Strona 1 z 1
Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 7 cze 2011, 22:33
autor: fructo1
Zacier pracował trzy tygodnie. Mierząc cukromierzem ma 5. Dałem klarowin, co z tego wyjdzie?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 7 cze 2011, 22:37
autor: macius
Powinno być na minusie. Co zacierałeś i jak?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 7 cze 2011, 22:39
autor: radius
Co z tego wyjdzie? Słaby (procentowo), lekko słodki nastaw
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: środa, 8 cze 2011, 13:04
autor: fructo1
Witam.Mam cukromierz ktory ma skalę podaną w procentach od 0 do 30.Jak to się ma do skali którą podajecie w Ballingu?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: środa, 8 cze 2011, 13:20
autor: Wald
fructo1 pisze:Jak to się ma do skali którą podajecie w Ballingu?
Ma się całkiem podobnie.
Blg 10, to 10 dkg cukru w litrze nastawu.
10% cukru w kilogramie wody to 10 dkg.
A że litr wody waży 1 kg wychodzi na to samo.
Skalę powyżej 30 Blg mają tylko cukromierze specjalne do miodów.
Normalnie nastawy nie powinny przekraczać 22 Blg więc 30 zupełnie wystarcza.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: środa, 8 cze 2011, 21:12
autor: pokrec
Ych, znowu mam dysonans, chodzi o zacier, czy nastaw? Bo jak zacier, to raczej trudno maczać cukromierz w pulpie zbożowo - ziemniaczanej. Na cukrze to się nazywa nastaw...
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 14 lip 2011, 19:18
autor: afrowawa
Podepnę się do tematu żeby nie tworzyć nowego
Zacier/nastaw (1410) nastawiłem ok. 1,5 tygodnia temu, od 2 dni rurka przestała pracować (lecz woda w rurce była lekko wypchana) dzisiaj zmierzyłem blg. i mam około -2, zaczynać już go klarować białkiem kurzym i w sobotę pędzić czy się wstrzymać?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 14 lip 2011, 19:34
autor: Diesel
Jak jest na minusie to śmiało możesz dawać na rurki. A z jajcami bym się nie pieprzył bo według mnie nie warto, mi się zawsze syf ustaje na dnie więc idzie bez problemu zlać całość, a jak jeszcze dłużej postoi to się robi przeźroczysty.
pozdrawiam TDi
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 7 sie 2012, 15:47
autor: Marek66
Wald pisze:fructo1 pisze:Jak to się ma do skali którą podajecie w Ballingu?
Ma się całkiem podobnie.
Blg 10, to 10 dkg cukru w litrze nastawu.
10% cukru w kilogramie wody to 10 dkg.
A że litr wody waży 1 kg wychodzi na to samo.
Skalę powyżej 30 Blg mają tylko cukromierze specjalne do miodów.
Normalnie nastawy nie powinny przekraczać 22 Blg więc 30 zupełnie wystarcza.
To ja chyba przesadziłem z cukrem, 25 l wody i 11kg cukru to wychodzi mi 44 dkg w litrze.
robi 2 tygodnie, teraz ma 10 Blg i dalej pracuje. Dałem jeszcze 1 kg ryżu.
Czy mam czekać aż będzie na minusie BLg, czy jak przestanie robić?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 7 sie 2012, 21:58
autor: mtx
Jak przestanie "robić" to zmierz blg
wtedy się przekonasz czy przerobił do końca czy nie,
tak czy siak jak skończy fermentować to goń nastaw i tyle, a na przyszłość będziesz miał
nauczkę, żeby mierzyć blg na początku (przed dodaniem drożdży).
Pozdrawiam
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 7 sie 2012, 22:50
autor: Emiel Regis
Marek66 pisze:
Czy mam czekać aż będzie na minusie BLg, czy jak przestanie robić?
Jak przestanie robić przy np 5 to możesz dłuugo czekać aż zejdzie na minus
Jak zauważysz że przez kilka dni blg ani drgnie to już jest ten moment.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 20 mar 2014, 20:34
autor: wojs40
Witajcie. Nastawiłem cukrówkę 5 dni temu. W ok. 22l wody rozpuściłem 7 kg cukru. Początkowe blg wynosiło 21, dzisiaj ma między 0 a -1. Jak obliczyć wydajność z takiego wsadu i czy można gotować mimo że zacier jest nie przezroczysty? Pozdrawiam.
Re: Odp: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 20 mar 2014, 20:51
autor: klodek4
Wiesz kolego, powiedz czym to będziesz traktował, czy destylacja, czy rektyfikacja, poza tym powinieneś poczekać aż poziom cukru spadnie do ~4 , co do klarowności to nie jest klarowne, po pierwsze bo nastaw nie jest przerobiony do końca, jak przerobi to potraktuj to żwirkiem lub środkami do klarowania, nie zapomnij o odgazowaniu tego.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 20 mar 2014, 20:53
autor: Lootzek
O matuś, ależ leń..
Szukajka padła?
. Wydajność: około 3,5-4 litrów czystego etanolu w nastawie. Wszystko zależy jak się drożdże spisały. -1blg to za dużo. Cukrówka powinna zejść do 3-4 kresek poniżej zera, chyba że mierzysz nagazowany nastaw. Możesz destylować nieprzejrzysty nastaw. Nie wybuchnie, ale da się cukrówkę lepiej sklarować. Chyba że gonisz na kolumnie, wtedy nie ma to znaczenia. Problem z odklarowaniem może się brać z w/w obecności CO2 w cieczy.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 20 mar 2014, 21:20
autor: wojs40
Lootzek pisze:O matuś, ależ leń..
Szukajka padła?
.
Na forum nie trudno znaleźć że z 1 kg białego proszku powinno się uzyskać 0.5 l spirolku. Pytam dlatego, ze przed tygodniem przeprowadziłem swoją pierwszą destylację i nie uzyskałem takiego wyniku, nawet się do niego nie zbliżyłem.
Był to z całą pewnością powód źle prowadzonej destylacji. Proszę o wyrozumiałość przy tego typu pytaniach, a na forum jest wiele powtarzających się wątków. Pozdrawiam.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 20 mar 2014, 21:29
autor: lesgo58
wojs40 pisze:Witajcie. Nastawiłem cukrówkę 5 dni temu. W ok. 22l wody rozpuściłem 7 kg cukru. Początkowe blg wynosiło 21, dzisiaj ma między 0 a -1. Jak obliczyć wydajność z takiego wsadu i czy można gotować mimo że zacier jest nie przezroczysty? Pozdrawiam.
Mnie wychodzi że jest ok. 27 blg. Przyjmując, że cukromierz oszukuje o 6 oczka to w tej chwili masz nie 0 blg a 6 blg. Do konca potrzeba jeszcze przerobić ok.10 blg.
Stąd taka mała wydajność.
A wydajność 0,5l/kg cukru nie jest aż taką rewelacją. Zwłaszcza jak pracujesz na kolumnie.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: czwartek, 20 mar 2014, 21:31
autor: Lootzek
Niekoniecznie destylacji, coś mogło pójść "nieteges" także w czasie fermentacji i prawdę mówiąc na to bym stawiał
. Przegrzany nastaw, jakieś zakażenie go czymś, za słabe drożdże padające przed przerobieniem całego cukru, jest sporo podejrzanych.
Edycja: lesgo, w jaki sposób wyszło Ci 27 blg? Cholibka, może ja źle liczę, ale uparcie wychodzi mi ciut ponad 24.. 7 kg cukru w 29 kg roztworu, bo Balling liczony jest wagowo, nie objętościowo?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 14:43
autor: radius
@ Lootzek, dobrze liczysz
Balling wylicza się wagowo, więc w tym wypadku blg wynosi 24.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 14:54
autor: lesgo58
Cholibka !!! Dupłem sie.
Ale mimo wszystko jest różnica 3blg z tym co opisywał @wojs40.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 16:34
autor: wojs40
Mi nie wyszło z wyliczeń, lecz napisałem ile wskazywał mi miernik/cukromierz/. Nie upieram się że wskazania są prawidłowe. Dzisiaj blg mojego nastawu wynosi ok. -2
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 16:38
autor: lesgo58
Lepiej sprawdź cukromierz na wodzie. I wtedy weź poprawkę (albo i nie) na wskazania.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 16:41
autor: wojs40
Na wodzie wskazuje 0 /zero/.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 16:46
autor: radius
Weź 0,9 litra wody, rozpuść w niej 10 dag cukru i sprawdź czy wynik będzie 10 blg. Jeżeli nie, to postaraj się o nowy cukromierz
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 17:01
autor: Lootzek
Albo zrób próby kontrolne dla 10 i 20 blg, wtedy będziesz wiedział o ile Cię oszukuje i jaką wziąć poprawkę, bo przy cukro i alkomierzach powszechnie dostępnych na rynku może się okazać że ten drugi będzie gorszy
. Chyba że stać Cię na atestowany sprzęcik z wyższej półki, to wtedy jesteś król
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 21:21
autor: wojs40
Co do mojego cukromierza to dokonam sprawdzenia poprawności wskazań, natomiast jeśli chodzi o cukrówkę to czy w przypadku braku zmian zawartości cukru mogę go wstawić w chłodne miejsce aby się wykrystalizował? Czy zacier przed grzaniem musi być odgazowany?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: piątek, 21 mar 2014, 21:51
autor: Lootzek
Jeśli fermentacja się zatrzymała, to oczywiście. A jeśli chodzi o odgazowanie, zrób je od razu, nie przed samym gotowaniem, bo nieodgazowany nastaw zwyczajnie Ci się nie wyklaruje.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 24 mar 2014, 13:47
autor: Kamal
Ja miałem alkoholomierz, który zawyżał mierzony alkohol o 10%. Ale kantował, tak tylko do 50%, bo już wyższe alkohole mierzył poprawnie. A sprawdziłem go na wodzie, gdzie pokazał 10%, a poprawki dokonałem na pożyczonym alkoholomierzu.
.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 24 mar 2014, 21:11
autor: wojs40
Już zamówiłem nowy cukromierz, kosztował 3 razy więcej niż mój poprzedni. Oby tylko powiedzenie droższy nie znaczy lepszy się nie sprawdziło.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 25 mar 2014, 17:39
autor: wojs40
Właśnie dotarła przesyłka, odgazowany, odfermentowany nastaw wskazał między-3 a -4. Lesgo po raz kolejny miałeś rację.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 25 mar 2014, 17:43
autor: lesgo58
Ja miałem rację? Już dawno mi się nie zdażyło...
Chociaż ostatnimi czasy zauważyłem, że jak się pomylę to czasami też mam rację.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 25 mar 2014, 18:23
autor: wojs40
Tak Lesgo, miałeś rację, nie dosłownie ale sugerowałeś że cukromierz przekłamuje.
Pierwsze granie mi nie wyszło, czas na drugie, może wyjdzie/byle nie bokiem/.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: niedziela, 9 lis 2014, 14:29
autor: kret2104
Witam!
Ostatnio mnie znowu naszła ochota na zrobienie magicznej mikstury pod znaną nazwą "bimber"
Jest to mój 3 raz, wiec dopiero tak naprawdę początki i nie jestem w tym bardzo doświadczony. Za pierwszym razem przyznam, że wyszła drożdżówka
ledwo to dało się pić, ale na woodstocku ludzie nie wybrzydzali
Za 2 razem już smak lepszy i woltarz niczego sobie. To były małe ilości bo zaledwie 10l nastawu.
Tym razem postanowiłem zrobić krok naprzód i zrobić zacier 25l z jabłek. Miałem ok. 9kg jabłek gdzie wszystkie ładnie umyłem i do mielarki, wyszło mi ok 10l pulpy. Potem wszystko uzupełniłem syropem cukrowym (7kg cukru) do ok. 25l i zmierzyłem BLG które wynosiło 28. Użyłem drożdży "SpiritFerm Turbo Fruit", które wyczytałem że własnie potrzebują 28-29blg więc wszystko idealnie się zgrało. Drożdże wsypałem jak temperatura mieszaniny wyniosła 26 stopni i po chwili zaczęło się. Pokrywkę tylko delikatnie nałożyłem, ale nie dociskałem. Po 3 dniach zamknąłem szczelnie, założyłem rurkę i ładnie bulgotało. Teraz od 3 dni mam cały czas Blg 6 i stopniowo przez te 3 dni coraz rzadziej pykało aż w pewnym momencie w ogóle woda w rurce stanęła i nic, więc otworzyłem i zamieszałem bo te 6blg mi nie dawało spokoju. Jak zamieszałem to popykało znowu i dalej słychać pykanie co 15-20 sek. Dzisiaj akurat znowu nie pyka już w ogóle i Blg dalej 6, jak skosztowałem zacier to jest alkohol wyczuwalny nie ma posmaku drożdży (no może po przełknięciu delikatnie czuć) wszystko jest mętne i nie czuć jakoś bardzo, że jest słodkie, czuć jabłka delikatnie. Cukromierz sprawdziłem na wodzie i pokazuje 0. A no i najważniejsze temperatura w pomieszczeniu to ok. 25 stopni a temperatura zacieru teraz wynosi 24 stopnie. Jestem świeżak, więc proszę o wyrozumiałość bo nie wiem czy to klarować już czy dodać drożdży. Pomocy :/
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 10 lis 2014, 14:01
autor: eldier
Dodanie drożdży nic już nie pomoże. Zostaw to w spokoju jeszcze, może trochę jeszcze przerobi. To co zrobiłeś to prawie cukrówka, a więc na jabłko w gotowym trunku nie licz. No chyba, że dodasz jeszcze soku jabłkowego, to jakiś delikatny aromat jabłek może się znajdzie
Drożdże lepiej pracują w niższych temperaturach tak koło 18-20*C, produkują wtedy mniej "syfu", a więc jakbyś nastawiał kolejny raz to pomyśl o tym.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 10 lis 2014, 15:27
autor: Myman
kret2104 pisze:Witam!
