzymać i naprawdę nic złego się nie działo poza lepszym wyklarowaniem :). Uważam te drożdże za jedne z lepszych.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 13 lut 2016, 10:20
autor: risto77
Witam Szanowne Grono i proszę o pomoc.
Nastawiłem cukrówkę na Alcotek 48x2 według przepisu z opakowania czyli 18kg cukru na 48l wody ( jeśli dobrze pamiętam ) I tu zagadka dla Was. Po ponad miesiącu pracy w temp. około 16stC nadal pracują i to dość mocno, gazują jak szampan ;). Co jest grane, że tak długo ?
Zaopatrzyłem się nawet w miernik BLG i wczoraj sprawdziłem. BLG=20 po prawie 1,5 miesiącu. Czy to normalne ? Doczytałem również, że wielu z Was robi na jednej paczce z 15kg i całość pracuje wtedy dużo, dużo krócej.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 13:59
autor: Smoczek64
Witam,
Nie jest normalne, aby mocne, szybko fermentujące drożdże przerabiały cukier tak wolno. Zapewne więc popełniłeś jakiś błąd lub nawet jakieś błędy.
Zacznijmy od drożdży – czy z nimi wszystko było OK? Sprawdziłeś termin przydatności? Przerobiłem na sobie fermentację (co prawda piwa) na drożdżach które się „zawieruszyły” i odnalazły długo po terminie ich przydatności. Co prawda nastaw cukrowy a piwny to nie to samo, ale…
Dalej – nastaw początkowy miał wysokie Blg początkowe (co zwłaszcza dla Alcoteców nie powinno być dużym problemem). Czy je zmierzyłeś? Warto, po przy takiej ilości łatwo się pomylić z cukrem i/lub wodą i można sporządzić nastaw o zbyt wysokim Blg. Jeśli sporządza się nastaw w niestandardowej wielkości (większej niż zaleca producent drożdży w przeliczeniu na 1 opakowanie drożdży), warto zmierzyć ph początkowe, ewentualnie dodać kwasku i pożywki (lub przecieru pomidorowego itp. itd. – opisane w różnych miejscach na forum). W Twoim przypadku patrząc na oko to akurat nie powinno mieć większego znaczenia.
Czy odpowiednio napowietrzyłeś nastaw? Drożdże na początku wymagają pewnej ilości tlenu (za dużo też nie jest dobrze!). Jeśli np. nastawiałeś na świeżo przegotowanej wodzie nie mieszając lub minimalnie aby syrop cukrowy tylko się rozpuścił to tlenu mogłoby zabraknąć, choć nie powinno to dać aż takiego opóźnienia w fermentacji.
Najbardziej podejrzewam temperaturę. Jaka była temperatura wody z cukrem kiedy sypywałeś do niej drożdże? Jeśli też 16stC to start fermentacji nie tylko mógł, ale wręcz powinien być ciężki i opóźniony. Jeśli początkowa temp. była za wysoka, to większość drożdży mogła zaliczyć padochę i efekt ten sam.
Czy odizolowałeś fermentator? Jeśli zrobiłeś to solidnie (z dołu po bokach i z góry) i wstawiłeś ciepły, porządnie rozbujany nastaw (a Alcotec potrafią porządnie wystartować naprawdę szybko), to mogłeś… przegrzać. Nastaw rzędu 60l a taki masz jeśli dobrze liczę, potrafi naprawdę porządnie „grzać”. Czy mierzyłeś temperaturę nastawu w trakcie?
Jeśli wstawiłeś chłodny, jeszcze przed porządnym zafermentowaniem nastaw do przewiewnej piwnicy czy szopy i nie izolowałeś go, to fermentacja idzie opornie, choć i tak Twoje 20 Blg wydają się za duże. A może pisząc o temperaturze piszesz o maksymalnej w dzień a w nocy spada do 2-3? Pamiętaj najistotniejsza jest temperatura nastawu.
Generalnie nie jest tragedią, jeśli cukrówka fermentuje dłużej niż zakładaliśmy, chyba, że nie masz co w tej chwili przez rurę przepuścić a wiadomo, Polak nie wielbłąd i pić musi.
Podsumowując: warto zmierzyć podstawowe parametry nastawu na początku (w szczególności temp. przed dodaniem drożdży, Blg). Jeśli ma to później trafić w jakieś średnio sprzyjające fermentacji miejsce, warto chociaż na początku zapewnić naszym milionom robotników przyzwoite warunki. Trzeba na bieżąco śledzić co się dzieje z nastawem – przede wszystkim temperaturę. Oraz spadek Blg (odgazowywać próbki, bo inaczej przekłamania są duże).
Udanych psoceń.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 17:30
autor: risto77
Dzięki za wskazówki. Postaram się do nich teraz odnieść. No to jeszcze x:
- drożdże w terminie
- cukier rozpuszczony w zimnej wodzie prosto z kranu a później dodane drożdże
- całość dobrze napowietrzona
- temp. pomieszczenia raczej stała i oscyluje miedzy 15 a 19 st.C w całym okresie
- wszystko zastartowało z małym opóźnieniem po 2 dniach
- początkowego BLG nie znam, dopiero teraz zaopatrzyłem się w miernik
- proporcje na pewno OK, mam 2 identyczne nastawy i oba mają to samo BLG
- próbka do pomiaru odgazowana
- fermentator w żaden sposób nie jest odizolowany i stoi na gołej posadzce
Przedwczoraj kiedy mierzyłem BLG, jeszcze x porządnie napowietrzyłem nastaw a w dzisiejszym pomiarze pokazało 15BLG ( w 2 dni 5 mniej )
Reasumując chyba wszystko jest na dobrej drodze ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 18:34
autor: Kamal
1. Błąd - drożdże wsypane do zimnej wody. Raczej najlepiej jest zadać w temp. ~30*C.
2. W zimnych pomieszczenich dobrze jest postawić fermentator na czymś - styropian, deska opcjonalnie. :-)
K.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 18:42
autor: risto77
Myślałem, że całość złapie żądaną temperaturę w trakcie skoro piszą aby wystudzać taki nastaw do 18st.C

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 19:16
autor: Kamal
Drożdże mają ciężej się rozruszać w "chłodnych" temp. :-)
K.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 20:01
autor: risto77
Ale dokończą robotę ??

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 20:27
autor: Kamal
Tak. Powinny zejść do - 4 Blg.
K.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 14 lut 2016, 20:46
autor: risto77
USPOKOIŁEŚ MNIE dzięki

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 16 lut 2016, 16:09
autor: Ralphi
To już nie jest jedyne miejsce gdzie ktoś opisuje problemy z nowymi alcotec 48 (tymi w nowych opakowaniach).

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 17 lut 2016, 18:16
autor: genas.1970
Daj im trochę ciepła, to zobaczysz prawdziwą fermentacje a dając do lodowatej wody drożdże po prostu je zaziębiłeś. Drożdże lubią ciepło, u mnie buzują po godzinie. Ciasto drożdżowe też nie wyjdzie w zimnym.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 18 lut 2016, 07:08
autor: risto77
No niestety. Pomimo, że drożdże nadal pracują to BLG spada bardzo powoli. Co robić?
Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 18 lut 2016, 07:15
autor: divastion
Najlepiej zrobisz, jak zostawisz je w spokoju. Każda zmiana środowiska, podczas gdy już są do czegoś przyzwyczajone - bardzo je osłabia i mogą Ci pod koniec paść... Teraz pracują wolniej, ale za to będziesz miał lepszy nastaw, jak zakończą pracę :)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 22 lut 2016, 15:08
autor: Ralphi
risto77 pisze:Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?
Wrzątku w żadnym razie nie! Jeżeli chciałbyś to jakoś ogrzać to robi się to w delikatny sposób typu: przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia, owinięcie kocem, założenie grzałki zewnętrznej (nie zaleca się grzałek wewnętrznych, takich akwariowych).

