Strona 1 z 1

Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: środa, 27 mar 2024, 18:51
autor: michal278
Jeszcze raz. Moja beczka zalana winem z aronii zamieniła się w beczkę octu aroniowego. Czy taka beczka jeszcze ma szansę na użytek ?

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - Jakich producentów polecacie?

: środa, 27 mar 2024, 21:36
autor: Góral bagienny
@michal278 Jak najbardziej :ok:
Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior :D
Po około 2 miesiącach kwas się ulotnił został normalny destylat.
PS :scratch: Były posty i nie ma postów

Re: Beczka dębowa - Jakich producentów polecacie?

: czwartek, 28 mar 2024, 07:56
autor: drgranatt
Góral bagienny pisze: środa, 27 mar 2024, 21:36 @michal278 Miałem podobny przypadek przy 1 zalaniu beczki winem z biedry.
Drugie zalanie beczki było destylatem z soków i kompotów wyszedł straszny kwasior :D
Swego czasu też zalałem beczkę czerwonym winem z biedry. Po zlaniu i zalaniu destylatem wszystko było tak jak należy :ok:
A skąd u Ciebie ten kwasior? :scratch:

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 13:38
autor: Doody
Pewnie zależy z której Biedry miałeś :hahaha:

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 13:50
autor: drgranatt
@Doody, to do mnie?

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 15:56
autor: Doody
Żart :-)

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 16:08
autor: drgranatt
Spoko :punk:

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 16:22
autor: michal278
Wino było robione z aronii. Trudno powiedzieć. Za długo było w beczce.

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka


Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 19:11
autor: kwik44
Nie. Muszki się dostały i zakaziły wino. Normalny proces.

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: czwartek, 28 mar 2024, 19:21
autor: zask
Muszki? Nie koniecznie. Bakterie fermentacji octowej naturalnie występują na owocach. W beczce drewnianej miały dogodne warunki na rozwój, stąd zapewne wino o niskim % łatwo przerobiły na ocet mając cały czas styczność z tlenem.

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: piątek, 29 mar 2024, 01:07
autor: rozrywek
Nieszczelność beczki?.

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: piątek, 29 mar 2024, 07:12
autor: czytam
Tak. Beczka z zasady nie jest szczelna.

Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: piątek, 29 mar 2024, 07:17
autor: michal278
Muszki na pewno się nie dostały.

Wysłane z mojego CPH2371 przy użyciu Tapatalka


Re: Problem z beczką dębową - z wina aroniowego zrobił się ocet

: piątek, 29 mar 2024, 15:37
autor: rozrywek
Brak tlenu równa się wino. Dostęp tlenu równa się ocet.
Jeśli nie nieszczelność beczki. To w takim razie bakterie już octowe już były w winie.
I w trakcie wlewania do beczki wino napowietrzyłeś. I to wystarczyło. Tlenu dostały i po zawodach.
Ech. Ile win mi zaoctowało. Sporo.