Nastaw cukrowy
: sobota, 26 lis 2011, 23:42
Witam
Mam takie dość głupie pytanie, według mnie przynajmniej, ale nie daje mi to spokoju. W zeszłym roku strasznie zachciało mi się zrobić bimber i zrobiłem cukrówkę, wszystko ładnie szło, fermentacja trochę późno się zaczęła, ale to z mojej winy, bo źle przygotowałem drożdże winne, ale jak już ruszyła to ładnie szło. Fermentacja się skończyła i tak już zostało. Nastaw stoi do tej pory i moje pytanie brzmi: czy taki nastaw można destylować po tak długim czasie ? W najbliższym czasie prawdopodobnie zdobędę odpowiednią aparaturę do destylacji i dlatego pytam znawców, czy w ogóle warto się za to brać, czy może mi to zaszkodzić ? Bardzo proszę o pomoc i dziękuje.
Mam takie dość głupie pytanie, według mnie przynajmniej, ale nie daje mi to spokoju. W zeszłym roku strasznie zachciało mi się zrobić bimber i zrobiłem cukrówkę, wszystko ładnie szło, fermentacja trochę późno się zaczęła, ale to z mojej winy, bo źle przygotowałem drożdże winne, ale jak już ruszyła to ładnie szło. Fermentacja się skończyła i tak już zostało. Nastaw stoi do tej pory i moje pytanie brzmi: czy taki nastaw można destylować po tak długim czasie ? W najbliższym czasie prawdopodobnie zdobędę odpowiednią aparaturę do destylacji i dlatego pytam znawców, czy w ogóle warto się za to brać, czy może mi to zaszkodzić ? Bardzo proszę o pomoc i dziękuje.