Nie napisałeś czy masz założoną pokrywę na tym fermentatorze, bo jeżeli nie to możesz ją założyć, z rurką lub bez, powinno to trochę poprawić komfort cieplny.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 22 lut 2016, 18:20
autor: Drupi
Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży np. babuni. " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 22 lut 2016, 18:26
autor: JanOkowita
Wystarczy użyć węgla w płynie, który wchłonie produkty przemiany materii drożdży. Nie wiem, skąd kol.Drupi masz dane, że akurat powyżej 16% robi różnicę.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 22 lut 2016, 18:27
autor: risto77
Drupi pisze:Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży.NP. babuni. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
Kolego. Możesz przetłumaczyć to na nasze ? Bo z Twojej wypowiedzi nic nie rozumiem.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 22 lut 2016, 18:42
autor: Drupi
Ano jak robłem na Moskwa style z 8 kg 30 L nastawu cukrowego nawet na Z/P wychodził taki produkt że zniewalał moich gości. A z 10 kg. jest zupełnie gorszy smakowo chociarz drożdże przerobiły znakomicie na duży procent. Te same parametry przy destylacji 2 krotnej. Ale to są tylko moje spostrzeżenia . A co do 1410 jeszcze nie zdążyłem zrobić ale kuzyn był szybszy i wyszło znakomicie z cięciem frakcji.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 22 lut 2016, 20:28
autor: janik
Produkt końcowy nie zależnie na jakich drożdżach i przy jakich stężeniach % podany jest przerobowi w zależności od dysponowanej aparatury,wypełnienia i umiejętności operatora może być różny. Niezależnie od typu drożdży i ilości dozowanego cukru nastaw można dobrze poprowadzić dając drożdżom optymalne warunki pracy i również utrudnić co prowadzi do produkcji wielu ubocznych składników fermentacji. Nigdy jednak nie jest idealnie więc szukamy przyczyn i dochodzimy do wniosków,że te czy inne drożdże są lepsze.
Z pewnością każdy zestaw drożdży ma swoją specyfikę i każdy z nas dobiera drożdże które nam odpowiadają.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 23 lut 2016, 12:41
autor: Ralphi
AMEN !

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 21 mar 2016, 15:53
autor: siacha
Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 21 mar 2016, 23:10
autor: golec269
Przerobi-nie wiem tylko czy jesteś cierpliwy? :D Trochę czasu upłynie.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 21 mar 2016, 23:17
autor: siacha
Tzn mniej więcej ile ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 21 mar 2016, 23:23
autor: chprzemo
siacha pisze:Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.

6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.

Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią

Pozdrawiam

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 25 mar 2016, 16:17
autor: ustianowski
Ja na Alcotec 48 robiłem nastaw 120 l, w tym 30 kg cukru. Przy stałej temperaturze 26*C przerobiły to w nieco ponad miesiąc. Mówię o jednej paczce drożdży. Robiłem już na nich różne nastawy i nic złego mi się nie przytrafiło ( no może na początku).Próbowałam także innych drożdży, naprawdę różnych i twierdzę że Alcotec należą do czołówki. :respect:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 16 gru 2016, 16:16
autor: Młodyy
Witam Panowie.
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ? :D
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 16 gru 2016, 22:12
autor: Doody
Odgazować to znaczy dobrze zamieszać :) , tak aby CO2 "opuściło" próbkę i wtedy zanurzyć cukromierz. Wynik prawdę Ci powie.. ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 16 gru 2016, 22:35
autor: zzibii
Drożdże turbo nie pienią się. Czqsami powstaje pierwszego dnia trochę piany na 1cm. Alcoteki to jedne z najlepszych drożdży i pracują łagodnie bez piany. 8 kg cukru na taką ilość wody to mocny nastaw ponad 28 blg. Na koniec ciężko drożdżakom się pracuje, bo coraz więcej % w nastawie. Po 5 dniach powiny już powoli kończyć pracę. Do sprawdzenia blg odgazuj próbkę, bo na cukromierzu zaraz pojawią się pęcherzyki gazu i wypychają go do góry. Pamiętaj, że blg mierzy się przy temp. cieczy +20'C. Po przerobieniu cukru powinno być w granicach minus 4-5 blg. Po skończonej pracy w beczce zapanuje cisza. Widać to po lustrze cieczy (brak bąbelków). Nastaw zacznie się klarować od góry.
Pozdrawiam zzibii.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 17 gru 2016, 10:29
autor: Młodyy
Hmm zrobiłem jak mówilisci i na cukromierzu wychodzi że jest poniżej zera smak również ciekawszy bo na początku był bardzo słodki teraz lekko kwaskowaty z pieknym zapachem alkoholu. To możliwe że przerobiły tyle cukru w 6 dni ! ? Zaraz ide po Klarowin to w poniedziałek może jutro wyklaruje tą beczke

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 17 gru 2016, 10:39
autor: Sędzia Dredd
Przyznam, że dopiero raczkuję w temacie drożdży gorzelniczych, bo dotąd używałem zwykłych drożdży babuni. Po lekturze forum zaczynam przekonywać się do drożdży turbo. Ostatnio kupiłem paczkę właśnie tych Alcoteców, tylko omyłkowo zamówiłem wersję z dopiskiem Classic zamiast Pure. Doczytałem też, że ważą nieco mniej. Czy ktoś korzystał właśnie z tych drugich, bo jestem ciekaw jak mają się do sprawdzonych przez Was 48 Turbo Pure?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 23 kwie 2017, 10:10
autor: McPi
W piątek ok 22 popełniłem nastaw, 13kg białego rozpuszczone w 42l wody.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium :odlot:. Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 :o .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 23 kwie 2017, 14:02
autor: golec269
Temperatura sama powoli będzie spadać a proces powoli zwalniać. Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 23 kwie 2017, 16:08
autor: McPi
Zrobiłem zgodnie z recepturą producenta, jednak na przyszłość zrobię jak radzisz, będzie spokojniej.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 26 kwie 2017, 14:25
autor: McPi
Wczoraj BlG niemal -5, także wszystko udał się wzorowo. Dziś odgazowane i zadany został bentonit.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 28 kwie 2017, 06:24
autor: Karwi
Dla krów uzywam teraz bentonitu http://certech.com.pl/katalog/monobent-mn98/
Tona 1500 zł widać trzeba i gdzie indziej spróbować go zastosować.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 28 kwie 2017, 07:37
autor: golec269
To taki woreczek Ci wystarczy na parę razy. :ok:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 28 kwie 2017, 19:28
autor: Karwi
Tylko czy zadziała tak jak powinno. Ja to stosuje w celu związania mykotoksyn i amoniaku.
Mam też droższe glinokrzemiany które kosztują 25 zł za kg ale są tak obrobione i oczyszczone ze wiążą tylko mykotoksyny

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 25 maja 2017, 14:35
autor: McPi
golec269 pisze:Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)
Kolejny nastaw, zgodnie z radą, chciałem zrobić z połową zalecanej przez producenta dawką drożdży. Gdy cukier był już rozpuszczony, a roztwór osiągnął oczekiwaną temperaturę okazało się,że słabo liczyłem i mam jeszcze mniej grzybów :hammer:
Nastaw 50kg białego dopełnione do 175l, blg 28,5, temp startu 27, temp otoczenia 20/21, szczególnie dokładne napowietrzenie, dodatkowo 200 gram koncentratu, do tego 3 paczki grzybków.
Następnego dnia, po ok 16 godzinach nastaw ładnie już pracował, temp nadal 27.
Koniec drugiej doby temp 28, więcej grzyby nie wypracowały. Następnie powolny spadek temp do 25 utrzymały ją jakieś trzy dni i kolejny powolny spadek do 22. Ostatnie trzy dni bardzo powolna praca już w temp otoczenia 20/21. W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 26 maja 2017, 10:59
autor: golec269
Raz zrobiłem nastaw 50kg białego dopełnieniem do pełna 200l na 2 paczkach T48. Po dwóch tygodniach taki sam efekt jak u Ciebie. To dobra metoda na lato żeby nie przegrzać nastawu. Sądzę, że jakość też cię zaskoczy.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 26 maja 2017, 22:54
autor: McPi
I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D
Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 17 sie 2017, 09:30
autor: użytkownik usunięty
Jeśli jest -5blg, to zapewniam cię, że cukru tam nie uświadczysz. Jeżeli mimo wszystko masz obawy, że ferment jeszcze trwa, podgrzej go do 40*C, lub dolej odpowiednia ilość spirytusu lub wódeczki. Taki zabieg na pewno zabije drożdże i zakończy fermentację.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 17 sie 2017, 12:29
autor: golec269
Kolego cukier przerobiony w 100%,jak masz kolumnę to nie musisz klarować i możesz zapadać na sprzęt i do roboty. Jak nie masz parcia to poczekaj za parę dni jak ustanie fermentacja to dasz bentonit i rurki. Twój wybór.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 06:02
autor: Zurek91
Cześć, ostatnio również kupiłem te drożdże na allegro ale proporcje mnie troche niepokoją.
Kupiłem 4 opakowania drożdży, z tego co podaje mi producent opakowanie starcza na 25L nastawu.
Dodatkowo: " 9kg cukru - czas fermentacji:7-10 dni; temperatura nastawu: 18-24°C; alkohol 21%"
Wychodzi na to, że przy 4 opakowaniach trzeba dodać 36 kg cukru na 100L nastawu..
Coś mi tu chyba nie gra.

Jakie macie doświadczenia odnośnie tych drożdży? Czy to nie za dużo cukru?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 07:45
autor: Pretender
McPi pisze:I tu Masz rację, już wiem, że będzie lepiej jakościowo. Smak w porównaniu do poprzedniego nastawu jest zdecydowanie przyjemniejszy. Czyli produkt końcowy też powinien być na plus, o ile czegoś nie spapram.

EDYTA:
W sumie dwa tygodnie spokojnej fermentacji, dzisiejsze blg -5.
Mimo obaw wyszło świetnie :D
Chyba jednak nie do końca...
W dniu, kiedy pisałem post z powyższym cytatem, zlałem nastaw znad osadu i odgazowałem. Następnego dnia dodałem bentonitu - wszystko wygladało dobrze. Dziś, czyli pięć dni po zlaniu i cztery od zadania bentonitu, okazało się że nastaw nadal bardzo delikatnie pracuje - czego wcześniej nie było widać.
BLG -5, oczywiście w odgazowanej próbce o prawidłowej temperaturze. Używam cukromierza z Gomaru, który w wodzie wskazuje sztywne zero - przed chwilą sprawdzałem kolejny raz. Temperatura otoczenia jak i nastawu 20. Rzecz jasna, o sklarowniu nastawu nie może być mowy.
Powiedzcie co z tym robić, a przedewszystkim ile cukru jeszcze może być w nastawie przy wspomnianym BLG - do tej pory zdawało mi się, że -5 oznacza że grzyby przerobiły całość, a jednak coś fermentuje.
Nadal czekać aż drożdżaki skończą, zatrzymać jakoś fermentację - jak? - czy grzać w obecnej for?mie
Odgazowałeś nastaw?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 07:57
autor: 275synio
Kolego Pretender, czy Ty bijesz posty bez pomyślunku i czytania tego, na co odpowiadasz?
Wyraźnie jest napisane, odgazowałem nastaw po zlaniu z nad osadu, a po kolejnych pięciu dniach, znów pomiar w odgazowanej próbce.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 22 lut 2018, 08:48
autor: Pretender
Hmmm, nie wiem jak to napisać ... jak jest wszyscy widzą. Ale przy -5 blg i „pracującym” nastawie jak dla mnie kolega źle odgazował. Stąd pytanie. Jak widać, użyłem zbyt dużego skrótu myślowego ... dzięki za zwrócenie uwagi będę pisał pełnym zdaniem, bez skrótów ...

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 30 mar 2018, 10:43
autor: Tomek1984
Ja miałem podobnie. Nastaw 14 kg cukru 2 paczki drożdzy w sumie 50L towaru. Rozpuszczony cukier wlałem do beczki, uzupełniłem wodą do temp 24 stopni. Drożdze ładnie sobie z boku rozpuściłem i dodałem do nastawu i dobrze napowietrzyłem. Pomiar Blg wskazał 25. Po 5 dniach nastaw przestał pracować. Odgazowana próbka w temp 20 stopni wykazała Blg -4. Poczekałem jeszcze dzień, zlałem z nad osadu, odgazowałem konkretnie, dodałem środek do klarowania Alcotec i....... dupa. Stało tak ze 3 dni i nic się nie klarowało. Poczytałem na Forum, wyniosłem do garażu gdzie temp wynosi 5 stopni. Już 4 dzień tak sobie stoi i do połowy wyklarowane. Zastanawia mnie dlaczego się nie klarowało w temp 17 stopni w domu.
Postanowiłem że kolejne nastawy będę zostawiał do klarowania grawitacyjnego w zimnym pomieszczeniu bez żadnego środka wspomagającego proces.

Wracając do drożdzy to pracowały jak szalone i max temp jaką osiągały to 27 stopni przy 18 w pomieszczeniu.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 30 mar 2018, 11:53
autor: użytkownik usunięty
Nawiązując, czy ph wody jakiej użyto do procesu fermentacji, ma wpływ na jakość i czas klarowania?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 30 mar 2018, 21:37
autor: DoktorPio
Ja stosuje dwie paczki w/w drożdży na 120l wody + 37kg cukru co daje mi 142l nastawu od fermentowanego po 10-12 dniach do blg -4
Cały proces robienia nastawu wygląda następująco.
Najpierw do 120L wody o temp 27-28*C wsypuję 27kg cukru mieszam do rozpuszczenia temperatura spada mi o 1-2*C ze względu że najczęściej cukier jest chłodniejszy. Otrzymany roztwór mam na poziomie 18-18,8 Brix - robię pomiar refaktrometrem
Dodaję dwie paczki drożdży i mieszam, wkładam czujnik termometru do środka beczki. Po około 12godz widać intensywna fermentację, kontroluję żeby temperatura nastawu nie przekroczyła 28 max 29*C. Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia, Brix podnosi się do 16Brix.
Proces fermentacji trwa tak jeszcze 8-10dni i schodzi do 7 Brix co po przeliczeniu kalkulatorem daje -4 Blg oczywiście do pomiarów refraktometrem robię również pomiar baligometrem ;)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 13:00
autor: land75
Panowie myślą zrobić nastaw pierwszy raz na tych drożdżach i zapodać 24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 13:23
autor: wkg_1
DoktorPio pisze:..... Po około 48 godzinach Brix roztworu spada do 10Brix dodaje jescze 10kg cukru i mieszam do rozpuszczenia .......
Dodajesz cukier i mieszasz pracujący nastaw ? Natlenienie nie przeszkodzi w fermentacji ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:13
autor: Doody
To częsta praktyka zwłaszcza przy nastawach owocowych, czyli dzielenie porcji dodawanego cukru. Fermentacja wręcz się wzmaga po dodaniu cukru w połowie procesu.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:22
autor: wkg_1
Tak, ale zawsze dodawałem cukier rozpuszczony w wodzie a pytałem o mieszanie pracującego nastawu i wpływ utlenienia spowodowanego tym mieszaniem.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:24
autor: Doody
Dodawałem na obydwa sposoby i nic się nie działo, choć rzeczywiście częściej dodaję syrop.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:35
autor: psotamt
land75 pisze:24 kg białego buraka dolać 80 l wody oraz dwie paczki drożdżaków czy takie proporcje będą okej czy zapodać trzy paczki drożdżaków.
Będą OK. Trzecia paczka zbędna.
Chyba, że czas ma znaczenie, to trzecia paczka znacząco skróci czas fermentacji.
Dwie jednak nie będą miały problemu doprowadzić nastaw do -4 BLG.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 4 mar 2019, 14:40
autor: land75
psotamt czas mnie nie goni zależy mi jedynie na odpowiednio dobranych proporcjach i tak żeby trunek wyszedł odpowiednio łagodny i nie piekący a czy to będzie 10 dni czy 20 to nie robi mi żadnej różnicy

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 10 mar 2019, 16:08
autor: DoktorPio
Zasada jest taka że lepiej ja nastaw fermentuje w niższym zakresie temperatur do 28-29*C optimum 25*C. Bo wyższa temperatura fermentacji to oprócz śmierci drożdży to więcej substancji które wpływają negatywnie na efekt końcowy destylatu. Natomiast to czy destylat będzie piekący czy łagodny to oprócz nastawu to ważny jest sposób i tempo destylacji.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 31 mar 2019, 20:40
autor: Mardog
Ja jako początkujący też jak autor zdecydowałem się na drożdże 48 pure. Nastaw z 24kg cukru, 3 paczek drożdży, całość 85L. Drożdze wrzucone do napowietrzonej wody o temperaturze dokładnie 25*, po 5h zaczęły delikatnie pracować, na w sobotę rano już ruszyły i jak do tej pory burza. Temperatura w beczce między 25 a 26 stopni więc myślę jest optymalnie.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 14:55
autor: psotamt
Mardog pisze:3 paczek drożdży
Na tę ilość cukru wystarczyłyby 2 paczki. Chyba, że bardzo szybko chciałeś zakończyć fermentację.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 20:04
autor: Mardog
No u mnie z czasem krucho, pod koniec tygodnia będę miał sobotni wieczór wolny więc może się uda żeby za 8 dni to się uspokoiło i można było coś popróbować. Dzisiaj temperatura dalej stała- 25*C.
W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 1 kwie 2019, 21:13
autor: psotamt
Mardog pisze:W sumie sugerowałem się etykietą, a tam na tą ilość cukru i wody zalecali 3 paczki.
Marketing. Przepis jest po to, byś kupił więcej niż potrzeba :mrgreen:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 2 kwie 2019, 15:21
autor: wkg_1
psotamt pisze:Na tę ilość cukru wystarczyłyby 2 paczki. Chyba, że bardzo szybko chciałeś zakończyć fermentację.
A próbowałeś szwedzkich Black Label ? Ja kupiłem bo nie było Alkoteców i są chyba jeszcze lepsze ! O wiele delikatniejszy zapach.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: środa, 3 kwie 2019, 21:20
autor: Mardog
Nie próbowałem bo to pierwszy raz, a dwa, że przyszła mi paczka z alkotekami. Ale zapisze i spróbuje. Co do samych alkoteców to dziś wrzuciłem na próbę cukromierz i wyszło 4blg- 5 dzień po wrzuceniu drożdży. Martwi mnie trochę temperatura bo stoi beczka w piwnicy na desce przykryta kocem. W piwnicy teraz ok 16 stopni a sam zacier niecałe 19 jak dziś patrzyłem. Troszkę chłodnawo i mogą się do soboty nie wyrobić bo jeszcze pracują.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 7 kwie 2019, 19:29
autor: użytkownik usunięty
Co do tych drożdży, to mam pewien niewypał.
Przygotowałem 22l ciepłej wody (ok25st), lanej z prysznica i 7kg cukru.
Drożdże jakiś czas leżały nieruszane w suchym miejscu, ale data ważności była ok. Ruch w rurce nastąpił dopiero po 24h a nastaw w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, wolno pracuje już 14 dobę :shock:. Blg wynosi 1. Natomiast do drugiego nastawu, użyłem drożdży nieco ponad miesiąc po terminie ważności, postępując identycznie i nastaw był o takich samych proporcjach.
Ruszył po 4h i pięknie szumi.
Święta chyba raczej na sucho :hmm:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 7 kwie 2019, 19:46
autor: JasnyPierun
Ja zrobiłem nastaw na tych drożdżach 14kg glukozy i woda łącznie do 50 litrów (temp wody podczas dodania drożdży 30*) i ruszyło to intensywnie po około 12h(po południu mieszałem rano już szumiało), a blg początkowe koło 23. Jestem zadowolony szumi mocno i jest piana a już pokazuje -2 blg. Nastawione 04.04 czyli 3 doba i to na jednej paczce.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 7 kwie 2019, 20:39
autor: wkg_1
Moim zdaniem to najlepsze z szybkich drożdży.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 7 kwie 2019, 20:45
autor: JasnyPierun
Wychodzi na to że paczka lipna albo może chloru więcej było w wodzie z kranu, nie miałeś przerwy w dostawie wody wcześniej?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 7 kwie 2019, 21:30
autor: użytkownik usunięty
Przerw w dostawie wody nie było. Stawiam na lipną paczkę, gdyż woda jaka pijemy na co dzień jest wysokiej czystości.
Piję ją bez przegotowania, bez żadnych obawień. Nie wymaga także filtrowania. Jest miękka jak deszczówka.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: niedziela, 7 kwie 2019, 22:16
autor: Dwaid
Od początku mojej zabawy robię nastawy w proporcjach 8kg cukru na 25l wody. Zadaję je w temperaturze 17-20 stopni i spokojnie rozgrzewają nastaw w chłodnym pomieszczeniu do 25 stopni. Jedyne co im mogę zarzucić, to to, że czas fermentacji nigdy nie pokrywa się z tym co jest napisane w tabeli, mimo wszystko nigdy mnie nie zawiodły i zawsze przerabiają cały cukier. Smak destylatu jest ok, nie mam niestety porównania do innych drożdży :)

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 09:04
autor: użytkownik usunięty
Dwaid pisze: Jedyne co im mogę zarzucić, to to, że czas fermentacji nigdy nie pokrywa się z tym co jest napisane w tabeli:)
Mam podobne skojarzenia.
Chyba, że czas pracy tych drożdży, podany jest w idealnych warunkach, czyli temperatura, czystość, ph i natlenienie wody, warunki fermentacji no i jakość cukru. Tak mi się wydaje.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: poniedziałek, 8 kwie 2019, 11:30
autor: wkg_1
W wysokiej temperaturze startu i na glukozie : D
Maksymalna ilość alko - na glukozie.
W 4 dni się wyrabiają do -4 z 7kg cukru.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: wtorek, 9 kwie 2019, 06:40
autor: Mardog
U mnie przerobiły wszystko do niedzieli czyli w 9dni. Wszystko było OK do momentu aż spadła temperatura w beczce po intensywnej fermentacji. Miałem chłodno w piwnicy i podejrzewam że to wydłużyło czas.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 12 kwie 2019, 16:34
autor: użytkownik usunięty
19dni.
Tyle potrzebowały drożdże, żeby zamienić cukier na alkohol w nastawie, o którym pisałem nieco wyżej.
Czemu tak długo :hmm: Wydaje mi się, że słabo się namnożyły, na wskutek zbyt małej ilości tlenu w początkowej fazie fermentacji.
Nastaw od kilku dni klaruje się i na dnie fermentora, występuje zaskakująco mały, ledwo dostrzegalny osad. Zasadniczo można by się pokusić o dalszą obróbkę, ale lepiej później, jak za szybko. Więc poczekamy :ok:
Z 24 do-4blg w 19dni.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 12 kwie 2019, 23:01
autor: wkg_1
Myślę, że lepiej szybciej niż za późno : )
Martwe drożdże smaku raczej nie poprawią.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 12 kwie 2019, 23:31
autor: użytkownik usunięty
Później, to znaczy po grawitacyjnym wyklarowaniu nastawu.
Skoro wolisz puszczać brutto a w dodatku może na plusie to już nie mój problem :ok:

