Strona 1 z 1
Karkówka długo dojrzewająca
: piątek, 10 maja 2024, 09:35
autor: Doody
Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej i peklowałem w worku próżniowym przez 12 dni a następnie mięso trafiło do worka membranowego Lava i spędziło 8 tygodni na półce w lodówce
Po tym czasie karkówka straciła na wadze z początkowych 1616g do 1064g czyli powyżej 34% wagi. Wczoraj testowaliśmy wyrób i muszę powiedzieć że jest naprawdę nieźle.
Coppa-1.jpg
Spróbuje teraz z innymi rodzajami mięs.
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: piątek, 10 maja 2024, 12:09
autor: zielonka
szkoda że nie wcześniej
Doody pisze: ↑piątek, 10 maja 2024, 09:35
Mięsień natarłem gotową mieszanka ziół i soli peklowej
Konkretnie jaką mieszanką ? Chętnie coś nowego zrobie bo własnie skończylismy z rodziną resztę karkówki co na zlot kupiłem
i póki co na taką souvi zapiekaną nie mam juz ochoty.
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: piątek, 10 maja 2024, 15:05
autor: Doody
To była gotowa peklosól z ziołami z Browinu. Jest w necie.
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: piątek, 10 maja 2024, 17:25
autor: drgranatt
Doody pisze: ↑piątek, 10 maja 2024, 09:35
Witam,
Postanowiłem zmierzyć się z karkówką długo dojrzewającą a'la coppa wg przepisu kolegi @boxer1981228 z naszego forum, którego przepis znalazłem na jego kanale youtubowym. Chciałbym podziękować za rady i instrukcje
A ja zbieram się już od pół roku
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: piątek, 10 maja 2024, 17:52
autor: kamilasta
Wygląda super smacznie. Aż ślinka ścieka po faflach
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: sobota, 11 maja 2024, 08:07
autor: boxer1981228
No wyszła rewelacyjnie. Ten sposób jest też rewelacyjny do dojrzewania serów, które też wymagają odpowiednich warunków. Polecam zrobić goudę, ze sklepowego mleka na początek. 6 tygodni dojrzewania ale warto.
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: sobota, 11 maja 2024, 09:57
autor: jakis1234
A mam pytanie do specjalistów. Czy dojrzewanie mięsa w tej samej lodówce, co dojrzewanie serów nie będzie wzajemnie wchodziło w drogę?
Robimy sporo serów dojrzewających z mleka "prosto od krowy" i mamy lodówkę, w której te sery dojrzewają i zastanawiam się, czy dojrzewanie mięsa nie zepsuje tej flory bakteryjnej, która już się tam wytworzyła?
Re: Karkówka długo dojrzewająca
: sobota, 11 maja 2024, 11:34
autor: boxer1981228
Zepsuje, nie dojrzewa się mięsa razem z serami. Nawet jak dojrzewasz zwykły ser z pleśniowym to silniejsze bakterie zdominują wszystko.