Strona 1 z 1

Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodzi

: środa, 21 gru 2011, 17:06
autor: wrona1984
Witam!! Ma mam pytanie czy jeśli na cukromierzu pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodzi to co mam zrobić??? Mam czekać aż przestanie chodzić czy już puszczać na rury... Prosił bym o odpowiedź bo mam dylemata :mrgreen:

Re: Mały Problem???

: środa, 21 gru 2011, 18:03
autor: Zygmunt
A cukromierz ile pokazuje? No i ile pokazuje na czystej wodzie?

Re: Mały Problem???

: środa, 21 gru 2011, 18:17
autor: wrona1984
Na wodzie pokazuje poniżej zera a jak wleje zacier to pokazuje 1.5/2.

Re: Mały Problem???

: środa, 21 gru 2011, 18:23
autor: Zygmunt
No to jest rozkalibrowany. Na wodzie musi pokazywać zero. Jak nie pokazuje "0", to zapisujesz sobie o ile przekłamuje i dodajesz tą wartość do pomiaru. Przykładowo- na wodzie pokazuje -2, to pomiar rzędu 1.5-2 naprawdę oznacza 3,5-4.

Koniec fermentacji jest wtedy, kiedy SPRAWNY cukromierz pokazuje ok. -4. Chodzi o to, że alkohol obecny w nastawie rozcieńczy go i wpłynie na pomiar. U Ciebie koniec będzie wtedy, kiedy cukromierz pokaże (przy założeniu że na wodzie pokazuje -2): -6.

Re: Mały Problem???

: środa, 21 gru 2011, 18:35
autor: wrona1984
Spoko dzięki wielkie za szybką odpowiedź. Pozdrawiam

Re: Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodz

: poniedziałek, 24 wrz 2012, 18:50
autor: Zając
Podłączę się pod temat gdyż mam podobny problem. Mój nastaw z jabłek to 25 litrów soku i 20 litrów wody w sumie 55 litrów do tego cukier około 22 GLB drożdże z pożywką i enzymami g995 i poszło. Po około 2 i pół tygodnia pracy Cukromierz pokazuje już -4 a zacier nadal pracuje w smaku wytrawne wino. Dodam tylko, że cukromierz testowałem na wodzie i w roztworze z cukrem 1/1 i 1/2 pokazuje tak jak trzeba. Co robić? Czekać?

Re: Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodz

: poniedziałek, 24 wrz 2012, 20:47
autor: radius
Przy nastawach owocowych (sok, moszcz) należy brać również poprawkę na niecukry, które zafałszowują wynik, oraz na alkohol w nastawie po przerobieniu pewnej ilości cukru. U winiarzy jest to dokładnie opisane.

Re: Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodz

: środa, 26 wrz 2012, 09:39
autor: Zając
Wobec tego będę czekał na zakończenie, co prawda praca się spowolniła delikatnie ale nie na tyle co by miało zamiar lada chwila kończyć.

Re: Cukromierz pokazuje mi że fermentacja jest zakończona a zacier jeszcze chodz

: sobota, 29 wrz 2012, 16:46
autor: Zając
Uff nareszcie stoi, przestało robić BLG -5 dam 3 do 5 dni na sklarowanie i na rurki. :punk: