Strona 1 z 1

Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 28 kwie 2011, 22:53
autor: allegro-gsm-pl
Witam. Panowie mam dwa nastawy, w pierwszym ok 22 l wody 7 kg cukru i paczka drożdży T3, w drugim trochę więcej wody i 8 kg cukru, i też paczka T3. Stoi to już 10 dni i w 7 kg wskazuje mi 3 BLG a w 8 kg wskazuję 5 BLG. Czego nie wyrobiło? Wrzuciłem grzałkę z temp 25*C bo może mają za zimno, no ale niby w temp. pokojowej stoi. Co o tym myślicie?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: piątek, 29 kwie 2011, 20:17
autor: we125
Ja miałem taką sytuację i podejrzewam że drożdżaki mi się ugotowały. Innym razem dałem za dużo cukru i też blg stanęło na takim poziomie. Mam jeszcze pytanie czy cały nastaw ma 22 l czy do 22 l wody dodałeś 7 kilo cukru?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: piątek, 29 kwie 2011, 23:19
autor: allegro-gsm-pl
22L wody plus cukier_, przegrzać ich nie przegrzałem_, za dużo cukru_? No niby tyle jest w instrukcji, T3 przerobią i 12kg tylko już nie będą efektem turbo.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 30 kwie 2011, 22:22
autor: we125
Ile blg miałeś na starcie może cukier też był jakiś turbo. A jak nastaw się zatrzymał to już dawaj na gary. A wodę po destylacji możesz wykorzystać do następnego nastawu.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: niedziela, 8 gru 2013, 14:10
autor: kogutWP
Witam.
Mam problem ze swoim nastawem z jabłek. Drożdży używałem BAYANUS i około 8kg jabłek, a cukru dodawałem etapami łącznie około 3kg. Po 30 dniach proces stanął i tak do dnia dzisiejszego, na poziomie 5BLG. Czy mogę to poddać destylacji? Czy muszę jakoś wznowić reakcje aby dobić do 0BLG?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: poniedziałek, 9 gru 2013, 09:03
autor: radius
Przy takim poziomie Blg, nie warto bawić się w restart, być może wynik jest zafałszowany przez cząstki stałe i niecukry. Mierzyłeś sklarowany płyn?
Jeżeli fermentacja się zakończyła to destyluj, a na pozostałym dundrze ewentualnie możesz zrobić kolejny nastaw, ale chyba nie bardzo warto ;)

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: poniedziałek, 9 gru 2013, 10:19
autor: kogutWP
Nie klarowałem go jeszcze bo nie wiedziałem co robić.
Płyn oddzieliłem od cząsteczek jabłek i ostatni etap fermentacji robił się bez jabłek, sam płyn, i wydawało mi się że przez ten zabieg właśnie coś schrzaniłem :(
Do probówki wlałem sam płyn bez resztek i on mi wskazał 5blg :(
Nastaw stoi cały czas w balonie, nic nie wietrzyłem.

Mam dodać turbo klar i na rurki ??

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: poniedziałek, 9 gru 2013, 11:30
autor: radius
Jeżeli chcesz, żeby destylat pachniał jabłkami to nie klaruj, tylko destyluj nastaw w takim stanie jak masz teraz :ok:

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: poniedziałek, 9 gru 2013, 12:55
autor: kogutWP
OK
Zamelduje jak wyszło ;)

