Strona 1 z 1

Sambuka

: środa, 5 sty 2011, 21:38
autor: Łysy26
Ma ktoś może jakiś przepis na SAMBUKE.
Szukałem w necie i dowiedziałem się tylko że to włoska wódka ( likier ).
Trunek ten można podawać bez dodatków, rozcieńczony w drinkach lub
słodkich czy smakowych włoskich kawach .

Re: Sambuka

: czwartek, 6 sty 2011, 01:24
autor: Zygmunt
Spożywałem kiedyś przez dwa tygodnie w pewnym europejskim mieście trunek podobny, zwany tam akurat Afreshockiem- podpalało się to z kawą, spijało z kieliszka do koniaku, a opary wciągało słomką. Testy na 70% gorzale wypadały dość pomyślnie- tzn. pijący rano nie pamiętali co pili, a jedynie, że było fajnie, paliło się, była tam kawa i "klepało" równo. Sambukę piłem też tylko w formie "podpalanych" kielonów, specjalnego kawowo-anyzowego smaku nie czułem :)

Re: Sambuka

: czwartek, 6 sty 2011, 12:26
autor: Łysy26
Wdychanie oparów przez słomkę :?:
Mnie raczej interesuje ten smak . Wiem że to wódka anyżowa ,
robiona z gwiazdek anyżu ale nie wiem czy dodaje się do niej coś jeszcze :?:

Re: Sambuka

: czwartek, 6 sty 2011, 13:20
autor: Zygmunt
Na 100% wchodzi w skład jeszcze czarny bez. Sambuke znam tylko z picia "podpalonej" z kawą, stąd skojarzenie z Aftershockiem. Tak się to piło: