Strona 1 z 1

Karkówka długo dojrzewająca

: piątek, 10 maja 2024, 09:35
autor: Doody
Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje :ok:
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej i peklowałem w worku próżniowym przez 12 dni a następnie mięso trafiło do worka membranowego Lava i spędziło 8 tygodni na półce w lodówce ;)
Po tym czasie karkówka straciła na wadze z początkowych 1616g do 1064g czyli powyżej 34% wagi. Wczoraj testowaliśmy wyrób i muszę powiedzieć że jest naprawdę nieźle.
Coppa-1.jpg
Spróbuje teraz z innymi rodzajami mięs.

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: piątek, 10 maja 2024, 12:09
autor: zielonka
:angry: szkoda że nie wcześniej
Doody pisze: piątek, 10 maja 2024, 09:35 Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej
Konkretnie jaką mieszanką ? Chętnie coś nowego zrobie bo własnie skończylismy z rodziną resztę karkówki co na zlot kupiłem :angry: i póki co na taką souvi zapiekaną nie mam juz ochoty.

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: piątek, 10 maja 2024, 15:05
autor: Doody
To była gotowa peklosól z ziołami z Browinu. Jest w necie.

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: piątek, 10 maja 2024, 17:25
autor: drgranatt
Doody pisze: piątek, 10 maja 2024, 09:35 Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje :ok:
A ja zbieram się już od pół roku :)(

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: piątek, 10 maja 2024, 17:52
autor: kamilasta
Wygląda super smacznie. Aż ślinka ścieka po faflach :D

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: sobota, 11 maja 2024, 08:07
autor: boxer1981228
No wyszła rewelacyjnie. Ten sposób jest też rewelacyjny do dojrzewania serów, które też wymagają odpowiednich warunków. Polecam zrobić goudę, ze sklepowego mleka na początek. 6 tygodni dojrzewania ale warto.

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: sobota, 11 maja 2024, 09:57
autor: jakis1234
A mam pytanie do specjalistów. Czy dojrzewanie mięsa w tej samej lodówce, co dojrzewanie serów nie będzie wzajemnie wchodziło w drogę?
Robimy sporo serów dojrzewających z mleka "prosto od krowy" i mamy lodówkę, w której te sery dojrzewają i zastanawiam się, czy dojrzewanie mięsa nie zepsuje tej flory bakteryjnej, która już się tam wytworzyła?

Re: Karkówka długo dojrzewająca

: sobota, 11 maja 2024, 11:34
autor: boxer1981228
Zepsuje, nie dojrzewa się mięsa razem z serami. Nawet jak dojrzewasz zwykły ser z pleśniowym to silniejsze bakterie zdominują wszystko.