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: piątek, 12 kwie 2019, 23:36
autor: wkg_1
Bo to raczej nie problem ; )

PS: Ale spróbuj kiedyś "na plusie" - możesz się zdziwić. Przecież drożdże najbardziej się męczą na końcu - gdy już umierają we własnych produktach metabolizmu. Żyłujemy na minus żeby wyciągnąć maks alko ale nie maks jakości ; ) Czas jest tu imho wrogiem jakości. Nie mylić z czasem fermentacji spowodowanym np. niższymi temperaturami. Chodzi o czas przebywania drożdży we własnych skondensowanych odchodach - w większości już martwych drożdży.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 13 kwie 2019, 06:13
autor: użytkownik usunięty
:scratch: Odchodząc troszkę z tematu.
Zatrzymujesz ferment np. na +4blg, żeby mieć lepszy jakościowo urobek i
nie wyklarowany podajesz dalszej obróbce?
Okey
Czy z owocówkami postępujesz podobnie?

Ps.
Kiedyś, może już o tym pisałem, przetrzymalem przefermentowany nastaw na gęstwie. Stał tak boroczek może ze dwa i pół miesiąca.
Czysty płyn zlalem i poddałem dalszej obróbce, nie wyczuwając obniżenia na jakości.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: sobota, 13 kwie 2019, 10:39
autor: wkg_1
Owocówek jeszcze nie robiłem ...

Z cukrem po prostu się zbytnio nie przejmuję gdy nie zejdzie na -4. Jak nie mam czasu i jest 0, -1 to dodaję Turbo Klaru i po jednym dniu a czasem wcześniej zlewam zostawiając tylko to co na dnie i jazda. Jakoś nie miałem nigdy kłopotów tylko dodaję kilka kropel antypiany. Glukozy trochę żal na taką rozrzutność więc czekam do końca : ))

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

: środa, 23 gru 2020, 05:52
autor: radosław.kwiatkowski
JanOkowita pisze:A jak koledzy zmierzyliście te 17-18% lub 20 % ? Ciekaw jestem metody, bo nie znam sposobu.
Ja ma np. Multimierz na którym są dwa odczyty 1 to blg 2 to potencjalna zawartość alkoholu.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 28 sty 2021, 16:00
autor: ansyn
Witam
Pytanie odnośnie drożdży alcotec 48 carbon.
Dwie paczki leżały sobie w nie ogrzewanym garażu tj temperatury do -5. Czy waszym zdaniem nadają się do użytku? Szkoda by było zmarnować cukier....opakowania oczywiście nie otwierane.
I jak z ewentualnym dawkowaniem ?
Cukier 14kg jedna paczka ?

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 28 sty 2021, 18:07
autor: bociann2
Cukru tyle co na opakowaniu zalecane.
Jezeli saszetki nie otwierane i zawartość jest sucha to wszysko będzie dobrze
Zrób dzień przed robieniem nastawu próbę drożdży. 100 ml cieplej, oslodzonej lekko wody i z pół łyżeczki drożdży. Jak zaczną pracować, rzn. ruszy fermentacja - jest gitara- można działać.

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 28 sty 2021, 20:06
autor: Darnix
Nie wiem jak Carbony, ale Alcotec 48 Turbo Pure spokojnie przerabiają mi 13kg cukru w 40L wody tyle że oczywiście dłużej niż na opakowaniu pisze. Pewnie coś koło dwóch tygodni - dokładnie nie wiem, bo i tak czekam aż się samo sklaruje i będzie czyste jak łza :-D

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

: czwartek, 28 sty 2021, 20:50
autor: ansyn
Carbony myślę, że to to samo ale z dodatkiem węgla, co prawda bardzo dawno nie korzystałem z nich ale tzw zwykle 48pure zawsze dawałem jedną paczkę na 14kg i przerabiały ale tak jak wspomniałeś czas ok 2tyg