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 00:58
autor: GRZEŚ141
Witam.
Mam ten sam problem co kolega drożdże moskva style, 8 kg cukru, do 25l wody i stop przy 7blg już drugi dzień. Koledzy czy podanie pożywki pomoże, czy może zlać wszystko do nowego pojemnika i dodać tak z 1/4 paczuszki tych samych drożdżaków? :bezradny:
Co o tym myślicie?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 07:56
autor: gr000by
Jesteś pewny, że nastaw się nie przegrzał? Przy tej ilości alkoholu w nastawie możesz zapomnieć o dodawaniu świeżych drożdży. Spróbuj dodać 3-4 litry wody do nastawu, możliwe że drożdże wtedy wystartują. A jak nie to destyluj, a na pozostałości z kociołka zrób kolejny nastaw, żeby nie marnować cukru, który w niej pozostał.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 08:13
autor: GRZEŚ141
Tak zrobię dodam około 4l wody i zobaczymy, a przecierek pomidorowy jakby z wodą dodał może by drgnęło, co wy na to koledzy?
Tylko jeszcze jedno pytanie zlewać do czystego pojemnika czy dolać do tej beczki w której stoi wodę?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 09:27
autor: gr000by
Przecieru możesz dodać, ale na szał drożdży po jego dodaniu bym nie liczył - jak już to nieco odtruje środowisko dla drożdży. Dolewaj wodę do tej beczki, w której teraz stoi i wymieszaj dobrze. Zależy ci na pobudzeniu drożdży do pracy, więc nie możesz zlać nastawu znad osadu drożdżowego :).

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 10:32
autor: edicool
Napiszcie Panowie, jakiej wody używacie.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 12:44
autor: Kamal
Ja używam wody ze studni, i nie mam problemów z fermentacją.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 17:03
autor: GRZEŚ141
Nastaw też był robiony na wodzie z butli może faktycznie za mało tlenu. Dodamy zamieszamy i zobaczymy. Mam nadzieję że się nie przegrzały bo wtedy ratunku chyba niema :(

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 17:58
autor: PETER29
Osobiście też miałem taki problem z Moskviakami. Nie warto robić żadnych restartów tylko do kotła i na rury. Na dundrze zrobić kolejny nastaw odliczając cukier, który się tam znajduje i po sprawie. Szkoda nerwów i czasu.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 28 sty 2014, 18:07
autor: Zygmunt
Woda z RO jest tez pozbawiona większości niezbędnych związków mineralnych, których drożdże potrzebują nie mniej, niż tlenu. Taką wodę trzeba suplementować odpowiednimi pożywkami.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 1 lut 2014, 11:36
autor: GRZEŚ141
Niestety nie ruszyło poszło w rurkę! Ale zostawiłem dunder na kolejny nastaw.
Koledzy prosiłbym o pomoc, jakie proporcje przy nowym nastawie, ile wody, cukru, i ile dodać dundru? Całość, czy jakoś go dzielić, po troszku do kolejnych nastawów?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 1 lut 2014, 17:21
autor: Wald
Wstawiaj z całego dundru. Wody dolej do objętości jaka Ci pasuje do kotła, a cukru nie więcej niż do 26 Blg.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 1 lut 2014, 18:40
autor: GRZEŚ141
Dziękuję kolego za rady, działam.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 25 mar 2014, 10:04
autor: stranger
Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Nastaw cukrowy 30 L na Drożdżach Spiritferm Moskva Style, BLG 1 i tak zostało, po samodzielnym sklarowaniu poszło w rurki a z racji wielkości garnuszka po 2 ariach zostało mi jeszcze ok. 9 L. Pierwsze dwa akty miały miejsce w niedzielę, dunder który pozostał siedzi w 30 l plastikowym pojemniku fermentacyjnym zadekowanym w chłodnym garażu ok 15'C i czeka na 3 część.
Proszę powiedzcie ile taki dunder może czekać ? BLG ok 5.
Czy może nastawić już dziś policzyć tak by końcowe BLG było 23 - 24 po dolaniu 3 części dundru w sobotę ?
A może śmignąć wszystko i nastawić od nowa ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. :poklon;

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 25 mar 2014, 14:02
autor: gr000by
Możesz już nastawić kolejny nastaw, do którego później dodasz ostatnią porcję dundru. Albo możesz poczekać, jak nie jest to dłuższy czas oczekiwania. Tydzień taki dunder wytrzyma, może dłużej - nie wiem dokładnie ile, bo dunder z cukrówki z resztkami cukru zużywam w ciągu 72h od wystygnięcia do temperatury otoczenia.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 7 cze 2014, 10:12
autor: jordekap
Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 7 cze 2014, 18:35
autor: lesgo58
Podaj ilość nastawu. I proporcje. To coś więcej wymodzimy.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: sobota, 7 cze 2014, 23:17
autor: Pretender
jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Nie wydaje mi się, prędzej drożdżaki albo coś nie tak z samym procesem.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: niedziela, 8 cze 2014, 09:55
autor: romeek84dna
Woda ma wpływ na smak , jeżeli jest skażona bakteriami może dojąć do niepożądanych procesów. W innym razie nie jest odpowiedzialna za zatrzymanie lub zwolnienie fermentacji.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: niedziela, 8 cze 2014, 21:40
autor: herbata666
jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Puszczaj na rury, a na dundrze stawiaj kolejny, oczywiście z mniejszą ilością cukru bo odzyskasz ten nie przerobiony. Ja ostatnio wstawiam tylko na dundrze może nie akurat całą beczkę ale daję powiedzmy pół na pół (wtedy zawsze schodzi mi do -4 BLG, nawet z 26-27BLG, ale standardowo robię w okolicach 22-23BLG).

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 10 cze 2014, 23:51
autor: pavvvel
Nie będę zakładał nowego tematu, ale mam też problem z nastawem, chyba z mojego błędu. Nastaw miał ok 3 BLG (mierzone "czymś" szklanym do BLG, ale nie ma tam - skali O.o ), wlałem tam turbo klar: saszetkę A i po ok 2 godz B. 3 dzien stoi i nic tylko piana się zrobiła. Dalej jest mętne, nawet osadu nie ma. Można to bezpiecznie destylować ?:) bo chyba już bez sensu wlewać znowu turbo klar? Dodam że teraz BLG ma 0 ;p

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: środa, 11 cze 2014, 11:05
autor: Wald
pavvvel pisze: nie ma tam - skali O.o
pavvvel pisze:) Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Dziwna sprawa, ale w końcu 0 to cyfra, O to litera. To nie to samo.

Do tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html jeszcze nie dotarłeś, a od tego wypada zacząć. Żeby nie fatygować Cię za mocno wstawię mały cytat:
Koniec fermentacji sprawdzamy cukromierzem. Jego wskazania powinny wskazywać wartość ujemną, około minus 3. Przy braku skali poniżej zera, oceniamy to orientacyjnie (na tzw. oko). Potem klarowanie
Próbowałeś klarować fermentujący nadal nastaw, to się jeszcze nikomu nie udało.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: poniedziałek, 1 paź 2018, 21:29
autor: krepel1920
Witam,mi też nastaw zatrzymał się na 5 ciu blg,stoi tak id dwoch dni,dzis przeniosłem w ciepłe miejsce bo w poprzednim spadła mi temp w nastawie do 15 stopni, pytanie moje które się nie raz pojawiło, próbować ogrzewać, grzałka, mata podgrzewajaca ,kołdry, koce czy pędzić to,czytałem że jedni dają grzałka akwariumowa i jest ok,drudzy daja w butelce pet bo goła zabija drożdże które się z nią stykają, proszę o poradę

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 2 paź 2018, 07:25
autor: arTii
Czasami po prostu tak się zdarza. Miałem kiedys sytuację, że 2 identyczne nastawy - jeden przerobiło do -4BLG, a drugi pozostał na +7BLG
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 2 paź 2018, 11:27
autor: krepel1920
Nastawy dwa razy po 25 litrów, nie patrzyłem jakie było początkowe blg bo sugerowałem tym co pisało na drożdżach turbo żeby dodać to tego 8 kilo cukru

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 2 paź 2018, 15:46
autor: arTii
Czyli BLG startowe 28,3
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć :)
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień :)
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...