... czy to klarować już czy dodać drożdży. Pomocy :/
Kolego, jeśli przestało pracować a BLG jest nadal wysokie to najprawdopodobniej znaczy, że stężenie alkoholu jest na tyle wysokie, że drożdże wyższych % wyrobić nie mogą (odrzucam tezę, że podgrzałeś nastaw i termicznie zabiłeś grzybki). Najprościej będzie jak dodasz zwykłej wody i jeśli ruszy to ok a jak nie to wtedy możesz zaszczepić nowymi drożdżami. Alternatywnie możesz to też już pogonić, tylko nic nie wylewaj i na tym co ci zostało zrób nowy nastaw. W ten sposób odzyskasz pozostały cukier.
Gdyby cię natomiast cukromierz oszukiwał, to spróbuj co masz w garze. Gotowy do przerobu nastaw powinien być bardzo wytrawny, wręcz gorzkawy.
Może być również tak, że próbka nie jest odgazowane i wydzielające się co2 wypycha aerometr. MANOWAR
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 10 lis 2014, 19:17
autor: kret2104
No miałem jabłka które niedługo byłyby na wymarciu więc je tam dodałem do wszystkiego i nie liczyłem że będzie jakos czuć aromat w bimberku;)
Dzisiaj znowu sprawdziłem Blg i znowu jest 6, jak otworzyłem pojemnik to wydobywały się jeszcze bąbelki ponad ten osad górny więc podejrzewam że to pracuje wszystko jeszcze. Jak posmakowałem to trudno okreslić.. ale zbliża się ku lekko gorzkawemu smaku.
A jeżeli dodać drożdży to znowu suchych? czy z płynnych szczep zrobić i dodać. No i ile ich dać? Przepraszam za tyle pytań ale tak jak wspomniałem to jestem nowy w tym co robimy więc lepiej zapytać się kolegów po fachu
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 10 lis 2014, 20:47
autor: eldier
Chłopie, a co ja wcześniej pisałem o drożdżach? Weź Ty czytaj co się do Ciebie pisze, to już nie pierwszy raz. Nie mówię, że wszystko, ale chociaż odpowiedzi na Twoje pytania.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: poniedziałek, 10 lis 2014, 23:18
autor: kret2104
Jest 50/50 czy dodać czy nie... Bo tutaj kolega "MYMAN" powiedział że mogę dodać jeżeli się nic nie będzie dziać... Też można poczytać co inni piszą....Najlepiej dissować niż pomóc. Chodzi mi o to że to cały czas pracuje a blg cały czas to samo i nie wiem co robić. Bulgot stały w odstępach 25sek.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 11 lis 2014, 08:40
autor: aronia
Przy tym stężeniu, które już jest restart będzie trudny, więc poczytaj o tym jeżeli jesteś przekonany do dodawania kolejnych drożdży. Proporcje zastosowane przez Ciebie znaczą, że temat "Owocowe brandy" jest Ci obcy. Następnym razem zamiast "marnować" jabłka w ten sposób zrób z nich sok i popijaj go przy robieniu cukrówki albo dodaj go już do gotowego trunku - będzie miało więcej z jabłek niż obecnie. Powodów dlaczego Blg się nie obniża nie ma po co już szukać tylko trzeba zacząć działać. Jak dla mnie na rurki i kolejny nastaw na dundrze dla odzyskania cukru, a w wolnej chwili lektura forum.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 11 lis 2014, 11:15
autor: mirek109
aronia pisze: Jak dla mnie na rurki i kolejny nastaw na dundrze dla odzyskania cukru
Ile tego cukru może odzyskać?
Czy to ma sens?
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 11 lis 2014, 12:31
autor: Lootzek
No.. pewnie z 1,5 kg!
A poważnie, przynajmniej będzie miał dobrą bazę, już zakwaszoną, z pożywką w postaci przegotowanych drożdży i jakimś tam dodatkowym aromatem jabłek (choć po gotowaniu, przynajmniej u mnie, jest taki jakby hmm, szarlotkowy?). Kolejny nastaw na tym dundrze zrobiłbym też na jabłkach albo soku z nich.
Re: Czy zacier jest już gotowy?
: wtorek, 11 lis 2014, 12:42
autor: aronia
Może odzyskać tyle samo cukru, które chce ratować dodawaniem drożdży - skoro chce dofermetować to widocznie jest dla niego to spora strata. Ja dunder z nieprzefermentowanych do końca owocówek stosuje zazwyczaj do cukrówek, bo oprócz pozostałego cukru chce dodatkowo odzyskać resztkę alkoholu, którego nie chce mi się odciągać przy destylacji
.