Strona 1 z 1

Próba zrobienia nastawu bez rozmnażania drożdży winiarskich.

: środa, 3 lis 2010, 22:03
autor: Mofeix
Witam wczoraj zacząłem zabawę ;> 4l wody 1kg cukru 10g drożdży winiarskich Malaga. (nie rozmnażałem ich) po prostu wsypałem do ciepłego nastawu i czekam na efekty na razie nic nie ruszyło. Czy to ruszy? Czy może lepiej dodać Trochę piekarskich i przecieru pomidorowego. A może sam przecier wystarczy?

Pozdrawiam

Re: Nastaw bez rozmnażania.

: środa, 3 lis 2010, 22:36
autor: Zygmunt
Ech, tyle stron pisania i wszystko na marne...
Drożdże winiarskie:
a) są przechowywane w marketach w takich warunkach, że 90 procent jest martwa,
b) wymagają wstępnego namnożenia (matki drożdżowej, MD),
c) są do WINA, a nie do cukru...

Daj pół kostki piekarniczych i 3 łyżki przecieru, bo szkoda cukru w butli. Następnym razem radzę trochę poczytać...

Re: Nastaw bez rozmnażania.

: środa, 3 lis 2010, 22:48
autor: Mofeix
Niestety znalazłem wasze zacne forum już po fakcie.

Re: Nastaw bez rozmnażania.

: czwartek, 4 lis 2010, 23:57
autor: B14!
Tak czy inaczej, przecież na opakowaniu tych drożdży była instrukcja obsługi :roll:
Piekarnicze też najpierw pokrusz do kubka z ciepłą wodą i łyżeczką cukru, dodaj koncentrat i wymieszaj na jednolitą masę, bo jak wciśniesz kostke do butli to też niewiele z tego może wyjść.

Re: Nastaw bez rozmnażania.

: piątek, 5 lis 2010, 22:45
autor: Mofeix
Dodałem drożdży pracują jak wściekłe:D Myślę ze za tydzień, dwa będzie pędzenie. :D

Re: Nastaw bez rozmnażania.

: piątek, 5 lis 2010, 23:44
autor: Zygmunt
Zakładam, że trochę poczytałeś- czy masz cukromierz, żeby dokładnie stwierdzić koniec fermentacji?

Re: Nastaw bez rozmnażania.

: sobota, 6 lis 2010, 10:40
autor: Mofeix
Cukromierza nie posiadam, ale za to posiadam alkoholomierz. Będę widział kiedy przestanie pracować. I jak czytałem sprawdzić można po smaku. ;]

Re: Próba zrobienia nastawu bez rozmnażania drożdży winiarskich.

: sobota, 6 lis 2010, 12:58
autor: Zygmunt
A język jak Kolega ma wyskalowany? W Brixach czy st. Ballinga? :)

Alkoholomierz (podobnie z resztą jak cukromierz) jest miernikiem gęstości. W nastawie alkoholomierzem nie zmierzysz alkoholu, tylko... no właśnie, nic konkretnego. A to dlatego, że oprócz wody i etanolu masz w balonie jeszcze choćby cukier i od cholery innych składników. Wszystko rozbija się o skalę. Leć do sklepu i kup cukromierz, alkoholomierz przyda Ci się po destylacji.

Re: Próba zrobienia nastawu bez rozmnażania drożdży winiarskich.

: sobota, 6 lis 2010, 15:39
autor: Mofeix
I tak zrobię.