W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 2 paź 2018, 16:45
autor: krepel1920
Dziękuję,bardzo, zaczęło coś tam spadać, zaczekam może że 3 dni i wtedy zdecyduje

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: wtorek, 2 paź 2018, 20:32
autor: Jozinek
Nie mają nastawy za zimno, mnie stanął na 3 i kaplica była, bo już zimno na strychu. Przelałem do 2 fermentatorów, wrzuciłem do wanny, ciepła woda, ogrzałem i ruszyły . Teraz stoją w piwnicy gdzie jest 18 stopni i pracują.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: środa, 11 wrz 2019, 17:55
autor: Pol87
Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style najwyższa temp. Pierwszego dnia 28 stopni teraz 19 . Myślicie że zejdzie poniżej zera jeszcze ? Na wierzchu trochę piany ale nie słychać żeby jeszcze pracowało. Według obliczeń zostało w tym ok 4 kg cukru ?
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: środa, 11 wrz 2019, 18:21
autor: mocho
Skoro jest piana to nadtaw pracuje, jak przestanie pracować to zacznie się klarować samoczynnie. Daj mu czas i sprawdzaj czy blg spada

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: środa, 11 wrz 2019, 19:08
autor: drgranatt
Pol87 pisze:Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style.
Zmień drożdże a nie będziesz miał problemów z zejściem do -4.
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów :ok:

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: środa, 11 wrz 2019, 19:48
autor: Pol87
Ech, naczytałem się o tych zrobiłem zapas . Zobaczymy, następny to postaram się puścić w weekend. Jakie drożdże polecasz ?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: środa, 11 wrz 2019, 20:39
autor: drgranatt
Poszukaj Black Label Turbo

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 13:14
autor: Seniorpawliq
Witam mam podobne pytanie więc podepnę się tutaj, robiłem nastaw cukrowy 175l według proporcji z opakowania drożdży spiritferm extreme 8kg nastaw zatrzymał się na 10 blg, pomyślałem więc ze zbyt niska temperatura, wstawiłem grzałkę na 27 stopni nic już nie pomogło.
Z początkiem stycznia Nastawiłem 200l cukrówki według proporcji drożdży moskva (8kg cukru i dopełnić do 25l) tym razem beczka stała w temp pokojowej a temperatura cieczy spadała stopniowo z 28 stopni aż do 20, nastaw ten po 7 dniach zatrzymał się na 10 blg, w 11 dzień blg nadal 10, co radzicie w takim przypadku?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 14:00
autor: mocho
Napowietrzać nastaw przed zadaniem drożdży, poza tym robić słabsze nastawy

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 14:49
autor: Seniorpawliq
Był bardzo napowietrzony a co do ilości cukru to instrukcja mówi 7/8kg

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 17:32
autor: drgranatt
@Seniorpawliq,
drgranatt pisze:Poszukaj Black Label Turbo

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 18:31
autor: Seniorpawliq
Wiem widziałem, ale to przecież moskva miały 1 miejsce w rankingu forum

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 18:40
autor: drgranatt
@Seniorpawliq, Moskvy użyłem 2x, pierwszy i ostatni raz bo też stanęły na +5

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 19:27
autor: prolog1975
Jakich grzybów nie dasz jak przegrzejesz, wychłodzisz zrobisz ulep w dużym nastawie. To nie zawsze wyjdzie. Do takiego nastawu trzeba się przyłożyć to nie wiaderko 25l.
Od siebie polecę Prestige Turbo Pure 48.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 20:49
autor: arTii
prolog1975 pisze:Od siebie polecę Prestige Turbo Pure 48.
Również je polecam! Na dużych nastawach pracują bardzo dobrze.

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 20:55
autor: aakk
Jakie ilości tych drożdżaków dajecie na większe ilości? 100g/10kg?

Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

: czwartek, 16 sty 2020, 20:58
autor: arTii
Zależy jak chcę przyoszczędzić. Generalnie to 100g/10kg cukru, ale zdarzało mi się dać połowę tego i tez zjadły całość, tylko że dzień później :)
Ale to były testy. Teraz daję 80-100g/10kg