KRUPNIK
Składniki:500 ml płynnego miodu
1/2 laski cynamonu
po 8 ziaren ziela angielskiego i goździków
1/2 laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
1/2 l wody
1 l spirytusu Sposób wykonania:500 ml miodu przyrumienić w garnku wraz z połową laski
cynamonu, goździkami, ziarnami ziela angielskiego, połową laski wanilii i szczyptą świeżo startej
gałki muszkatołowej. Dolać 1/2 wody i zagotować. Po ostudzeniu dolać litr spirytusu oraz dodać
skórkę z wyparzonych wcześniej pomarańczy i cytryny. Wymieszać i przelać do słoja, szczelnie
zamknąć. Odstawić na tydzień, rozlać do butelek, zakorkować.
KRUPNIK - przepisy
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KRUPNIK - przepisy
A ja znalazłem inny przepis na krupnik,
i pozwolę sobie go zapodać.
Nalewka „Krupnik”
Składniki:
1 litra spirytusu
1 kg miodu
1/2 gałki muszkatułowej
6 ziarenek pieprzu
6 goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cm cynamonu
1 płaska łyżka zmielonej kawy
1 płaska łyżka czarnej herbaty
1 litra wody
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Wodę zagotować i do gotującej się wody dołoSyć zmielone w młynku udarowym (lub ubite w
moździerzu) pieprz, goździki, ziele angielskie, cynamon, kawę, herbatę i gałkę muszkatołową.
Chwilę to pogotować.
Następnie schłodzić. W międzyczasie podgrzać miód aby był płynny. Wymieszać płynny miód z
zawiesiną trochę podgrzewając. Ponownie schłodzić.
Do przygotowanego naczynia szklanego (typu gąsior z zakrętką) wlać spirytus i schłodzoną
mieszaninę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec pociąć laskę wanilii. Mam nadzieję ze ktoś to zrobi i powie nam czy dobry.
i pozwolę sobie go zapodać.
Nalewka „Krupnik”
Składniki:
1 litra spirytusu
1 kg miodu
1/2 gałki muszkatułowej
6 ziarenek pieprzu
6 goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
3 cm cynamonu
1 płaska łyżka zmielonej kawy
1 płaska łyżka czarnej herbaty
1 litra wody
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
Wodę zagotować i do gotującej się wody dołoSyć zmielone w młynku udarowym (lub ubite w
moździerzu) pieprz, goździki, ziele angielskie, cynamon, kawę, herbatę i gałkę muszkatołową.
Chwilę to pogotować.
Następnie schłodzić. W międzyczasie podgrzać miód aby był płynny. Wymieszać płynny miód z
zawiesiną trochę podgrzewając. Ponownie schłodzić.
Do przygotowanego naczynia szklanego (typu gąsior z zakrętką) wlać spirytus i schłodzoną
mieszaninę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec pociąć laskę wanilii. Mam nadzieję ze ktoś to zrobi i powie nam czy dobry.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KRUPNIK - przepisy
KRUPNIK LITEWSKI.
Składniki:
3 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
6 szklanek miodu
Przyprawy:
2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
3 goździki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
3 cienkie plastry imbiru
3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
szczypta szafranu
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar
przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40
stopni C, dodać miód, mieszać aŜ miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie
przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w
ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Składniki:
3 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
6 szklanek miodu
Przyprawy:
2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
3 goździki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
3 cienkie plastry imbiru
3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
szczypta szafranu
Sposób wykonania:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar
przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40
stopni C, dodać miód, mieszać aŜ miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie
przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w
ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: KRUPNIK - przepisy
Krupnik kurpiowski z piwniczki plebana (oryginał):
- litr wody
- 2 Laski wanilii
- gałka muszkatołowa
- 14 goździków
- 2 krótkie laski cynamonu
- skórka z całej pomarańczy
- kawałek imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- miodku 1 litr
- karmel z cukru 0,5 kg
- bimberku 2 litry
- kwiat hibiskusa
- kardamonu ziarnko
- szafranu szczypta
4,5 ilość finalna
Zazwyczaj mnożę proporcje x 3. Przesmaczny i najlepszy. Najlepszy, bo mój, oczywiście po mojemu dopracowany.
Jak go zrobić? Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i wszystko, co tam jest, oczywiście pocięte lub skruszone, dodajemy miód, poczym sukcesywnie, karmelizowany powolutku cukier. Zestawiamy z ognia na godzinkę. Wlewamy do gąsiorka, dodajemy psotę i szczelnie szybko zamykamy. Po trzech dniach zlewamy do butelek i już nadaje się do picia.
Pamiętajmy, że przesmaczna jest też golonka w piwie polewana podczas pieczenia właśnie krupnikiem.
Minęło kilka dni. Żeby poprzeć teorię dobrym przykładem dziś gotowałem mój krupnik. Dołączam fotki z gotowania wywaru i karmelizacji cukru, oraz widok gąsiorka. Będzie on zalany do pełna psotą. Tak ciemną barwę daje oczywiście karmel (na tę ilość z 1,5 kg cukru) oraz miód gryczany. Lepszy jest zeszłoroczny, bo ciemniejszy, gdyż tego roku gryka nie obrodziła i jest jak na swój gatunek nieprzyzwoicie jasny, jak przestojały lipowy.
- litr wody
- 2 Laski wanilii
- gałka muszkatołowa
- 14 goździków
- 2 krótkie laski cynamonu
- skórka z całej pomarańczy
- kawałek imbiru
- 2 gwiazdki anyżu
- miodku 1 litr
- karmel z cukru 0,5 kg
- bimberku 2 litry
- kwiat hibiskusa
- kardamonu ziarnko
- szafranu szczypta
4,5 ilość finalna
Zazwyczaj mnożę proporcje x 3. Przesmaczny i najlepszy. Najlepszy, bo mój, oczywiście po mojemu dopracowany.
Jak go zrobić? Gotujemy wodę, wrzucamy zioła i wszystko, co tam jest, oczywiście pocięte lub skruszone, dodajemy miód, poczym sukcesywnie, karmelizowany powolutku cukier. Zestawiamy z ognia na godzinkę. Wlewamy do gąsiorka, dodajemy psotę i szczelnie szybko zamykamy. Po trzech dniach zlewamy do butelek i już nadaje się do picia.
Pamiętajmy, że przesmaczna jest też golonka w piwie polewana podczas pieczenia właśnie krupnikiem.
Minęło kilka dni. Żeby poprzeć teorię dobrym przykładem dziś gotowałem mój krupnik. Dołączam fotki z gotowania wywaru i karmelizacji cukru, oraz widok gąsiorka. Będzie on zalany do pełna psotą. Tak ciemną barwę daje oczywiście karmel (na tę ilość z 1,5 kg cukru) oraz miód gryczany. Lepszy jest zeszłoroczny, bo ciemniejszy, gdyż tego roku gryka nie obrodziła i jest jak na swój gatunek nieprzyzwoicie jasny, jak przestojały lipowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie