Strona 1 z 1
Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 19:44
autor: Doody
Witam szanowne grono forumowiczów. Postanowiłem nastawić trójniaka (30 l), niesyconego, powstałego z mieszanych miodów (głównie rzepakowego, wielokwiatu i lipowego). Pomysł jest taki aby miód nie był mocny i wytrawny ale miał w okolicach 12-13% i posiadał jeszcze "ciało" z cukru resztkowego. Znalazłem na Allegro propozycję firmy LeMag (produkującej między innymi drożdże Safspirit M1, USW i GR) kompletnego zestawu do produkcji takiego trunku. W skład zestawu wchodzą drożdże do win białych UCLM S325, które maja tolerancję na alkohol w okolicy 13%, preparat SpringArom, posiadający właściwości antyoksydacyjne i odżywcze w postaci organicznego azotu (chroni aromat i kolor miodu), Pożywkę TAP (Fosforan dwuamonowy z dodatkową witaminą B1), Pożywka Springferm, zawierająca tiaminę, aminokwasy, sterole, minerały, witaminy oraz ścianki komórkowe drożdży. Jest też opcjonalnie pirosiarczyn potasu i środek klarujący TopGran+. Producent dodaje również do zestawu kompletną instrukcję dozowania poszczególnych składników.
I tak na przykład:
Podczas uwodnienia drożdży dodajemy preparat SpringArom w ilości 0,2g/l nastawu
1-2 dzień fermentacji - TAP 0,2g/l
5-7 dzień fermentacji - Springferm 0,2 g/l + TAP 0,2 g/l
Z tego co pamiętam kiedyś kolega @Inblue pisał, że w pierwszej kolejności w miodzie potrzebne są aminowkasy a DAF w drugiej. W powyższym przepisie jest nieco inaczej. Jednak Centrum fermentacji LeMag to nieźli fachowcy i chyba można im zaufać. Nic nie pisze o kwasku cytrynowym, ale niektórzy go stosują a niektórzy nie.
Celem projektu jest otrzymanie właśnie miodu "pełnego",niezbyt mocnego z wyraźnym smakiem surowca.
Mam również drożdże Johannisberg m35 ale to dość mocno "alkoholizują" (do 17%)
Co myślicie?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 20:21
autor: jakis1234
Ło panie, podchodzisz do tego miodu jak do misji na Marsa, ale bardzo Ci kibicuję, jestem ciekawy co z tego wyjdzie.
Jedynie co mogę podpowiedzieć, sprawdź pH, zanim dodasz kwasku.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 20:38
autor: Doody
Oczywiście, paski już czekają
. Nie mam tego węglanu potasu ale może jeszcze zdążę nabyć
Jeszcze jedno... Pisze żeby po rozpuszczeniu miodu w wodzie do brzeczki dodać 0,1 g/l piorosiarczynu w celu zabezpieczenia jej przed przed drobnoustrojami. Czy te proces jest konieczny i nie będzie utrudniał drożdżom późniejszej pracy?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 21:28
autor: zask
I takie przygotowania to ja lubię
Sam miałem ochotę nastawić trójnika ale z sokiem owocowym w tym roku. Jak to bywa gdy są chęci i pieniądze na to, szczególnie że na podobnym forum akacja na miód trwa to oczywiście czasu brak.
Miód nie sycony sam w sobie jest "trudny" do fermentacji więc pirosiarczan jeszcze to pogłębi szczególnie że chcesz zastosować dość słabe drożdże. Pytanie czy faktycznie w miodzie dojdą do swojej górnej granicy - obawiam się że raczej nie. Ja bym postawił na BC S103 tolerancja do 18% jak uda im się przerobić. Chcesz ~13% zakładając że start trójnika zaczyna się powyżej 30BLG to wydaje mi się że będzie z tego mocno słodki napitek. Trzymam kciuki za wyniki
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 21:52
autor: Doody
zask pisze: ↑sobota, 25 lis 2023, 21:28
Ja bym postawił na BC S103 tolerancja do 18% jak uda im się przerobić.
Te drożdże proponuje Le Mag do półtoraków i dwójniaków. Kuszą mnie trochę te Johannisbergi m35. Nie chcę aby skończyło się ulepem nie do wypicia ale też nie chcę "kwasibora" 18%. Kiedyś nastawiłem eksperymentalnego czwórniaka 5l na G995 to zżarły cukier do zera, że cukromierz pokazywał minus 1.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 22:07
autor: rozrywek
Z czwórniaka nie dziwne że zeżarły do zera g995.
A mnie się podoba że w projekcie masz niesycony.
Zdecydowanie lepszy. Tylko że o wiele trudniejszy.
Darek trzymam kciuki obydwoma rękoma.
Daj znać z jakiego blg będziesz finalnie startował i jakie grzybki wybrałeś.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 22:35
autor: Doody
Dzięki, Dam znać.Zaczynam w przyszłym tygodniu jak dobrze pójdzie
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 22:52
autor: Szlumf
Może się mylę ale na białym ktoś (chyba Kowal) sprawdzał do ilu % mogą dojść Johanisbergi. Wyszło powyżej 20% (22-23%?). Musisz poszukać słabszych drożdży.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 25 lis 2023, 23:27
autor: Doody
Właśnie... Idealnie było by otrzymać te 13% i końcowe Blg pozorne na poziomie 11 (przy poprawce na alkohol 4,5 - rzeczywiste 15,5) Dało by to fajny pełny półsłodki miód o jaki chodzi.
Choć Johannisbergi m35 deklarują 17% maksymalnie. Może są różne szczepy?
Edit 26.11
Przeczytałem chyba z 80% wiadomości na temat miodów pitnych z naszego, białego oraz innych forów winiarskich i jestem coraz głupszy...
Koledzy @Wald i @Inblue propagowali formę dodawania MD w postaci rozlania jej po powierzchni brzeczki bez mieszania, tak aby drożdże hartując się do nowego środowiska "wgryzały się" coraz głębiej w brzeczkę. Taki sposób stosują nie tylko do półtoraków i dwójniaków ale również do trójniaków. Więc mieszać czy nie mieszać oto jest pytanie...
Druga kwestia jest dodanie kwasku cytrynowego. W przepisach na forum pszczelarskim od razu w przepisie na trójniaka panieńskiego na 10l jest:
"3,3l miodu, 6,7l wody 40g kwasku + DAF", czyli w mojej wersji na 30l to 100g kwasku na dzień dobry
Z drugiej strony koledzy mówią, że bez dodatku kwasku brzeczka może zakwasić się do wartości pH 3,2, co wymaga korekty kwasowości węglanem potasu lub węglanem wapnia. To znaczy że lepiej zrobić brzeczkę bez kwasku, zmierzyć pH, i ewentualnie dodać?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 27 lis 2023, 07:30
autor: rozrywek
Zmierz pH najpierw potem skorygujesz. I zakwaszaj jeśli trzeba.
Nastaw będzie pracował wtedy właściwie.
Szybciej to wystartuje jak pH będzie idealne.
Darecki..proste. dlaczego następne nastawy wychodzą na dunrze? Bo się grzybki lepiej czują.
Zbyt dużo nie dawaj bo jak przekwasisz to będzie lipa.
Szkoda by było tyle dobrego materiału.
To nie cukier z biedry.
Ale tak jak pisałem wielokrotnie.
Miód jest trudny.
A szczególnie że miód miodowi nierówny.
Nie wiesz czy dobry. Czy porządnie odwirowany. I czy ten pan dodał cukru.
Czym szybciej się zbryla i w słoiku zamienia się w skałę tym lepszy.
Ciekawym pomysłem jest też dodanie starszego trunku do nowego nastawu.
Ma odpowiednią kwasowość i działa. Powoli wiadomo ale działa.
Czyli innego miodu już dobrze przefermenowanego..
Naturalnie zakwasza ale delikatnie.
Ale nie próbuj tego na 30l. W damie spróbuj. Na 5 l.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 27 lis 2023, 09:13
autor: HeniekStarr
Doody, o Bottom Dwelling Yeast Diffusion pewnie czytałeś.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Dw%C3% ... pid=297065
Działa, na trójniaka też.
Ja też przy trójniaku, nie dodałem kwasu, spadła kwasowość do 3,2 i węglan potasu był potrzebny. Trójniaka robię na raty, według tego przepisu
http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/mi ... e-kowieski
Tzn sam sposób dodawania miodu oczywiście. Dodatki do innych miodów swoje, lub wcale.
Zrobiłbym brzeczkę bez kwasku, zmierzył po dwóch dniach, skorygował.
Czwórniaki robiłem na Zamojskich. Dwa trojniaki na tym zestawie z LeMag, tyle że na BC103. Też miałem wątpliwości, co do reżimu pożywkowego, różnice między inblue i LeMag. Wyszło, bez problemu.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 27 lis 2023, 09:13
autor: Doody
Czy miód jest trudny...? I tak i nie. Widziałem filmiki na których ludzie wlewają miód ze słoika do wiadra, dolewają wody, wsypują pożywkę, wlewają MD, korkują z rurką i koniec. Potem pokazują jak pracuje, jak lewarują i finalny produkt po 2 latach, którym się zachwycają. Można i tak, można bardziej naukowo i trzeba mieć troszkę szczęścia
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 28 lis 2023, 23:45
autor: Doody
Po analizie za I przeciw
zdecydowałem się na drożdże Johannisberg m35. Ponieważ udało mi się zdobyć piękny balon 40l starej daty (to nie to co dzisiejsze tandetne szkła),
balon.jpg
Postanowiłem zrobić 35-36l nastawu. Opakowanie drożdży przeznaczone jest na 5 do 30l nastawu. Rozumiem, że MD przygotowuję z dwóch opakowań. Może trzech?
Za namową kolegi @Manowara, postanowiłem dodać do nastawu 5l soku wiśniowego, tłoczonego, bez dodatku cukru ( zastąpię 24l wody, 19-stoma litrami wody + 5l soku). Także będzie to wiśniak
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 29 lis 2023, 08:51
autor: rastro
MD przygotuj z jednej paczki, ale w nieco większym naczyniu, proces przygotowywania przedłuż o dzień lub dwa dokarmiając MD najlepiej cienkim, ale już roztworem miodu zachowując pozostałe procedury bez zmian. Czyli mieszamy przynajmniej dwa razy dziennie bo drożdże potrzebują tlenu żeby się namnożyć.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 29 lis 2023, 10:55
autor: HeniekStarr
Weź pod uwagę BLG soku, żeby startowe nie było za wysokie dla drożdży. Ewentualnie rozważ wtedy dodawanie miodu na raty. Kwasowość wiśni też istotna, sprawdź po kilku dniach od rozpoczęcia fermentacji, czy nie spadła za mocno.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 29 lis 2023, 19:28
autor: jakis1234
To ja się piszę na testowanie efektu
za kilka lat
Ciekawie to wygląda.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 29 lis 2023, 20:55
autor: Doody
To na zlocie za półtora roku
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 2 gru 2023, 19:52
autor: Doody
Dosyć tych rozważań, pora na konkrety
Dostałem od kolegi tyle miodu, ze wystarczyło na zrobienie dwóch nastawów.
Pierwszy to trójniak z dodatkiem soku z wiśni, zrobiony w proporcji:
12l miodu (mieszany), 20,5l wody oraz 4l soku tłoczonego bez cukru. Blg początkowe dość wysokie bo 37-38. Drożdże BC S103.(Chciałem użyć Jonannisbergów ale zapach z butelki z MD był niezbyt ciekawy, choć teraz jak już jest musztarda po obiedzie się poprawił
)
Trójniak1.jpg
Spoczywa sobie w 40l balonie i o dziwo po 6 godzinach już nieźle "bulka"
Drugi nastaw to dwójniak z małym dodatkiem soku wiśniowego w proporcji:
9l miodu (mieszany), 8,5 l wody, 1l soku wiśniowego. Blg około 46-47. Drożdże te same co wyżej.
Balon 25l dołączył do kolegi
trój i dwójniak.jpg
Dwójniak jeszcze nie pracuje ale woda zaczyna w rurce zmieniać powoli poziom
Dam znać jak będzie przebiegał proces.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 4 gru 2023, 21:34
autor: Doody
Minęła druga doba fermentacji i trójniak "bulka" 54 razy na minutę, czyli fermentacja jest bardzo burzliwa. Dwójniak natomiast wydaje odgłos z częstotliwością 5 - 6 razy na minutę. Rozumiem że "ciężki kaliber" dwójniaka spowalnia fermentację. Ciekawy jestem jak było u Was?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 4 gru 2023, 22:00
autor: jakis1234
Wszystko w porządku. U mnie też "burzliwa" dwójniaka był bardzo spokojna.
Nastaw się na miesiące fermentacji.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 4 gru 2023, 22:17
autor: rozrywek
@Doody
Nastaw się na wolniejszą pracę.
Jest i czwartak. Bardzo łatwy.
Trójniak. Też nie taki zły.
Dwójniak wymaga czasu i jak pisze jakiś1234. To się liczy w miesiącach.
Kiedyś jak ci przyjdzie do głowy nastawić półtoraka... To wtedy zobaczysz..nastawić i zapomnieć.
Miody to trudny temat.
W półtorak to już nie ma burzliwej.
Tam jest cicha. A potem jeszcze cichsza.
Pilnuj płynu w rurce fermentacyjnej i tyle.
Pozdrawiam cię Darecki.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 14 gru 2023, 22:02
autor: Doody
Witam ponownie.
Jak działać to z rozmachem
Postanowiłem nastawić następny miód. Tym razem wybór padł na trójniak korzenny. Ilość 30 l. Postanowiłem odlać 2 litry miodu z 4 litrami wody i sycić je w celu dodania przypraw. Reszta miodu nie sycona. Blg na poziomie 33.
Dodane przyprawy do sycenia:
Chmiel HT Blanc 9,8% alfa kwasów - 22g
Kwiat muszkatułowy - 10g
Imbir świeży - 20g
Cynamon cejloński - 10g
Cynamon aromatyczny kasja - 4 g
Goździki - 20 szt.
Pieprz Cubeba - 1,5g
Kwiat czarnego bzu - 5g
Kardamon cały - 5g
Jałowiec - 10szt. jagód
Korzeń Arcydzięgla 10g
Kandyzowana skórka pomarańczowa - 20g
Przyprawy po 30 minutowym syceniu zostały odfiltrowane, a do filtratu zostały dodatkowo dodane (do pierwszego zlania znad osadu):
Wanilia - 1 laska
Imbir świeży - 5 g
Pół pokruszonej kory cynamonu
2 ziarna kardamonu
goździki - 7szt.
Kandyzowana skórka pomarańczowa - 20g
Drożdże BC S103 w ilości 30g, Preparat SpringAroma w ilości 6g do nastawu , tuz przed podaniem drożdży. Reszta pożywek jutro i w czwartej dobie.
Po lekturze forum, ponieważ miód jest bez dodatku owoców, zdecydowałem się podać "osłonowo" 5g węglanu potasu aby nie dopuścić do zbytniego zakwaszenia nastawu.
Dołączył trzeci "kolega" do pozostałych
Miód korz-1.jpg
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 19 gru 2023, 20:50
autor: Doody
Po 5 dobach fermentacji, Blg spadło o 9 jednostek do wartości 24. Dodałem drugą dawkę pożywki (0,2g/l DAF-u i 0,5g/l SpringFerm-u)
Smak fajny, korzenny, zaczyna być wyczuwalny alkohol, choć nadal w smaku "ulep"
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 22 gru 2023, 14:32
autor: Doody
Witam,
Sprawdziłem dzisiaj postępy fermentacji wiśniaka trójniaka
Po 20 dniach fermentacji zeszło z 37 do 12,5. Biorąc pod uwagę, że cały czas trwa burzliwa fermentacja, wszystko jest na dobrej drodze. W smaku jeszcze słodki ale czuć, że dość mocny alkoholowo.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 22 gru 2023, 15:08
autor: jakis1234
No @Doody, jestem bardzo ciekawy efektów. Zapisuję się na próbki
.
Do tej pory robiłem miody czyste, ewentualnie tylko z dodatkiem kwiatów czarnego bzu, dlatego bardzo mnie interesuje efekt Twoich miodów.
Wiem, że najbliższy zlot, to stanowczo za szybko na miody, ale zawsze można poczuć potencjał.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 22 gru 2023, 15:10
autor: Doody
Na bank trzeba będzie spróbować
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 22 gru 2023, 17:14
autor: łoles
To i ja się pochwalę jeśli można trójniak maliniak żwawo bulgocze
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 22 gru 2023, 17:21
autor: Doody
Łoles
Grono miodziarzy się powiększa
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 23 gru 2023, 22:57
autor: łoles
I cyk trójniaczek porzeczniaczek do towarzystwa
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 25 gru 2023, 00:46
autor: fabiansan
Ja właśnie przymierzam się do nastawienia trójniaka Zostało mi jakieś 20 kilo miodu z sezonu 22 jest to wielokwiat z domieszką rzepaku miód bardzo dobry więc szkoda mi zrobić z niego zwykły nastaw
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 25 gru 2023, 15:38
autor: Doody
Nastawiaj
Im nas więcej tym lepiej.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 25 gru 2023, 17:19
autor: radius
No, ja się pochwalę moimi pierwszymi miodami, jakie nastawiłem za namową kol. Wald
Trójniak maliniak...
maliniak.jpg
oraz korzenny, bernardyński...
bernardyn.jpg
W przyszłym roku nastawię kolejnego bernardyna z racji, że mam jeszcze suszony korzeń kosaćca (iris florentina)
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 25 gru 2023, 18:14
autor: jakis1234
No proszę jak rośnie grono miodosytników
.
Na zlocie będzie królował miód, Jagoda będzie szczęśliwa.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 25 gru 2023, 22:54
autor: Doody
@Radius też mam korzeń kosaćca, został mi po ginie Bombaj saphire
Może również skuszę się późną zimą, coś takiego nastawić. No to koledzy i koleżanki do roboty
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 3 sty 2024, 18:43
autor: Doody
Witam,
Potrzebuję rady w zakresie moich miodów. Zmierzyłem Blg tego pierwszego wiśniaka nastawionego 02.12.2023. Wynosi ono 10. Trochę dużo choć w smaku nie jest bardzo słodki, ale ponieważ jeszcze coś tam fermentuje, zostawię go jeszcze na tydzień zobaczymy co się wydarzy. W smaku jest dość mocny (startował z 37-38 Blg).
Ale najważniejszy jest trójniak korzenny nastawiony 14.12.2023. Ten błyskawicznie zszedł z 33 do 6 Blg. Cały czas fermentuje i nie wiem co robić bo w smaku wydaje się być już ok (jeżeli chodzi o słodycz) i nie chciałbym aby szedł w kierunku mocniej wytrawnym. Zlać go i zasiarkować czy zostawić jeszcze i spróbować ewentualnie dosłodzić? A tak w ogóle to fajnie czuć chmiel i dodatki korzenne
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 3 sty 2024, 23:06
autor: jakis1234
Ja bym zostawił i później ewentualnie domiodził, to bardziej naturalna metoda, ale możesz ubić drożdże (niekoniecznie siarką, możesz przez podgrzewanie lub wymrażanie).
Nie mogę się doczekać prób organoleptycznych
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 16 sty 2024, 10:04
autor: Doody
Witam ponownie,
Przyszedł czas na pierwsze zlanie znad osadu. Dokonałem obciągu wiśniaka trójniaka oraz korzennego trójniaka. Po zlaniu dodałem do miodów 0,9g na 10l nastawu, pirosiarczanu potasu w celu konserwacji i zapobieganiu utlenianiu. Na dnie balonów było w okolicach 2,5 - 3 cm osadu. Po tej operacji w ciągu 2-3 dni miody zaczęły się klarować i ...zrzuciły nowy osad
wcale nie mniejszy od tego pierwszego
Miody-16-01.jpg
Myślę, że dam im jakiś tydzień i dokonam kolejnego obciągu. Potem już tempo zrzucania osadu powinno spaść.
Korzenny stanął na 4 Blg jest półwytrawny/pół słodki i ma wyrażna nute chmielową Taki miód w stylu IPA
Wiśniak zatrzymał się na 10 Blg, ale z racji tego że startował z 38, jest dość mocny i słodycz mi osobiście nie przeszkadza. Zobaczymy jak będzie dalej dojrzewał.
Mój dwójniak niestety zakończył współpracę na poziomie 33 Blg, musiałem zatem dokonać restartu. Zrobiłem MD w postaci 1l miodu + 2l wody (klasyczny trójniak) i dodałem do niej 20g BC 103.
MD-miód.jpg
Gdy drożdże zaczęły ostro pracować dolewałem codziennie po pół litra nastawu dwójniaka. Po 4 dniach gdy miałem "piątkę" pracującej MD wlałem wszystko do balonu i dodatkowo 3 i pół litra wody, tym samym mój dwójniak awansował (a w zasadzie został zdegradowany
) na dwu i półniak
Teraz mam 25 litrów nastawu z 10l miodu (czyli dokładnie dwu i półniak) Miód pracuje od 4 dni bardzo ładnie
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 20 sty 2024, 12:01
autor: Totitotiti
Zainspirowany Waszymi nastawami miodowymi i mnie udało się uruchomić trójniak na miodzie rzepakowym z kompotem z mrożonych wiśni. To akurat miałem
Tak mi ten nastaw smakuje że wybił bym go już teraz. Start z 35blg.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 20 sty 2024, 14:24
autor: Doody
Super, przybywa miodosytników
Ja w przyszłym tygodniu prawdopodobnie wystartuję z trójniakiem maliniakiem. W planie jest 39 litrów nastawu oraz dodatek 6 litrów wyciskanego soku malinowego. Sok trochę drogi bo 75 zł za 3l, ale za to miód darmowy od znajomego
Oczywiście połowę będę musiał oddać ale i tak układ dla mnie niezły
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 20 sty 2024, 18:48
autor: Totitotiti
Układ bardzo korzystny dla obu stron
Muszę przyznać że to właśnie ty Doody byłeś tą sprężyną która tu zadziałała.
Ja kupiłem od znajomego beczkę z miodem głównie rzepakowym ale tam trochę dodatków czuję i widzę. Pachnie obłędnie. A że mam go za dużo do zjedzenia i mimo obdarowania znajomych zostanie jeszcze to chyba tych super napitków jeszcze zrobię.
Mam trochę chmielu a lubię napoje z tym dodatkiem i może następny zrobię chmielony...
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 24 sty 2024, 17:28
autor: Stasiu
Za mną już trzy trójniaki tak rok po roku.
Był jeszcze czwórniak ale nie bardzo byłem z niego zadowolony.
Obecnie nastawiony mam dwójniak metodą na raty
radośnie bulgogze
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 30 sty 2024, 16:41
autor: Doody
Witam ponownie,
Dzisiaj nastawiłem miód trójniak, który tak naprawdę chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Chodzi bowiem o maliniaka
Kupiłem sok wytłaczany na zimo z malin w horrendalnej cenie 75 zł za 3 litrowy worek
a potrzebowałem dwóch
Sok-malina.jpg
Poza tym parametry miodu to:
Blg 35-36
Miód 12 litrów (rzepak + 2l wielokwiatu)
Woda 18 litrów
Sok z malin 6 litrów
Ogólna objętość nastawu 36l
Miód-maliniak.jpg
Prezentuje się tak, jeszcze dużo piany od napowietrzania.
Także czwarty miód w tym sezonie został nastawiony
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 30 sty 2024, 19:08
autor: christoph
Witajcie.
Marzy mi się właśnie zrobienie takiego trójniaka malinowego. Mam kilka litrów miodu wielokwiatowego z zeszłorocznej akcji z forum winiarzy. Pytanie do Was. Moja mama robi ze swoich przydomowych malin sok malinowy. Sok wytwarza w sokowniku z dodatkiem cukru. Czy taki produkt nada się do trójniaka?
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 30 sty 2024, 19:41
autor: Doody
Szkoda że zawiera cukier i to pewnie dużo cukru. Jak masz przydomowe maliny to poczekaj kiedy będą dojrzałe, zerwij świeże i albo wtedy nastaw miód z nimi albo od razu włóż do zamrażarki. Będziesz miał piękny dodatek do miodu późną jesienią. Miód i tak dojrzewa (trójniak) około 2 lat. Miody są dla cierpliwych
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 1 lut 2024, 13:32
autor: Totitotiti
Mam pytanie do bardziej doświadczonych: ile razy dodajecie pożywkę do drożdży? Miód trójniak nastawiłem 19 stycznia, pierwszą porcję dafu dodałem 21. Drugą 24. Obie porcję po 10 gram.
Start z 35 blg. Drożdże 15 gram bayanus. Może niecałe 50 litrów ale mało brakuje, w 54 litrowym baniaku.
Bulka sobie ale spokojniej już i stąd pytanie czy dodawać następną porcję odżywki czy już zostawić.
Blg po 12 dniach 22.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 1 lut 2024, 17:21
autor: jakis1234
Pierwsze dodanie pożywki.
Po pojawieniu się pierwszych oznak fermentacji (co następuje zazwyczaj od 6 -12 h po dodania drożdży)należy dodać pożywkę DAP w ilości 0,4 g/l nastawu oraz pożywkę Kombi w ilości 0,5 g/l. Pożywki należy dodać do małej ilości nastawu, dobrze wymieszać a następnie dodać do całości. Powody takiego „opóźnionego” dodania pożywki są dwa:
podczas uwadniania ścianki komórek drożdży jeszcze nie są w pełni uformowane i mogą łatwo ulec uszkodzeniu wskutek zawartości soli amonowych. Po powrocie ścianek komórek do stanu aktywności drożdże podejmują pracę. To oznacza że są gotowe do przyjęcia soli amonowych.
zbyt wczesne dodanie pożywki (przed dodaniem drożdży) pozwala innym szkodliwym mikroorganizmom odżywiać się i rozmnażać. Tak więc dodanie pożywki w odpowiednim czasie pozwala nam dać poczęstunek tylko tym gościom których zaprosiliśmy na przyjęcie.
Drugie dodanie pożywki.
Kiedy poziom cukru w fermentującym miodzie spadnie o 8 do 10 st. Ballinga od wartości początkowej, dodajemy drugą porcję pożywki. Analogicznie - odpowiednią porcję pożywki mieszamy w odrobinie nastawu i dodajemy do całości. Dodajemy 0,2 g/l pożywki DAP oraz 0,5 g/l pożywki Kombi.
I tyle, dwa razy wystarczy.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 1 lut 2024, 20:41
autor: Doody
Dokładnie jak napisał kolega powyżej. Dodam tylko że pożywkę kombi(dość starego tupu) można zastąpić pożywką Springferm, a zamiast samego fosforanu dwuamonowego (DAF) można dodać DAFu z tiaminą czyli z witaminą B co poprawia namnażanie drożdży i umożliwia ich lepszy start.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 2 lut 2024, 09:05
autor: łoles
Moje miody nastawione w grudniu oba zlane, czarnoporzeczniak pięknie zszedł do 7 blg a maliniak stanął na 14 i niewiem co z dziadem robić próbować to restartnac czy zostawić czy może zrobić jakiegoś czwórnika i to pomieszać
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 2 lut 2024, 14:44
autor: jakis1234
Spróbuj i jak jest dobry, to zostaw. Niech sobie dojrzewa, jeszcze może trochę zejść, a poprawić będziesz mógł później.
Restarty miodu są bardzo trudne.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 2 lut 2024, 17:46
autor: Doody
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 2 lut 2024, 20:16
autor: Totitotiti
Dodam tylko że pożywkę kombi(dość starego tupu) można zastąpić pożywką Springferm,
Używam ACTiVIT wieloskładnikowa . Sprawdzona na innych nastawach.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 2 lut 2024, 22:45
autor: Doody
Aktivit jest również dobrą pożywką organiczną. Zawiera tak samo jak Springferm, nieaktywne komórki drożdży połączone z aminokwasami i makroelementami.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 3 lut 2024, 23:28
autor: Doody
Dzisiaj przyszedł czas na dodanie drugiej dawki pożywki. Po czterech dobach fermentacji a dokładnie po 105 godzinach od zadania drożdży Blg nastawu spadło z 35 na 26, czyli fermentacja przebiega bardzo dobrze. W smaku już delikatnie wyczuwalny alkohol, fajny malinowy zapach.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 5 lut 2024, 00:31
autor: Stasiu
Zrobiłem już parę trójniaków, nigdy nie dodawałem pożywki podczas fermentacji. Każdy zszedł do 6 Blg.
Myślę że warto być cierpliwym przy miodach.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 5 lut 2024, 08:01
autor: jakis1234
Stasiu pisze: ↑poniedziałek, 5 lut 2024, 00:31
Zrobiłem już parę trójniaków, nigdy nie dodawałem pożywki podczas fermentacji. Każdy zszedł do 6 Blg.
Myślę że warto być cierpliwym przy miodach.
To nie oznacza, że nie warto dodać drugi raz pożywkę.
Tak zalecają ludzie, którzy dobrze się znają na wyrobie miodów pitnych i dlatego ja dodaję.
A co do cierpliwości - pełna zgoda.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 5 lut 2024, 23:41
autor: Stasiu
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 6 lut 2024, 04:48
autor: rozrywek
@Doody
Zrób mini nastaw w baloniku 5L. I walnij tam tabletkę witaminy B.
Zobaczysz różnicę jak to ruszy.
Jak formuła jeden.
Potem dolejesz do reszty.
Jest jeszcze inna opcja.
Mianowicie zacząć nastaw od czwórniaka.
Po dużym spadku Blg dokarmić do trójniaka.
I wtedy niech pracuje dalej.
Przemyśl to. Czy nie dowalić miodu potem. A nie startować od razu z 35Blg.
Kilogram miodu. 3 litry wody. A potem dowalisz w stosunku 2 do 1. I masz trójniaka.
Szybciej cię to się będzie fermentowało.
A potem niech sobie dojrzewa.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: niedziela, 18 lut 2024, 16:32
autor: maniek2939
łoles pisze:a maliniak stanął na 14 i niewiem co z dziadem robić próbować to restartnac czy zostawić czy może zrobić jakiegoś czwórnika i to pomieszać
Dokładnie tak jak piszesz możesz ratować swój miód który jest za słodki, kuparzując go z wytrawnym
Sam obecnie czekam ja wiaderko 23 kg miodu wielokwiaowego oraz 40l soku jabłkowego NFC będzie kolejny trójniak
Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 6 mar 2024, 23:01
autor: Doody
Witam ponownie,
Nie hamujemy z miodami
Dzisiaj nastawiłem kolejny miód trójniak. Tym razem wybór padł na aroniaka
Sok z aronii, tłoczony, bez dodatku cukru.
Poza tym parametry miodu to:
Blg 35
Miód 12 litrów (głównie wielokwiat)
Woda 18 litrów
Sok z aronii 6 litrów
Ogólna objętość nastawu 36l
Aroniak-1.jpg
Kolor jest obłędny. Jakbym rozróżniał kolory nazwałbym go rubinowa czerń
Piąty miód w tym sezonie
Zbiór miodzików wygląda już tak:
Miody All.jpg
W balonach i wiadrze nastawione jest 183 litry
Działam
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 4 kwie 2024, 14:19
autor: Doody
Witam ponownie.
Przyszedł czas na zlanie aroniaka, po 4 tygodniach, pierwszy raz znad osadu. Tym razem fermentacja poszła rewelacyjnie i trójniak zszedł z 35 Blg na 5Blg w zaledwie 4 tygodnie
Daje nam to ponad 15% alkoholu w miodzie i fajny półsłodki posmak. Myślę, że aroniak ma bardzo duży potencjał aby po dojrzeniu stać się jedną z lepszych moich "produkcji".
Gotowe jest też do butelkowania wino gronowe, czerwone, wytrawne a'la chianti. Zabiorę jakąś butelczynę na zlot
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 4 kwie 2024, 14:28
autor: jakis1234
Doody pisze: ↑czwartek, 4 kwie 2024, 14:19
Gotowe jest też do butelkowania wino gronowe, czerwone, wytrawne a'la chianti. Zabiorę jakąś butelczynę na zlot
Koniecznie
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: sobota, 20 kwie 2024, 22:00
autor: Doody
Witam ponownie.
Już w styczniu natrafiłem na artykuł, w którym opisywano miód nastawiony na pędach sosny. Co roku robię taką lub inną nalewkę na pędach sosny, traktując ją jako syrop na kaszel dla dorosłych
. Pomyślałem, że gdyby powstał miód o podobnych walorach smakowych i zdrowotnych byłoby super. W artykule była mowa o zastosowaniu miodu gryczanego, tak aby jego dominujący smak był w stanie "utrzymać w ryzach" równie dominujący smak sosny. Wybór padł na mieszankę miodów gryczanego i lipowego w stosunku 3,5l gryki oraz 2l lipy. W rzeczywistości zdobyłem litr lipy i litr miodu mieszanego, lipowo - akacjowo - jarzębinowego
i tak już zostało. W pierwszej fazie zalałem trzema litrami litrami patoki gryczanej pędy sosnowe w ilości 2,5 - 2,8 litra.
Sosna-1.jpg
Po 3 dniach codziennego mieszania, rozrobiłem w fermentorze plastikowym pozostały miód z wodą w proporcji na trójniaka (w sumie 5,5l miodu oraz 11l wody)
Wymieszałem wszystko razem i dodałem 17g drożdży BC-S103. Blg startowe nastawu to 34.
Kolorek mieszaniny jest niepowtarzalny (ciemny brąz)
Sosna-2.jpg
Plan jest taki aby pozostawić miód na fermentacje burzliwą w plastiku na 4 tygodnie, a następnie oddzielić(odfiltrować) pędy i przelać na dojrzewanie do szklanego balonu. Jeżeli wszystko pójdzie dobrze może uda się uzyskać ciekawy trunek/lekarstwo
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: poniedziałek, 30 wrz 2024, 09:08
autor: Nowik91
Właśnie dziś się biorę za miód z pędów sosny, aczkolwiek będę go robił na syropie z tychże pędów. Więc sam syrop będzie dosyć słodki. Robię to w proporcji.
2.5 miodu
4.5 wody
1 syropu
Mam nadzieję że wyjdzie pyszne,
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 1 paź 2024, 15:14
autor: szoalko
@Doody @Nowik91
Dajcie znać jak poszło z tymi miodami i co dalej robicie po fermentacji? Jak z winem 2x zlewanie znad osadu z ewentualną filtracją i koniec, czy po drodze jakieś siarkowanie?
Ok, zauważyłem i przeczytałem pierwszą stronę...
także sorki
Czyli wymrozić lub zasiarczyć i potem dojrzewać taki miodek.
To by nie było głupie, żeby dopasować się do natury - powolna fermentacja dwójniaka w piwniczce, a później ciach go w styczniu na mróz (po drugim zlaniu znad osadu) i do klarowania do lipca.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: wtorek, 1 paź 2024, 19:20
autor: Doody
Nowik91, Nie wiem jak slodki jest syrop ale proporcje powinny być dobre. U mnie po fermentacji, miód zrzucił osad dwukrotnie i teraz zlany do 5l dam, dojrzewa sobie w spokoju. Smak ciekawy, sosna nie dominuje ale jest wyraźnie wyczuwalna.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 2 paź 2024, 06:53
autor: Nowik91
Według producenta 70% to ekstrakt z pędów, 30% cukier i woda.
Na razie od tygodnia pracuje sama baza miodu jak na trójniak, jak zejdzie tak w okolice 12blg to dopiero doleje syrop.
Doody, przy takiej ilości cukru wiadomo że drożdże przerobią go do swoich maksymalnych 16% i się same wykończą, wtedy miód już tylko dojrzewa? Bez żadnej pracy fermentacyjnej?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: środa, 2 paź 2024, 23:26
autor: Doody
Miód fermentuje powoli zwłaszcza ten bardziej słodki. U mnie dwójniak, wiśniak fermentował 4 miesiące. Na początku jest burzliwie a potem stopniowo hamuje dlatego do miodów daje się więcej drożdży niż do win. Ja daję do trójniaka 1g na litr brzeczki a do dwójniaka dawałem 1,5-2g na litr.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 3 paź 2024, 08:11
autor: EdiWillow
Zainspirowany tematem dokonałem z kolegą pszczelarzem wymiany barterowej i nabyłem 20 słoików różnych miodów
Posiadam balony pojemności 12L i 15L więc na pierwszy raz poczynię jeden mniejszy nastaw. Miody nie są już płynne więc będę je podgrzewał do 40°C i próbował jakoś wydobyć ze słoików. Postanowiłem zrobić trójniak - maliniak. W tym celu kupiłem 3L malinowego soku NFC. Plan to 4L miodu + 3L soku + 5L wody, drożdże Johannisberg m 35 + pożywka Zamojscy. Obawiam się trochę o zbyt wysokie BLG. Jakieś podpowiedzi? Pozdrawiam.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 3 paź 2024, 11:36
autor: Nowik91
Robię podobny Maliniak jak Ty, I zrobiłem tak, że najpierw pomieszałem miód i wodę, dodałem drożdże i pożywkę. Po około dwóch tygodniach jak BLG spadło do około 10, dopiero dolałem sok z malin.
Choć u mnie proporcje były inne trochę
2.5 miodu
1.5 soku
4 wody
A więc proporcje "słodkiego" i wody 1:1, Czy to dwójniak? Nie wiem, proporcje miodu do reszty jak na trojniak, ale już proporcje "słodkiego" do wody jak na dwójniak;)
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 3 paź 2024, 13:01
autor: Simplex
aras.aras pisze: ↑czwartek, 3 paź 2024, 08:11
Miody nie są już płynne więc będę je podgrzewał do 40°C i próbował jakoś wydobyć ze słoików.
Uważaj z tym podgrzewaniem. Powyżej 40⁰C to będzie źle. Bardzo źle. Co łyżką wyskrobiesz to twoje.
trochę ciepłej wody do słoika, potelepać i z bani.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: czwartek, 3 paź 2024, 13:58
autor: EdiWillow
Nowik91 pisze: ↑czwartek, 3 paź 2024, 11:36
Robię podobny Maliniak jak Ty...
...Choć u mnie proporcje były inne trochę
2.5 miodu
1.5 soku
4 wody
Zawartość każdego słoika to ~1,1kg miodu. Zakładając, że litr wody waży ~998g zrobię tak: 4,4kg miodu rozpuszczę w 5,5L wody i 3L soku a następnie zaszczepię matką drożdżową z butelki o pojemności ~300ml
Fermentację burzliwą przeprowadzę w 19L słoju a na cichą przeleję w 15 L balon. Docelowo trunek ma cieszyć podniebienie mojej połowicy, która preferuje raczej słodycz. Dlatego zostawiłem sobię rezerwę w szkle na ewentualne dosłodzenie. Z racji posiadania takiej ilości miodu i amatorskiego obycia z piwowarstwem domowym mam również w zamyśle poczynić "ZBICIEŃ". Czy któryś z kolegów miał już doświadczenie z tego typu trunkiem?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 4 paź 2024, 17:34
autor: Doody
Miód waży około 1,4kg na litr. Pamiętajcie, że miód mieszamy w proporcjach objętościowych a nie wagowych. Johanisbergi m35 są dość starymi ,choć dobrymi drożdżami. Ja jednak wybrałbym nowocześniejsze BC S103 i bez pieprzenia się 3-4 dni w matki drożdżowe
Ja miód stawimy w ciepłym miejscu przy kaloryferze, kominku) I po 2 dniach da się go bez problemu wygarnąć łyżką, a następnie słoik wypłukać.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 4 paź 2024, 20:20
autor: EdiWillow
Doody pisze: ↑piątek, 4 paź 2024, 17:34
Pamiętajcie, że miód mieszamy w proporcjach objętościowych a nie wagowych...
Moje słoiki z miodem mają pojemność 815ml zatem 5 takich da objętościowo ~4L na które dla trójnika przypadnie 5L wody i 3L malinowego soku NFC. Nie miałem wcześniej doczynienia z takim wysokim BLG. Dodawać miód partiami, czy zaufać drożdżom?
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: piątek, 4 paź 2024, 23:42
autor: Doody
Blg pewnie z sokiem osiagnie 36-38Blg. To jeszcze nie jest dużo. W dwójniaku startowałem z 47Blg.
Dałbym drożdże, jak wspominałem, BC S103 w ilości 1g na litr brzeczki miodowej.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: niedziela, 17 lis 2024, 16:27
autor: EdiWillow
W 4 dniu od zaszczepienia drożdży zwiększyłem objętość nastawu o 800 ml miodu i 1,6L wody. Po 6 tygodniach fermentacja na drożdżach Johannisberg m 35 zwolniła do jednego puknięcia na minutę. Wskazanie cukromierza to 7 BLG. Mimo obaw jestem mile zaskoczony
Miód zlałem znad osadu. Do następnego odczekam kolejne 8 tygodni. Pozdrawiam.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: niedziela, 17 lis 2024, 16:45
autor: Doody
7 Blg to bardzo fajny wynik. Można by rzec, że idealny dla trójniaka (przedział 5-7 Blg). Także gratulacje. Jaki jest w smaku?.
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: niedziela, 17 lis 2024, 17:20
autor: EdiWillow
Oj tego Ci niestety nie przekaże, mam zawalone gardło a przede wszystkim za znawcę miodów pitnych się nie uważam. To mój pierwszy taki wybryk z miodem i był zainspirowany Twoim tematem na forum oraz okolicznością nabycia miodów z koleżeńskiej pasieki. Z tego, co czytałem pożądany efekt należy oczekiwać po 2-3 latach. Mam nadzieję, że moja połowica będzie usatysfakcjonowana bo to głównie z myślą o niej ta próba
Uracze Cię butelką do oceny jeśli będę po tym czasie jeszcze pamiętał
Re: Miód pitny trójniak - nowy projekt
: niedziela, 17 lis 2024, 20:10
autor: Doody
Pytając o smak mam na myśli stopień wytrawności/słodkości. Przy 7 Blg powinno byś tak "półsłodko". Jeżeli po 2-3 tygodniach od zlania zrzuci Ci dużo osadu, to zlej jeszcze raz, żeby nie stał na osadzie i dopiero wtedy przerwa 3 miesięczna. Teraz jakieś 1,5 roku do dwóch i będzie dobrze